Algemene info
 
Graad en kwalificatie : bachelor in de wiskunde
Graad en specificatie : Bachelor of Science (BSc)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : academisch gerichte bacheloropleiding
Studieomvang in studiepunten : 180
Profilering opleiding
 

De bacheloropleiding in de wiskunde wil haar studenten opleiden tot breed wiskundig gevormde bachelors met grondige kennis van en inzicht in de belangrijkste domeinen van de wiskunde waaronder algebra, meetkunde, analyse, numerieke wiskunde, kanstheorie, statistiek en aspecten van discrete wiskunde. Deze brede basiskennis geeft studenten een referentiekader waarmee ze nieuwe informatie kunnen verwerken. Ook leren studenten verbanden leggen tussen de verschillende domeinen zodat zij kennis van één deelgebied kunnen toepassen in een ander deelgebied. Naast deze grondige basiskennis biedt de opleiding wiskundige verdiepingsvakken in de theoretische, computationele of biogerichte wiskunde, aansluitend bij de expertise van de onderzoeksgroepen. Met dit geheel aan kennis zijn de studenten in staat wiskundige redeneringen te analyseren en te begrijpen en wiskundig theoretische en rekentechnische vraagstukken op te lossen. 

In het curriculum is er verder voldoende ruimte om de studenten kennis te laten maken met andere wetenschappelijke vakgebieden waarin wiskunde toegepast wordt of die relevant kunnen zijn voor de latere beroepsuitoefening (o.m. biologie, chemie, economie, fysica, informatica). Studenten met interesse voor onderwijs, kunnen in hun keuzeruimte ook een pakket opleidingsonderdelen uit de educatieve master wetenschappen en technologie opnemen. 

In de opleiding wordt ook sterk ingezet op het verwerven van academische en professionele vaardigheden en attitudes (redeneervaardigheden, een analytische benadering van problemen, leercompetenties, communicatieve vaardigheden en het kunnen werken in teamverband) met bijzondere aandacht voor wetenschappelijke nieuwsgierigheid en creativiteit. De opleiding focust verder op modelleervaardigheden en toepassingen in de wiskunde en in andere wetenschapsgebieden.

Op deze manier wordt een basis gelegd die de afgestudeerden enerzijds in staat stellen met succes een masteropleiding te volgen en hen anderzijds voorbereiden op het werkveld.


Via onderwijs gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ontwikkelingen wil de opleiding wiskunde haar studenten vormen tot wetenschappers van de toekomst met een duidelijke verantwoordelijkheid naar de samenleving. De opleiding wil daarbij een krachtige leeromgeving creëren waarin studenten zich kunnen ontwikkelen naar een niveau van excellentie waarbij inspiratie en creativiteit centraal staan. 

In het eerste bachelorjaar leren studenten op een actieve manier omgaan met de leerstof via de begeleide zelfstudie. Het leerproces wordt in die fase nog in grote mate gestuurd door de instructies in de studieleidraad. In het tweede en derde jaar werken studenten aan meer uitgebreide en complexe zelfstudieopdrachten en is de sturing minder. In het derde jaar zijn studenten in grotere mate zelf verantwoordelijk voor de planning en organisatie van hun onderwijsactiviteiten.

De staf zet maximaal in om het leerproces van studenten optimaal te ondersteunen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een laagdrempelig en sterk interactief contact met het onderwijsteam en door de inzet van een verscheidenheid aan werkvormen (hoorcolleges, werkzittingen, responsiecolleges, feedbackmomenten). Deze laagdrempeligheid is het waarmerk van de opleiding en zit verweven in haar DNA en deze van de UHasselt.



Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 

Begincompetenties
 
Inhoudelijk is het programma gericht op studenten die in de laatste twee jaren van het algemeen secundair onderwijs zes uren wiskunde gevolgd hebben. Dit sluit niet uit dat studenten met een geringere voorkennis wiskunde, mits voldoende inzet, talent en motivatie ook de bacheloropleiding in de wiskunde met succes kunnen volgen (in dit geval kan het nuttig zijn om bijkomende informatie te vragen aan stafleden wiskunde). Studenten kunnen hun wiskunde opfrissen door deelname aan een septembercursus wiskunde.


Toelatingsvoorwaarden
 
Algemene toelatingsvoorwaarden: bezit van een diploma van secundair onderwijs. Bijkomende informatie zie het onderwijs- en examenreglement.

