Algemene info
 
Graad en kwalificatie : master in de industriële wetenschappen: energie
Graad en specificatie : Master of Science (MSc)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : masteropleiding
Studieomvang in studiepunten : 60
Profilering opleiding
 

De opleiding master in de industriële wetenschappen: energie bouwt verder op de bachelor elektromechanica optie energie en beoogt naast de verdere vorming op verdiepend niveau in de domeinen ingenieursvaardigheden, ondernemen en maatschappij, automatisering of materiaal en productie, een vorming op gespecialiseerd niveau in de domeinen elektrotechniek en energie en dit met onderstaande concrete doelen per domein.

INGENIEURSVAARDIGHEDEN, ONDERNEMEN EN MAATSCHAPPIJ

3209 Bedrijfsmanagement – 4528 Industrieel beleid en LLL – 4527 Capita selecta ingenieursvaardigheden (10 SP)

De student heeft kennis van en inzicht in de kernbegrippen van kwaliteit in organisaties, in bedrijfsmanagement en het economisch bedrijfsleven, de basispijlers van productiemanagement, logistiek en de LEAN-filosofie en de bijbehorende industriële en internationale gangbare normen en is vaardig in het gebruik van de (elementaire) bijbehorende, hedendaagse bedrijfseconomische (analyse)methodes en tools ter ondersteuning van beleids- en productiebeslissingen. De student kan actief participeren in de organisatie en zijn talenten verder ontwikkelen,  is zich bewust van de onzekerheden en grenzen van (zijn) kennis en geeft blijk van een ingesteldheid tot levenslang leren.

De student stuurt zijn eigen leerproces via keuzemodules gericht op onderstaande leerresultaten:

  • De student heeft inzicht in de sleutelaspecten van onderzoeksmethodiek en kent de basisprincipes van projectmatig werken. De student kan, in team, vanuit probleemstelling en kader een correcte onderzoeksvraag formuleren en kritisch reflecteren over eigen werk en/of onderzoek.
  • De student kan voor gestructureerde gegevensopslag en -overdracht ER-schema's opstellen en omzetten in een database, en de bijhorende applicatie ontwerpen volgens het 3-lagen model.
  • De student bezit relevante academische en professionele communicatieve vaardigheden in Engels of Frans.
  • De student kan een robotsimulatie, een beeldverwerking of een experimenteel onderzoeksopzet ontwerpen.

MASTERPROEF (20 SP)

De masterproef vormt het sluitstuk van de masteropleiding. Zij omvat de toepassing van de meest recente technologieën en technieken, onderzoekt de nieuwste domeinspecifieke wetenschappelijke vindingen of past deze op creatieve wijze toe. Met de masterproef toont de student deze technieken en technologieën niet enkel te beheersen, maar ook te kunnen concipiëren, plannen en uitvoeren als geïntegreerd deel van een methodologisch en projectmatig geordende reeks van handelingen, om innovatieve hypotheses te formuleren en te toetsen, om innovatieve studies of ontwerpen uit te voeren en om vernieuwende oplossingen te realiseren voor vakdomeinspecifieke problemen. De masterproef omvat alle 12 kernelementen. De student

  • kan zijn vaktechnische kennis en inzichten verbreden en verdiepen;
  • neemt initiatief, kan zijn taken zelfstandig plannen en volgt een systematische aanpak;
  • kan het onderwerp (de opdracht) correct formuleren en vertalen in een reeks van technisch-wetenschappelijke eisen (probleemstelling, doelstelling en onderzoeksvraag);
  • kan informatie verzamelen, relevante informatie selecteren en synthetiseren;
  • kan een persoonlijke creatieve inbreng leveren bij de analyse en/of het ontwerp en is technisch vaardig in de implementatie;
  • kan zijn kritisch-reflecterende ingesteldheid overbrengen;
  • is communicatief vaardig, respecteert deadlines en kan in (multidisciplinair) teamverband buiten de vertrouwde omgeving werken;
  • heeft aandacht voor zorgsystemen i.v.m. veiligheid, hygiëne, kwaliteit en duurzaamheid en voor bedrijfseconomische, socio-economische en milieutechnische aspecten;
  • kan zijn masterproef op kritische wijze met hedendaagse presentatietechnieken verdedigen.

