Algemene info
 
Graad en kwalificatie : bachelor in de mobiliteitswetenschappen
Graad en specificatie : Bachelor of Science (BSc)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : academisch gerichte bacheloropleiding
Studieomvang in studiepunten : 180
Profilering opleiding
 

Iedereen wenst deel te nemen aan de maatschappij en wil graag naar school, gaan werken, sporten, uitgaan, winkelen. Daarvoor moeten we ons verplaatsen en hebben we vervoersmiddelen en infrastructuur nodig. Wanneer je herkomst en bestemming dicht bij elkaar liggen, kies je misschien voor de fiets. Is de afstand wat groter dan kies je voor de auto of het openbaar vervoer.

Mobiliteit is de motor van de maatschappij. Ongeacht het vervoersmiddel dat je kiest, wil je vlot, veilig en op een duurzame manier op je bestemming geraken. In de opleiding Mobiliteitswetenschappen leer je mobiliteitsuitdagingen in kaart te brengen, ze te onderzoeken en onderbouwde oplossingen uit te werken. Daarbij gaan we o.a. in op ruimtelijke, gedragsmatige, infrastructurele en economische aspecten.

De bacheloropleiding Mobiliteitswetenschappen bestaat uit 180 studiepunten en neemt een totale tijdsduur van 3 studiejaren in beslag. In deze opleiding staat mobiliteit centraal. De student verdiept zich in de relatie tussen mens (gedrag), maatschappij (beleid, omgeving/milieu) en modi (verplaatsingsmogelijkheden) en leert:

  • mobiliteitsuitdagingen te signaleren en hierin trends en ontwikkelingen op te sporen (bv. Hoe omgaan met energieschaarste? Hoe omgaan met een vergrijzende bevolking die langer met de wagen wil blijven rijden?);
  • mobiliteitsvraagstukken te analyseren, onderzoeken en bespreekbaar te maken (bv. Hoe een locatie bereikbaar houden? Hoe kan een buurt meer leefbaar en veiliger worden?);
  • oplossingen en maatregelen te formuleren, in te voeren en de effecten ervan te evalueren en bij te sturen indien nodig (bv. campagnes, infrastructureel ontwerp, slimme verkeerslichten);
  • over deze oplossingen en maatregelen te communiceren met zowel andere deskundigen (bv. ingenieurs, juristen, economen, psychologen, ...), betrokkenen (bv. buurtbewoners, doelgroepen) als de overheid (bv. beleidsmakers, politici).

De bacheloropleiding Mobiliteitswetenschappen is een brede, veelzijdige opleiding met vakken uit verschillende domeinen. Je ontwikkelt de nodige vaardigheden van een mobiliteitswetenschapper, mobiliteitsprofessional, manager, communicator en teamspeler, en interdisciplinaire denker. Er is in de bacheloropleiding Mobiliteitswetenschappen veel aandacht voor toepassingen in real-lifepraktijkopdrachten (bv. uitwerken van een fietsbeleidsplan voor een gemeente, uitvoeren van een mobiliteitseffectenrapportage) en excursies (bv. Hasselt, Rotterdam, Maastricht).

Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 

Begincompetenties

In het onderwijssysteem wordt van in het begin een grote zelfstandigheid verwacht van de student. In de eerste jaren wordt de zelfstudie begeleid door nauwgezette instructies van de docenten en door goed uitgewerkte studieleidraden, daarna wordt de begeleiding geleidelijk afgebouwd en krijgt de student meer verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen leerproces. In het kader van de 'begeleide zelfstudie' wordt van de beginnende student verwacht dat hij/zij bepaalde eigenschappen heeft of ze aantrekkelijk genoeg vindt om eraan te werken zoals het kunnen verwerken van informatie, het werken aan sociale en communicatieve vaardigheden.