IJkingstoets

Iedereen die wil starten aan de bacheloropleiding wiskunde moet hiervoor verplicht een ijkingstoets afleggen. De data waarop je kan meedoen aan de ijkingstoets aan UHasselt, vind je op https://www.ijkingstoets.be. Hoe je je kan inschrijven en voorbereiden, en zo nodig kan remediëren, vind je op: https://www.uhasselt.be/nl/studeren/inschrijven/toelatingsvoorwaarden.

Twintraject

De opleidingen fysica en wiskunde bieden een twintraject aan. Succesvolle afronding van dit traject geeft uitzicht op een bachelordiploma in de fysica en in de wiskunde. Het twintraject is voorbehouden voor bovengemiddelde studenten die op zoek zijn naar meer uitdaging en zich breed willen ontwikkelen in beide disciplines. Geïnteresseerde studenten starten in één van de opleidingen. Pas na gunstig advies door beide opleidingen (uiterlijk bij aanvang van het tweede semester), mag het twintraject worden aangevat.  Meer informatie kan aangevraagd worden bij de voorzitters van de Examencommissies Fysica en Wiskunde.

Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

EC 1: De bachelor Wiskunde bezit een grondige basiskennis en heeft inzicht in verschillende domeinen van de wiskunde waaronder algebra, meetkunde, analyse, numerieke wiskunde, kanstheorie, statistiek, aspecten van discrete wiskunde en logica.

2

EC 2: De bachelor Wiskunde bezit een gevorderde kennis en heeft inzicht in grote deelgebieden van de wiskunde (zuivere wiskunde, toegepaste wiskunde, ...)

3

EC 3: De bachelor Wiskunde beheerst de formele wiskundige taal en werkwijze. Hij/zij kan met abstracte redeneringen werken.

4

EC 4: De bachelor Wiskunde kan een wiskundig bewijs begrijpen, oordelen of een argument correct is en heeft inzicht in welke eigenschappen precies gebruikt worden (in de context van de verworven kennis).
Hij/zij kan een lacune of een overbodige stap in een bewijs of een berekening herkennen

5

EC 5: De bachelor Wiskunde kan de theorieën en methoden toepassen op relatief eenvoudige wiskundige problemen (zowel theoretische als rekentechnische). Hij/zij kan zelf wiskundige redeneringen
maken en opschrijven

6

EC 6: De bachelor Wiskunde kan de reeds verworven kennis integreren in nieuwe wiskundige onderwerpen. 
Hij/zij begrijpt de samenhang tussen onderwerpen

7

EC 7: De bachelor Wiskunde kan zelfstandig nieuwe wiskundige basisteksten begrijpend lezen.

8

EC 8: De bachelor Wiskunde heeft enige vaardigheid in modelleren.

9

EC 9: De bachelor Wiskunde is in staat als lid van een team te functioneren.  

10


EC 10: De bachelor Wiskunde heeft kennis van een aantal toepassingen van wiskunde.

11

EC 11: De bachelor Wiskunde heeft elementaire kennis verworven in nog een ander wetenschappelijk vakgebied.

12

EC 12: De bachelor Wiskunde heeft een basiskennis van programmeren en kan courante wiskundige software gebruiken (bv. Maple, Matlab).

13

EC 13: De bachelor Wiskunde is vertrouwd met Engelstalige vakliteratuur.

14

EC 14: De bachelor Wiskunde heeft een kritische ingesteldheid en een onderzoekshouding.

15

EC 15: De bachelor Wiskunde kan zelf (of in groep) een beperkte studie uitvoeren over een wiskundig onderwerp, d.w.z. wetenschappelijke bronnen kritisch hanteren, zelf de studie uitvoeren, rapporteren (ook in LaTex) en prsenteren.

16

EC 16: De bachelor Wiskunde is in staat te plannen, hij/zij heeft inzicht in zijn leerproces en kan dit evalueren en bijsturen.

17

EC17: De bachelor wiskunde heeft aandacht voor ethisch handelen in het kader van eigen onderzoek
(o.a. plagiaat, correct presenteren van resultaten) en gaat vertrouwelijk om met verkregen informatie.

18

EC 18: De bachelor Wiskunde kan de maatschappelijke relevantie en de cultuurhistorische waarde van wiskunde inzien.

