Algemene info
 
Graad en kwalificatie : master in de biomedische wetenschappen
Graad en specificatie : Master of Science (MSc)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : masteropleiding
Studieomvang in studiepunten : 120
Afstudeerrichtingen
 

Klinische Biomedische Wetenschappen (KBW)

Profilering opleiding
 

De afstudeerrichting Klinische Biomedische Wetenschappen (KBW) legt de focus op het toegepast klinisch onderzoek waarbij de student wordt opgeleid tot een klinisch georiënteerde en kritische biomedische wetenschapper. In deze master wordt dieper ingegaan op mechanismen van ziektes, alsook op nieuwe methoden van preventie, diagnose en therapie. De laboratoriumvaardigheden voor diagnostische en therapeutische toepassingen worden aangescherpt in verschillende opleidingsonderdelen en stages. Bovendien wordt veel aandacht besteed aan de opzet, uitwerking en regelgeving van klinische studies. Ook data- en kwaliteitsmanagement hebben een belangrijke plaats in het masterprogramma. De verworven kennis en competenties zorgen ervoor dat de afgestudeerde een ideaal profiel heeft om clinici wetenschappelijk te ondersteunen of om als manager van klinische studies op te treden. Daarnaast worden inzichten in de geneesmiddelenontwikkeling en de organisatie en het management van de gezondheidszorg in België aangeboden, waardoor dit profiel ook perfect aansluit bij een carrière in de farmaceutische industrie of de overheden betrokken bij de gezondheidszorg in ons land.

Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 

1) Rechtstreeks:
De master biomedische wetenschappen afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen is rechtstreeks toegankelijk:
- vanuit de bachelor in de biomedische wetenschappen (BMW) of bachelor in de geneeskunde (GEN)
- vanuit de bachelor in de biologie (optie Moleculaire Biologie en Biotechnologie en optie Biochemie) of chemie (optie Biochemie), mits opnemen van een voorgeschreven keuzepakket in deze bacheloropleidingen van de Universiteit Hasselt

2) Toelating van academische bacheloropleidingen: 
Voor bachelors in de biochemie, biotechnologie, diergeneeskunde, toegepaste biologische wetenschappen of aanverwante opleidingen oordeelt de examencommissie van de masteropleiding biomedische wetenschappen over de toelating op basis van het dossier van de kandidaat. Indien noodzakelijk wordt er een voorbereidingsprogramma uitgewerkt.

3) Toelating van professionele bacheloropleidingen:

Het schakelprogramma voor de masteropleiding BMW staat open voor:

1) professionele bachelors in de Agro- en biotechnologie, afstudeerrichting Biotechnologie, specialisatie cel- en gentechnologie. Dit schakelprogramma omvat 80 SP.
- Je kan reeds een aantal opleidingsonderdelen van het schakelprogramma opnemen (13 SP) tijdens je derde jaar professionele bacheloropleiding Agro- en biotechnologie. Het resterende deel van het schakelprogramma (67 SP) kan afgerond worden in één jaar. Toelating om het tweede deel van het schakelprogramma op te nemen is slechts mogelijk na het behalen van het professioneel bachelordiploma.
- Je kan ook starten met het schakelprogramma na je professionele bacheloropleiding. In praktijk heb je dan ongeveer 1.5 jaar nodig om het schakelprogramma af te ronden. Mits gunstige studievoortgang, kun je je laatste jaar van je schakelprogramma reeds combineren met opleidingsonderdelen uit het masterprogramma.

2) professionele bachelors in de biomedische laboratoriumtechnologie, afstudeerrichtingen medische laboratoriumtechnologie (MLT) en farmaceutische & biologische laboratoriumtechnologie (FBT). Dit schakelprogramma omvat 70 SP en kan in principe in één jaar afgerond worden. 

3) voor aanverwante professionele bacheloropleidingen oordeelt de examencommissie van de masteropleiding BMW over de toelating op basis van de vooropleiding van de kandidaat en kan een aangepast schakelprogramma opgesteld worden. Aanvragen, ook voor vrijstellingen, kunnen ingediend worden bij de voorzitter van de examencommissie van de masteropleiding BMW via de studieloopbaanbegeleider.