In het eerste bachelorjaar Mobiliteitswetenschappen is statistiek een ondersteunend vak. Voor statistiek is een vaardigheid in elementaire rekentechnieken en basiskennis van een aantal wiskundige/statistische begrippen vereist. Wiskunde is geen afzonderlijk opleidingsonderdeel in het bachelorcurriculum maar wordt in verschillende opleidingsonderdelen gebruikt om toepassingen binnen het vakgebied van Mobiliteitswetenschappen te begrijpen en te verklaren. Concreet betekent dit dat het wenselijk is dat een student in het secundair onderwijs 3 tot 4 u wiskunde heeft gevolgd. De studenten uit een studierichting met 3 à 4 u wiskunde kunnen ter ondersteuning een septembercursus Wiskunde volgen. 

Toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden: bezit van een diploma van secundair onderwijs.
Bijkomende informatie: zie het onderwijs- en examenreglement.
Alle niet-Europese studenten, zowel qua nationaliteit als qua thuisland, worden verplicht zich aan te sluiten bij een ziekenfonds (zoals alle andere studenten), maar ook bij het zgn. Student Insurance Program, afgekort SIP. Dit programma biedt een zeer uitgebreide verzekering, o.a. hospitalisatie, burgerlijke aansprakelijkheid, repatriëring, permanente invaliditeit, bagage- en inboedelverzekering en juridische bijstand.
Beide aansluitingen worden standaard door DIOS afgesloten voor al deze studenten. De betaling gebeurt vooraf via de pre-registratie.

Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

EC1: De afgestudeerde bouwt zelfstandig, zelfsturend en kritisch kennis op. De afgestudeerde is in staat de eigen leerprocessen te plannen, te bewaken, te sturen en te evalueren en zorg te dragen voor eigen (kwaliteits-) controle.

2

EC2: De afgestudeerde heeft een gedegen kennis en inzicht in de concepten, methodes, en (onderzoeks)technieken van de mobiliteitswetenschappen en past deze adequaat toe.

3

EC3: De afgestudeerde is in staat om op basis van verworven kennis en inzicht te komen tot duurzame oplossingen voor complexe mobiliteitsvraagstukken. Daarnaast benadert de bachelor mobiliteitsproblemen vanuit het ruimere systeem door verbanden te leggen binnen het domein van mobiliteit en in relatie tot andere disciplines.

4

EC4: De afgestudeerde beschouwt de maatschappij inclusief alle belanghebbenden als belangrijke stakeholder en denkt kritisch na over de maatschappelijke relevantie en consequenties van adviezen en opdrachten.

5

EC5: De afgestudeerde wordt bewustgemaakt van en heeft inzicht in het regionale en internationale beleidskader, de gelijkenissen en verschillen inzake mobiliteitsbeleid. De bachelor wordt gestimuleerd om contacten te leggen met diverse (inter)nationale gesprekspartners inzake mobiliteit.

6

EC6: De afgestudeerde is in staat om te communiceren - zowel schriftelijk als mondeling - over zijn vakgebied met wetenschappers uit het eigen of aangrenzende vakgebieden en met brede maatschappelijke groeperingen.

7

EC7: De afgestudeerde is in staat om constructief en coöperatief in teamverband naar oplossingen toe te werken.

8

EC8: De afgestudeerde handelt en reflecteert op een ethische en duurzame manier.

Naar het buitenland tijdens je studies
 

Tijdens de bacheloropleiding Mobiliteitswetenschappen krijgen studenten de kans om een buitenlandse ervaring op te doen door 1 semester op Erasmusuitwisseling te gaan bij één van onze partneruniversiteiten. Dit is mogelijk tijdens het 3de bachelorjaar. Om hiervoor in aanmerking te komen dienen kandidaten te voldoen aan bepaalde voorwaarden op het gebied van studievoortgang (1ste en 2de bachelorjaar). Doorheen de bacheloropleiding is er aandacht voor internationale good practices.