ENERGIE

4531 Power electronics (4SP)

De student begrijpt stroomconversie en heeft een goed overzicht van de toepassingen en evoluties ervan in elektrische systemen zoals hernieuwbare energiebronnen, elektromobiliteit of lucht- en ruimtevaart. De student kan vermogenselektronicacircuits zoals hakkers voor vermogenselektronische voedingen, DC / DC convertoren met galvanische scheiding, invertorschakelingen of resonante convertoren, beschrijven, vergelijken, ontwerpen en testen. De student kan problemen binnen vermogenselektronica opsplitsen en oplossen in deeloplossingen vanuit zijn inzicht in sturing, halfgeleiders, aandrijvingen (gate drivers), magnetisme, condensatoren, enz.

4530 Energie beheersystemen (4SP)

De student kan zich een representatief beeld vormen van de nieuwe uitdagingen, noden, nieuwe technologieën en oplossingen in het domein van de energiebeheersystemen, dit impliceert kennis van de bestaande systemen en inzicht van hun werking op een niveau geschikt voor het beheer ervan. De student analyseert de nieuwe ontwikkelingen op een kritische manier en schat - vanuit de eigen inzichten - zowel de merites als de tekortkomingen in. De student is in staat, in groepsverband, relevant materiaal te verwerken, eenvoudige testen (use cases) te ontwerpen en uit te voeren om een nieuwe ontwikkeling te evalueren en hierover te rapporteren.

4532 Novel technologies for the energy transition (4SP)

De student kent de basiscomponenten en -concepten van de nieuwe opkomende materialen en technologieën voor een koolstofvrije energiesector, zoals o.a. schone waterstof, brandstofcellen, elektrolysers en geavanceerde biobrandstoffen. De student heeft, binnen de eindgebruikerssectoren transport, industrie, residentiële en commerciële gebouwen, inzicht in het spanningsveld tussen de beoogde emissiereductie enerzijds en de evolutie naar inzet van hernieuwbare energiebronnen anderzijds, kan hierin de technologische en materiële knelpunten identificeren en mogelijke oplossingen, die de transitie naar hernieuwbare en schone energie kunnen versnellen, voorstellen.

2724 Capita Selecta elektrische energie (6SP)

De student kan de spanningsregeling, beveiliging en alternatieve energieën in de verschillende spanningsnetten toelichten, verklaren en nieuwe ontwikkelingen onderzoeken en hierover rapporteren. De student kan de werking en toepassing van de verschillende thermische behandelingstechnieken en bijbehorende concepten toelichten en hierin een verantwoorde keuze maken. De student kan veel voorkomende EMC- en PQ-problemen herkennen, opmeten en oplossingen voorstellen.

3820 Ontwerp geïntegreerde energiesystemen (4SP)

De student kan, individueel en in groepsverband, (onderdelen van of gehele) energiesystemen ontwerpen, modelleren, dimensioneren en van een gepaste controle voorzien, in functie van de beoogde randvoorwaarden qua comfort, stabiliteit, energie-efficiëntie en/of het aanleveren van flexibiliteit en rekening houdend met relevante standaarden, de energiemarkt en economische randvoorwaarden. De student is in staat zelfstandig nieuwe kennis en inzichten te verwerven, de analyse- en ontwerpopdrachten op een projectmatige wijze uit te voeren en hierover gestructureerd en gemotiveerd te rapporteren.

KEUZE uit de domeinen Energie, Productie en materialen of Automatisering

4483 Machine Learning (4SP)

De student kan de courante technieken in machine learning zoals classificatie, regressie, clusteren, anomalie detectie en aanbevelingssystemen toelichten en verklaren, kan een zelfgekozen machine learning toepassing implementeren en de bevindingen rapporteren in de vorm van een verslag en posterpresentatie. De student kan kritisch reflecteren over de beperkingen van de implementatie.

2720 Geïntegreerde automatisering 2 (4SP)

De student kan op een efficiënte, methodologisch correcte wijze complete, geavanceerde, autonome besturingseenheden en geïntegreerde netwerkgebaseerde processturingen met gedistribueerde intelligentie, interfacing, voor industriële applicatie analyseren, ontwerpen en realiseren, gebruikmakend van actuele hard- en software, rekening houdend met normen voor veiligheid en ergonomie, efficiëntie en maatschappelijke relevantie. Hiertoe bezit de student de nodige kennis van en inzichten in een zeer brede range aan componenten en methodieken binnen geïntegreerde automatisering.