Naar het buitenland tijdens je studies
 


In het derde bachelorjaar kunnen bachelorstudenten wiskunde gedurende één semester aan een buitenlandse universiteit studeren in het kader van Erasmus. Kandidaatstelling gebeurt reeds in het 2de bachelorjaar. Het studieverblijf heeft steeds plaats in het tweede semester van het derde bachelorjaar, waarbij er kan gekozen worden uit 5 tot 10 bestemmingen.

Als je een minder lang studieverblijf verkiest: in de nabije toekomst zullen er ook éen of meer summer schools aan het internationale studieaanbod worden toegevoegd. Deze summer schools vinden meestal plaats in de zomermaanden en duren meestal éen tot twee weken. Ideaal dus om in de zomervakantie tussen tweede en derde bachelorjaar je internationale horizon wat te verbreden.

Meer informatie over de studiemogelijkheden in het buitenland vind je in deze link: https://www.uhasselt.be/nl/info-voor/studenten/naar-het-buitenland/studeren-in-het-buitenland

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt examen af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject 1ste bachelorjaar
 
OpleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
3322 MechanicaNV13551355
4543 Calculus 1NV13551355
4544 Basisbegrippen in de wiskundeNV13551355
3323 Calculus 2NV13551355
3725 Programmeren en algoritmisch denkenNV13551355
4550 Computerpractica voor wiskunde NV13551355
4551 Basisbegrippen voor analyse en algebraNV13551355
1805 Numerieke methoden 1NV13551355
3319 Inleiding tot kanstheorie en statistiekNV13551355
3983 Lineaire algebraNV13551355
4552 Analyse 1NV13551355
4553 Mathematics everywhereNV13551355
 

'Programmeren en algoritmisch denken`wordt aangeboden in aanschuifonderwijs bij de opleiding handelsingenieur en vindt plaats in het 2e semester.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject 2de bachelorjaar
 

Het pakket verplichte opleidingsonderdelen beslaat 45 in het 2e jaar en 30 in het 3e jaar. Studenten vullen hun programma verder aan met keuze- en verbredingsvakken in het 2e en 3e jaar. De keuzevakken omvatten een verdieping in de domeinen fundamentele wiskunde en toegepaste wiskunde. De verbredingsvakken bieden een verruiming in volgende vakdomeinen: `biologie`, `chemie`, `economie`, `fysica`,  informatica` en `onderwijs`. Om studenten een houvast te bieden is deze verbreding gegroepeerd in pakketten van (om en bij) 15 SP.  De pakketten zijn louter richtinggevend: de studenten mogen ook een meer gepersonaliseerd programma van verbredende opleidingsonderdelen samenstellen. Wel dienen studenten over de beide bachelorjaren tenminste 15 SP uit de wiskundige keuzepakketten en tenminste 15 SP uit de verbredingspakketten op te nemen. TWIN-studenten zijn hiervan uitgezonderd.

Volgende opleidingsonderdelen worden tweejaarlijks aangeboden:"Logica en modeltheorie" (1602) en ´Computational Complexity´ (2180). 

De verbredingsvakken worden gevolgd in aanschuifonderwijs, volgens de planning van de opleiding waarbinnen wordt aangeschoven.

 
Verplichte vakkenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
3190 Analyse 2NV13551355
3241 Algebra 1NV13551355
4708 Vectorcalculus en differentiaalvergelijkingen NV13551355
1605 Algebra 2NV13551355
3238 Numerieke methoden 2NV13551355
3325 Lineaire statistische modellenNV13551355
3985 Functional- and FourieranalysisEV13551355
4709 MeetkundeNV13551355
4710 Wiskundig modelleren NV13551355
 
pakket fundamentele wiskundeTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
3464 Differentiaalmeetkunde Krommen en oppervlakkenNK13551355
1602 Logica en modeltheorieNKV13551355
2180 Computational ComplexityEKH16261626
 
Pakket toegepaste wiskundeTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
4712 Stochastische processenNK13551355
4129 Modelleerweek NK813813
 
verbreding biologieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
3370 Biologie van de celNB13551355
0623 GeneticaNB10841084
2923 Van metabolisme tot systeembiologieNB13551355
 
verbreding chemieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
2938 Inleiding tot kwantumchemieNB10841084
0251 StructuurchemieNB13551355
3311 Chemische evenwichten en kineticaNB13551355
 
verbreding economie ATaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
1543 EconometricsEB16261626
1546 Operationeel onderzoekNB16261626
3505 Financiële markten en productenNB813813
 