 

https://www.uhasselt.be/Internationalisering

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt een (onderdeel van een) evaluatie af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject 1ste bachelorjaar
 
OpleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
4186 Actuele visies op mobiliteit 1NV1626542,0542,0542,0
3266 Algemene economieNV1626813,0813,0
1255 Verkeerskunde 1NV1626813,0813,0
3499 VerkeersonderzoeksmethodologieNV16261626,0
3568 Algemene milieukunde en klimaatNV813813,0
3497 OntwerpvaardighedenNV16261626,0
3496 Inleiding tot vrachtvervoerNV813813,0
2984 VerkeerspsychologieNV16261626,0
3498 Ruimtelijke ontwikkeling 1NV16261626,0
1558 Casestudie 1NV16261626,0
1557 Statistiek voor verkeerskundigenNV16261626,0
 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject 2de bachelorjaar
 
OpleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SP
1375 Transport economicsEV16261626,0
1381 VerkeersplanningNV16261626,0
3654 Verkeerskunde 2NV16261626,0
3656 Ruimtelijke ontwikkeling 2NV16261626,0
1382 Casestudie 2NV16261626,0
3659 Actuele visies op mobiliteit 2NV81340413,0
3775 Natuurkunde en mobiliteitNV813813,0
3657 Communicatie en participatieNV16261626,0
2110 MobiliteitsrechtNV16261626,0
3655 Verkeerstechnisch ontwerpNV16261626,0
3658 Verkeerskundig onderzoekNV16261626,0
 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject 3de bachelorjaar
 
OpleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
1763 VerkeersmodellenNV16261626,0
1559 Geografische informatiesystemenNV16261626,0
1562 VerkeersveiligheidNV16261626,0
3164 Milieueconomische evaluatie van het transportbeleidNV16261626,0
3931 Actuele visies op mobiliteit 3NV81340413,0
3930 VerkeersmarketingNV813813,0
3929 VerkeersmanagementtechniekenNV16261626,0
1664 Stedelijk beheerNV16261626,0
1615 BachelorproefNV3241216216212,0
1955 Globalization and sustainable developmentEK813813,0
1178 Business English 1NK813813,0
3406 BeleidsevaluatieNK16261626,0
3271 Deutsch für Betriebswirte 1NK813813,0
3253 OndernemerszinNK813813,0
3764 Bouwstenen van ondernemerschapNK813813,0
2861 Supply chain logisticsEK16261626,0
3513 Sustainable tourism managementEK16261626,0
 

Bij de keuzevakken moet er rekening gehouden worden met de academische kalender van de organiserende faculteit. Deze kan afwijken van de academische kalender van de School voor Mobiliteitswetenschappen. Het uurrooster van de opleidingsonderdelen van Mobiliteitswetenschappen en de verbredende keuzevakken worden zo goed als mogelijk op elkaar afgestemd.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
 

Modeltraject van 30sp per studiejaar:
Een vijftal opleidingsonderdelen (totaal 30 studiepunten) mits inachtneming van de vereiste begincompetenties en mits toestemming van de examencommissie.

Geïndividualiseerde trajecten
Zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement

Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Onderwijs Management Team
 
voorzitter : Prof. dr. Elke HERMANS
lid : Prof. dr. An NEVEN
lid : Prof. dr. Evelien POLDERS
lid : Prof. dr. Geert WETS
waarnemend lid : Mevrouw Annick HAYEN
waarnemend lid : Mevrouw Tine HUYGH
stafmedewerker onderwijs (waarnemend) : Mevrouw Patricia HELLRIEGEL
Vervolgmogelijkheden
 

De bacheloropleiding Mobiliteitswetenschappen geeft rechtstreeks aansluiting tot de Nederlandstalige Master in de Mobiliteitswetenschappen of tot de Engelstalige Master of Transportation Sciences.

In de Engelstalige masteropleiding worden volgende afstudeerrichtingen aangeboden:

  • Traffic Safety
  • Transport Policy and Planning
Reglementen
  zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement
Ombuds
 

Ombuds: Nadine Smeyers (nadine.smeyers@uhasselt.be)
Plaatsvervangende ombuds: Patricia Hellriegel (patricia.hellriegel@uhasselt.be)