3474 Fundamentals of battery engineering (4SP)

De student kent de structuur en componenten van moderne lithium-ion batterijen en kan de fysische en chemische eigenschappen en prestaties hiervan correct modelleren en evalueren. De student kan bij gegeven energievraag en applicatie (gaande van elektrisch voertuig tot telefoon) de juiste batterijcomponenten selecteren en gepast dimensioneren.

4533 Electric vehicles (4SP)

De student begrijpt het concept van elektrische en hybride aandrijflijnen in elektrische voertuigen (auto's, vliegtuigen, bussen, treinen, enz.) en hun componenten (batterijen, motoren, stroomconvertoren, enz.). De student kan elektrische voertuigen en hun aandrijflijnen ontwerpen voor verschillende profielen, ladingen en randvoorwaarden. De student kan de mobiliteitstransitie van conventionele benzinevoertuigen naar meer elektrisch en autonoom vervoer inschatten en heeft kennis en inzicht in het bedrijfsmodel en de vereiste infrastructuur voor elektrische mobiliteit.

4485 Innovation in materials technology (4SP)

De student heeft gevorderde kennis van en inzichten in innovaties in materiaaltechnologie, van verschillende productiemethodes en materiaalonderzoeksinfrastructuur voor geavanceerde materialen, van vacuümtechnieken en technische gassen, van de veiligheidsaspecten van materiaalonderzoek. De student kent de doelstellingen van betrouwbaarheidsonderzoek en verschillende methoden om dit soort onderzoek uit te voeren en kan zelfstandig en in groep, vanuit de wetenschappelijke praktijk, een productieproces of meetmethode uit het materiaalonderzoek analyseren, een automatisatieproject ontwerpen en/of uitvoeren en/of een uitgebreide analyse maken op het vlak van state of the art material engineering topics. De student kan het project op een 'agile' manier managen en hierover rapporteren.

4534 Energiemarkten (4SP)

De student kent de actoren en hun verantwoordelijkheden binnen de elektriciteitsmarkt. De student heeft inzicht in de werking, tijdslijnen en prijsvorming van de verschillende markten, hun onderlinge koppeling en de gebruikelijke contracten. De student begrijpt de onderzoeksliteratuur i.v.m. marktmodellen en -werking en heeft ook inzicht in de impact van de technische beperkingen van het elektriciteitsnet.

Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 

Voldoen aan de algemene eindcompetenties van de bachelor industriële wetenschappen en meer specifiek beschikken over:

  • Verdiepende kennis van en vaardigheden in wiskunde;
  • Kennis van en reflectievermogen (denkkaders)  in chemie, fysica, thermodynamica, mechanica;
  • Kennis van en vaardigheden op inleidend niveau in productietechniek en materiaalkunde, ingenieur en maatschappij, ondernemen, onderzoek en  communicatie;
  • Kennis van en vaardigheden op verdiepend niveau in Elektronica-ICT, toegepaste thermodynamica, elektrotechniek en mechanisch ontwerpen;
  • Kennis van en vaardigheden tot op gespecialiseerd niveau in automatisering, elektrisch en energetisch ontwerp.
 

Toelatingsvoorwaarden

Rechtstreeks:

Bachelor in de industriële wetenschappen, afstudeerrichting elektromechanica, met optie energie in het derde bachelorjaar.

Via een schakelprogramma:

Het doel van het schakelprogramma is om professionele bachelors op instapniveau te brengen van de masteropleiding. Instromende studenten moeten beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie. Tijdens het schakelprogramma volg je opleidingsonderdelen die specifiek voor schakelstudenten worden georganiseerd, maar ook opleidingsonderdelen samen met studenten uit het eerste, tweede en derde bachelorjaar industriële wetenschappen.

Ben je een professionele bachelor in energietechnologie of elektromechanica klimatisering? Dan bieden wij een standaard schakelprogramma van 75 studiepunten (SP). Heb je een professionele bachelor elektromechanica optie elektromechanica, automatisering of onderhoudstechnologie, dan kies je best voor het schakelprogramma naar master Elektromechanica (optie ontwerp en productie of optie automatisering).