De schakelstudent volgt opleidingsonderdelen uit het eerste, tweede en derde bachelorjaar samen met de andere studenten.

Nieuw vanaf 2021-2022: Verkort traject medische laboratoriumtechnologie (MLT)
Om tegemoet te komen aan de erkenning van biomedicus als zorgberoep, wordt een 'verkort MLT' aangeboden voor masterstudenten KBW vanaf 2021-2022. Dit traject is afgestemd op het curriculum van de master KBW en kan volledig opgenomen worden tijdens de twee masterjaren KBW. In dit traject combineer je opleidingsonderdelen uit 1ste en 2de master KBW aan UHasselt en opleidingsonderdelen uit de professionele bachelor MLT aan UCLL campus Diepenbeek.

Meer info: luc.michiels@uhasselt.be en kris.janssens@uhasselt.be

  Zie ook het onderwijs- en examenreglement
Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

1. De Master in de biomedische wetenschappen bezit een grondige kennis van de moleculaire en cellulaire processen van het gezonde en zieke menselijk lichaam en heeft inzicht in verschillende methoden voor preventie, diagnose en behandeling van ziekten.

2

2. De Master in de biomedische wetenschappen kan zelfstandig en op kritische wijze een literatuuronderzoek uitvoeren.

3

3. De Master in de biomedische wetenschappen kan op basis van eigen bevindingen of op basis van bevindingen van anderen een nieuwe onderzoekshypothese opstellen en hiervoor een onderzoeksopzet uitwerken.

4

4. De Master in de biomedische wetenschappen heeft kennis van state-of-the art technieken binnen biomedisch onderzoek en kan deze technieken toepassen, rekening houdend met de geldende kwaliteitsnormen.

5

5. De Master in de biomedische wetenschappen kan zelfstandig onderzoeksresultaten verwerken, statistisch analyseren en conclusies formuleren.

6

6. De Master in de biomedische wetenschappen kan wetenschappelijke bevindingen op een gestructureerde wijze schriftelijk en mondeling rapporteren aan zowel experts, als een breed publiek.

7

7. De Master in de biomedische wetenschappen neemt een kritische houding aan ten opzichte van eigen onderzoek en dat van anderen.

8

8. De Master in de biomedische wetenschappen kan actief participeren in een internationale onderzoeksomgeving. 

9

9. De Master in de biomedische wetenschappen kan op een integere en ethische wijze biomedisch onderzoek opzetten, uitvoeren en rapporteren, rekening houdend met de gangbare regelgeving. 

10

10. De Master in de biomedische wetenschappen kent de mogelijkheden voor valorisatie van biomedisch onderzoek en kan eigen onderzoek vertalen naar translationeel onderzoek.

11

11. De Master in de biomedische wetenschappen kan functioneren in een multidisciplinair team en kan een brugfunctie vervullen tussen de verschillende actoren binnen de gezondheidszorg. De afgestudeerde kent hierbij het belang en de behoeften van de verschillende stakeholders binnen de levenswetenschappen.

12

12. De Master in de biomedische wetenschappen heeft een ingesteldheid tot levenslang leren en tot het voortdurend bijsturen van eigen professioneel denken en handelen.

13

KBW 1. De Master biomedische wetenschappen afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen heeft kennis en inzicht in de geneesmiddelenontwikkeling.

14

KBW 2. De Master biomedische wetenschappen afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen heeft kennis en inzicht in de regelgeving van 'Good Clinical Practice' en kan dit toepassen in de praktijk, bovendien kan hij/zij klinische studies ontwerpen en opvolgen.

15

KBW 3. De Master biomedische wetenschappen afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen kan klinische parameters analyseren, kritisch beoordelen en rapporteren als basis voor verder klinisch onderzoek. 

16

KBW 4. De Master biomedische wetenschappen afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen kent de organisatie van de gezondheidszorg in België en kan communiceren met patiënten, medici en paramedici.

17

KBW 5. De Master biomedische wetenschappen afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen heeft kennis en inzicht in de ethische en juridische aspecten van klinische studies, geneesmiddelenonderzoek en het gebruik van humaan lichaamsmateriaal.