Verbreding economie BTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
3266 Algemene economieNB813813
1546 Operationeel onderzoekNB16261626
2112 Micro-economische optimalisatie 1NB16261626
 
Verbreding fysicaTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
1416 HydrodynamicsEB10841084
3986 ThermodynamicaNB13551355
0189 Analytische mechanicaNB16261626
 
Verbreding informaticaTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
0656 Algoritmen en datastructurenNB10841084
4377 Theoretische informaticaNB16261626
2196 DatabasesNB16261626
 
Verbreding onderwijsTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
4159 Leren en ontwikkelingNV16261626
4209 Vakdidactiek wetenschappen en technologieNK16261626
4781 Vakdidactisch project STEMNK81327543
 
Verbreding twinTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
3992 Kwantummechanica 3NB10841084
3364 Statistische fysicaNB13551355
1594 Vaste-stoffysicaNB16261626
2140 Geavanceerde meetmethodesNB16261626
3987 GravitatieNB13551355
3207 Nuclei and particlesEB16261626
3476 Experimentele techniekenNB21682168
 
Vrije keuzeTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
2421 Studium GeneraleNK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectNK813813
4888 International SchoolES813813
4888 International SchoolES813813
1955 Globalization and sustainable developmentEB813813
1395 Optics and wavesEB10841084
1807 Kwantummechanica 2NB10841084
1399 Inleiding tot de biochemieNB13551355
1568 MilieukundeNB13551355
3312 Structuur en reactiviteit van organische verbindingenNB13551355
2169 Image ProcessingNB16261626
3344 RelativiteitNB813813
3477 ElektrodynamicaNB13551355
3987 GravitatieNB13551355
1442 Kwantummechanica 1NB813813
1598 Inleiding tot de sterrenkunde en astrofysicaNB13551355
0174 ElektromagnetismeNB16261626
4009 International interdisciplinary projectEE813813
 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject 3de bachelorjaar
 

Het pakket verplichte opleidingsonderdelen beslaat 45 in het 2e jaar en 30 in het 3e jaar. Studenten vullen hun programma verder aan met keuze- en verbredingsvakken in het 2e en 3e jaar. De keuzevakken omvatten een verdieping in de domeinen fundamentele wiskunde en toegepaste wiskunde. De verbredingsvakken bieden een verruiming in volgende vakdomeinen: `biologie`, `chemie`, `economie`, `fysica`,  informatica` en `onderwijs`. Om studenten een houvast te bieden is deze verbreding gegroepeerd in pakketten van (om en bij) 15 SP.  De pakketten zijn louter richtinggevend: de studenten mogen ook een meer gepersonaliseerd programma van verbredende opleidingsonderdelen samenstellen. Wel dienen studenten over de beide bachelorjaren tenminste 15 SP uit de wiskundige keuzepakketten en tenminste 15 SP uit de verbredingspakketten op te nemen. TWIN-studenten zijn hiervan uitgezonderd.

De verbredingsvakken worden gevolgd in aanschuifonderwijs, volgens de planning van de opleiding waarbinnen wordt aangeschoven.

Voor´Young Planet Ambassadors Project´ (3454) en `International interdisciplinary project` (4009) geldt dat studenten slechts een van beide opleidingsonderdelen in hun studietraject mogen opnemen. 

Volgende opleidingsonderdelen worden tweejaarlijks aangeboden:"Logica en modeltheorie" (1602) en ´Computational Complexity´ (2180). 

Het eindproject is uitgesloten van tolerantie (examenregeling art.4.7, lid 2).

 

 
Verplichte vakkenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
3334 Fundamenten in kanstheorie en statistiekNV13551355
4858 Complexe analyse NV13551355
3195 Dynamische systemenNV13551355
3341 Partial differential equationsEV13551355
3339 EindprojectNV2701013513510
 
KeuzevakkenSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
 
Pakket toegepaste wiskundeSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
3337 Topics in biostatistiek, bioinformatica en epidemiologieK13551355
3343 Numerical methods 3K13551355
4129 Modelleerweek K813813
3337 Topics in biostatistiek, bioinformatica en epidemiologieO16261626
 
Pakket fundamentele wiskundeSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
1610 Getaltheorie en cryptografieK13551355
3365 Analyse 3K13551355
3464 Differentiaalmeetkunde Krommen en oppervlakkenK13551355
1609 Algebra 3K13551355
1602 Logica en modeltheorieKV13551355
2180 Computational ComplexityKH16261626
 
Verbreding biologieSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
3370 Biologie van de celB13551355
0623 GeneticaB10841084
2923 Van metabolisme tot systeembiologieB13551355
 
Verbreding chemieSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
2938 Inleiding tot kwantumchemieB10841084
0251 StructuurchemieB13551355
3311 Chemische evenwichten en kineticaB13551355
 
Verbreding economie ASBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
1543 EconometricsB16261626
1546 Operationeel onderzoekB16261626
3505 Financiële markten en productenB813813
 
Verbreding economie BSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
3266 Algemene economieB813813
1546 Operationeel onderzoekB16261626
2112 Micro-economische optimalisatie 1B16261626
 
Verbreding fysicaSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
1416 HydrodynamicsB10841084
3986 ThermodynamicaB13551355
0189 Analytische mechanicaB16261626
 
Verbreding informaticaSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
0656 Algoritmen en datastructurenB10841084
4377 Theoretische informaticaB16261626
2196 DatabasesB16261626
 
Verbreding onderwijsSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
4159 Leren en ontwikkelingV16261626
4209 Vakdidactiek wetenschappen en technologieK16261626
4781 Vakdidactisch project STEMK81327543
 
Verbreding TWINSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
3992 Kwantummechanica 3B10841084
3364 Statistische fysicaB13551355
1594 Vaste-stoffysicaB16261626
2140 Geavanceerde meetmethodesB16261626
3987 GravitatieB13551355
3207 Nuclei and particlesB16261626
3476 Experimentele techniekenB21682168
 
Vrije keuzeSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP12
2421 Studium GeneraleK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectK813813
4888 International SchoolS813813
4888 International SchoolS813813
1955 Globalization and sustainable developmentB813813
1395 Optics and wavesB10841084
1807 Kwantummechanica 2B10841084
1399 Inleiding tot de biochemieB13551355
1568 MilieukundeB13551355
3312 Structuur en reactiviteit van organische verbindingenB13551355
2169 Image ProcessingB16261626
3344 RelativiteitB813813
3477 ElektrodynamicaB13551355
3987 GravitatieB13551355
1442 Kwantummechanica 1B813813
1598 Inleiding tot de sterrenkunde en astrofysicaB13551355
0174 ElektromagnetismeB16261626
4009 International interdisciplinary projectE813813
 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
  Een combinatie van opleidingsonderdelen van ongeveer 30 studiepunten, mits inachtneming van de vereiste begincompetenties en mits goedkeuring van de examencommissie.
 

Geïndividualiseerde trajecten
 
Zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement

Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Vervolgmogelijkheden
 

De bacheloropleiding in de wiskunde aan de UHasselt bereidt de studenten degelijk voor op verschillende vervolgmasters. Voor de toegang tot bepaalde vervolgmasters is een vooropgesteld vakkenpakket in de bacheloropleiding vereist of aanbevolen. Een overzicht van mogelijke vervolgmasters wordt hierna weergegeven.

Rechtstreekse vervolgmasters
 
Master in de wiskunde 
 
Master of Statistics aan de transnationale Universiteit Limburg (Campus UHasselt)

Educatieve master Wetenschappen en Technologie aan de UHasselt
 
Master in Industrial and Applied Mathematics aan de Technische Universiteit Eindhoven (leidend tot de titel van ingenieur)
 
Voor de toegang tot deze master moet het 'Eindproject' een modelleeropdracht bevatten.

Toegang tot de bovenvermelde Masteropleiding aan de Technische Universiteit Eindhoven is onderworpen aan bijkomende voorwaarden door de Technische Universiteit Eindhoven opgelegd.

https://www.tue.nl/en/education/become-a-tue-student/admission-and-enrollment/

 


 

Afhankelijk van de specialisatie in de master worden bovendien volgende keuzevakken wiskunde/verbredingsvakken aanbevolen:

  • specialisatie Discrete Mathematics and Applications:
 
Opleidingsonderdelen
1605 Algebra 2
1610 Getaltheorie en cryptografie
 

 

  • specialisatie Statistics, Probability and Operations Research:
  ofwel
 
  • specialisatie Computational Science and Engineering:

een opleidingsonderdeel uit de verbredingslijn fysica

 

 

Vervolgmasters met voorwaarden (mits het slagen in een voorbereidingsprogramma)

Master in Materiomics (UHasselt)

Master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur, aan de Universiteit Hasselt

Master in de mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit Hasselt

Reglementen