Een lang schakelprogramma is verspreid over 2 jaren. Mits gunstige studievoortgang, kun je je laatste jaar van je  schakelprogramma reeds combineren met opleidingsonderdelen uit het masterprogramma.

Instroom in het verkorte schakelprogramma (60 studiepunten) is enkel toegestaan mits het behalen van een gemiddeld percentage van minimum 70% over de 3 professionele bachelorjaren én het slagen in de bekwaamheidstoets voor een selectie opleidingsonderdelen (overeenkomstig met 7 à 9 STP) in de augustus/september examenzittijd.

Het afronden van een verkort schakelprogramma in één academiejaar is echter niet evident. Een behoorlijk resultaat bij je vorig diploma, studiemarge en veel inzet zijn dus essentieel. Meer info kan je vinden op www.uhasselt.be/bekwaamheidsonderzoek.

(Andere) Professionele bachelors met interesse in de master energie kunnen een aanvraag indienen bij de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: energie, via de studieloopbaanbegeleider (studieloopbaanbegeleidingIIW@uhasselt.be). Voor hen kan er mogelijk een geïndividualiseerd studietraject opgesteld worden.

Schakelprogramma ENERGIE

Dit schakelprogramma is optimaal afgestemd op studenten die instromen vanuit de professionele bachelor elektromechanica afstudeerrichting klimatisatie of professionele bachelors elektrotechniek of energietechnologie.

Standaard schakelprogramma – 75 studiepunten:

  • eerste academiejaar: deel 1+ deel 2 samen voor 57 studiepunten
  • tweede academiejaar: deel 3 dat nog 18 studiepunten bevat

Verkort schakelprogramma – 60 studiepunten: deel 1 + deel 3. De studenten ontvangen op basis van het slagen op de bekwaamheidstoets een vrijstelling op deel 2 van het programma.

 
Deel 1TaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4293 Coding & Scripting schakelNV813813
4295 RegeltechniekNV10841084
2821 Mechanica schakelNV10841084
4492 Materialen en productietechnologie voor energieNV13551355
2829 Wiskunde 1 schakelNV13551355
4428 Power SystemsNV813813
2828 Wiskunde 2 schakelNV813813
2915 Statistiek schakelNV813813
4051 Stromingsmechanica en -machinesNV10841084
4383 Thermische energieconversie schakelNV10841084
2830 Chemie schakelNV10841084
 
Deel 2TaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4085 Elektromagnetisme en wisselstroomNV813813
4697 Basic Engineering Skills schakelNV813813
4086 ThermodynamicaNV10841084
4061 Elektrische machinesNV13551355
 
Deel 3TaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
2822 Fysica schakelNV813813
4356 Electric drives +EV16261626
4701 Geïntegreerd project - EnergieNV24391081359
 

   

Via een voorbereidingsprogramma:

Het doel van het voorbereidingsprogramma is om de betrokken student op instapniveau te brengen van de beoogde masteropleiding. Instromende studenten in het voorbereidingsprogramma dienen te beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie.

Het voorbereidingsprogramma naar de master in de industriële wetenschappen: energie kan gevolgd worden door academische bachelors of masters van aanverwante opleidingen.

De omvang en de samenstelling van het voorbereidingsprogramma is afhankelijk van de gevolgde vooropleiding. Er bestaat geen standaard voorbereidingsprogramma voor de master energie. Aanvragen, ook voor vrijstellingen, worden ingediend bij de studieloopbaanbegeleider via studieloopbaanbegeleidingIIW@uhasselt.be en worden beoordeeld door de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: energie.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

EC1 - De Master in de industriële wetenschappen: energie kan in eigen professioneel denken en handelen -- met een gepaste ingenieursattitude en met continue aandacht voor de eigen vorming -- adequaat communiceren, effectief samenwerken, en rekening houden met de economische, ethische, maatschappelijke en/of internationale context en is zich hierbij bewust van de impact op de omgeving.