Naar het buitenland tijdens je studies
 

In het kader van Erasmus 'student mobility placement' kun je in het 1ste masterjaar je juniorstage (10 weken), of in het 2de masterjaar je onderzoeksstage (30 weken), in een klinische afdeling in het buitenland uitvoeren.

Kandidaatsstelling dient te gebeuren vóór 20 februari van het voorgaande opleidingsjaar.

Meer info vind je op: https://www.uhasselt.be/nl/info-voor/studenten/naar-het-buitenland/stage-in-het-buitenland en bij jouw facultaire coördinator internationalisering (ilse.broekx@uhasselt.be). 

In het najaar organiseert de opleiding BMW ook een infosessie internationalisering.

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt examen af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject 1ste masterjaar
 

Hieronder volgen de opleidingsonderdelen van het eerste masterjaar van de afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen (KBW). 
Andere afstudeerrichtingen worden in de Engelse master (BMS) gedoceerd: selecteer bovenaan in de studiegids de opleiding Master of Biomedical Sciences.

 
1ste masterjaar BMW-KBWTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SP
3971 Quality managementEV813813
3951 Innovative techniques in imagingEV10841084
3973 Instrumentele, technische en communicatieve vaardighedenNV813813
3974 Klinische chemieNV813813
3975 HematologieNV10841084
3972 Good clinical practice en klinische studiesNV13551355
2093 Junior stageNV4051540515
3976 Organisatie en management van de gezondheidszorgNV813813
3958 Advanced data analysisEV10841084
3959 Drug delivery, pharmacology & toxicologyEV10841084
3977 Bio-ethiek en recht in de experimentele geneeskundeNV10841084
3950 Experimental Design in Molecular Mechanisms in Health and DiseaseEK21682168
3961 Experimental Design in Environmental Health SciencesEK21682168
 

Periode 1: '3950 Experimental Design in Molecular Mechanisms in Health and Disease' OFWEL '3961 Experimental Design in Environmental Health Sciences' verplicht op te nemen in 1e master BMW-KBW.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject 2de masterjaar
 

Hieronder volgen de opleidingsonderdelen van het tweede masterjaar van de afstudeerrichting klinische biomedische wetenschappen (KBW).
Andere afstudeerrichtingen worden in de Engelse master (BMS) gedoceerd: selecteer bovenaan in de studiegids de opleiding Master of Biomedical Sciences.

 
2de masterjaar KBWTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
4145 Business managementEV813813
4148 Design klinische studiesNV813813
4143 Master's thesis: Grant writingEV2701027010
4152 Masterproef: scriptie en verdedigingNV5402054020
4154 OnderzoeksstageNV6482421643224
 

In kader van een  honours programma kunnen studenten 1ste master KBW, onder strikte voorwaarden, deze afstudeerrichting combineren met een afstudeerrichting van de masteropleiding BMS om op die manier 2 masterdiploma’s te behalen in 3 jaar. De examencommissie van de masteropleiding BMW oordeelt in de zittijd van juli (na het eerste masterjaar) over de toelating  tot dit honours programma op basis van de behaalde voorwaarden.

 
2de masterjaar KBW - na selectieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
 

Voor een geïndividualiseerd traject: zie Onderwijs-, Examen- en Rechtspositieregeling

Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Reglementen
 

Zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement

Clausule m.b.t. vaccinaties:
De student moet over voldoende antistoffen Hepatitis B (hepB s AS) beschikken om de opleiding veilig te kunnen afwerken. De student moet daarom het vaccin Hepatitis B hebben gehad. Dit vaccin is gratis te verkrijgen aan de UHasselt op voorwaarde dat de student zich hiervoor tijdig aanmeldt conform de deadline begin oktober, zoals ten gepasten tijde elektronisch gecommuniceerd door het opleidingssecretariaat GLW. Indien de student zich aanmeldt na deze deadline, dan is hij/zij zelf verantwoordelijk voor het bekomen en bekostigen van de vaccinatie via zijn huisarts. De student bezorgt het opleidingssecretariaat GLW de nodige bewijsstukken van zijn/haar vaccinatie. De UHasselt/tUL kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor besmettingen die studenten oplopen en die te wijten zijn aan het feit dat de student zich niet liet vaccineren.