2

EC2 - De Master in de industriële wetenschappen: energie beheerst een geheel van energetische (elektrisch en thermisch) technieken en technologieën en kan deze creatief concipiëren, plannen en uitvoeren als geïntegreerd deel van een methodologisch en projectmatig geordende reeks van handelingen binnen een multidisciplinair project met een belangrijke onderzoeks- en/of innovatiecomponent

3

EC3 - De Master in de industriële wetenschappen: energie heeft kennis van, inzicht en vaardigheid in denkkaders, analysemethodes en beslissingstools binnen bedrijfs- en productiemanagement, kwaliteit, gegevensbeheer en projectmatig werken en kan actief participeren in de organisatie

4

EC4 - De Master in de industriële wetenschappen: energie heeft gevorderde kennis van en inzicht in principes en toepassingen binnen elektrotechniek, eventueel aangevuld met automatisering of  materiaal- en productietechnieken, en kan hierin complexe, praktijkgerichte ontwerp- of optimalisatieproblemen autonoom herkennen, kritisch analyseren, en methodisch oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met aandacht voor de actuele technologische ontwikkelingen

5

EC5 - De Master in de industriële wetenschappen: energie heeft gespecialiseerde kennis en inzicht in principes en toepassingen binnen energie- en vermogensystemen en kan hierin niet-vertrouwde, complexe ontwerp- of optimalisatieproblemen autonoom herkennen, kritisch analyseren, en methodisch en gefundeerd oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met behulp met geavanceerde tools, bewust van praktische beperkingen en met aandacht voor de actuele technologische ontwikkelingen

Naar het buitenland tijdens je studies
 

Tijdens je masterjaar heb je de mogelijkheid om gedurende een semester opleidingsonderdelen, eventueel in combinatie met je masterproef, te volgen aan een buitenlandse partneruniversiteit. Er is ook de mogelijkheid om je masterproef in een buitenlands bedrijf of onderzoeksinstelling te doen.

Als je geen lang studieverblijf in het buitenland wenst, maar toch graag een internationale ervaring wil opdoen, kan je deelnemen aan een internationale summerschool, workshop of wedstrijd en dit valideren in het curriculum via het opleidingsonderdeel 'Internationale module EM en Energie'. 

Meer info contacteer karine.evers@uhasselt.be of greet.raymaekers@kuleuven.be.

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt examen af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject
 

De masteropleiding bestaat uit een pakket met verplichte opleidingsonderdelen voor 52 studiepunten (SP) en dient aangevuld te worden met opleidingsonderdelen naar keuze/interesse en dit voor 8 studiepunten (SP). Het totale masterprogramma omvat 60 studiepunten (SP).
  

 
EnergieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
3209 BedrijfsmanagementNV813813,0
4527 Capita selecta ingenieursvaardighedenNV10841084,0
4530 Energie beheersystemenNV10841084,0
4531 Power electronicsEV10841084,0
4532 Novel technologies for the energy transitionEV10841084,0
4528 Industrieel beleid en LLLNV813813,0
3820 Ontwerp geïntegreerde energiesystemenNV10841084,0
2724 Capita selecta elektrische energieNV16261626,0
3574 Masterproef energieNV5402018935120,0
2720 Geïntegreerde automatisering 2NK10841084,0
3474 Fundamentals of battery engineeringEK10841084,0
4483 Machine learningEK10841084,0
4485 Innovation in materials technologyEK10841084,0
4533 Electric vehiclesEK10841084,0
4534 EnergiemarktenNK10841084,0
4528 Industrieel beleid en LLLNS10841084,0
4535 International module EM and ENES10841084,0
 

Extracurriculaire opleidingsonderdelen

De student die zijn horizon wil verbreden, heeft de mogelijkheid om bovenop zijn studiepakket één (of meerdere) van de volgende multidisciplinaire opleidingsonderdelen vrijwillig op te nemen.

Aan UHasselt

Met focus op ondernemerschap|innovatie

Met focus op maatschappelijk bewustzijn|culturele diversiteit

Naast de info op de ECTS-fiches van de verschillende opleidingsonderdelen, kan je extra inhoudelijke informatie terugvinden op de website bij de instellingsbrede opleidingsonderdelen.

Aan KU Leuven

De student kan ook zelf een voorstel indienen bij de voorzitter van de examencommissie.

Belangrijk is dat de student hiervoor telkens een afzonderlijk creditcontract afsluit (naast zijn diplomacontract voor de opleiding) zodat slagen op deze extra opleidingsonderdelen geen invloed heeft op slagen voor de opleiding.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
 

Voor een geïndividualiseerd traject: zie Onderwijs-, Examen- en Rechtspositieregeling

Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Reglementen
  zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement