Algemene info
 
Graad en kwalificatie : master in de industriële wetenschappen: elektromechanica
Graad en specificatie : Master of Science (MSc)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : masteropleiding
Studieomvang in studiepunten : 60
Profilering opleiding
 

De opleiding master in de industriële wetenschappen: elektromechanica bouwt verder op de bachelor elektromechanica en beoogt de verdere vorming op verdiepend niveau in de algemene domeinen ingenieursvaardigheden en ondernemen en maatschappij en op gespecialiseerd niveau in de leerdomeinen van de eigen optie met onderstaande concrete doelen per domein.

INGENIEURSVAARDIGHEDEN, ONDERNEMEN EN MAATSCHAPPIJ

3209 Bedrijfsmanagement – 4528 Industrieel beleid en LLL – 4527 Capita selecta ingenieursvaardigheden (10 SP)

De student heeft kennis van en inzicht in de kernbegrippen van kwaliteit in organisaties, in bedrijfsmanagement en het economisch bedrijfsleven, de basispijlers van productiemanagement, logistiek en de LEAN-filosofie en de bijbehorende industriële en internationale gangbare normen en is vaardig in het gebruik van de (elementaire) bijbehorende, hedendaagse bedrijfseconomische (analyse)methodes en tools ter ondersteuning van beleids- en productiebeslissingen. De student kan actief participeren in de organisatie en zijn talenten verder ontwikkelen, is zich bewust van de onzekerheden en grenzen van (zijn) kennis en geeft blijk van een ingesteldheid tot levenslang leren.

De student stuurt zijn eigen leerproces via keuzemodules gericht op onderstaande leerresultaten:

  • De student heeft inzicht in de sleutelaspecten van onderzoeksmethodiek en kent de basisprincipes van projectmatig werken. De student kan, in team, vanuit probleemstelling en kader een correcte onderzoeksvraag formuleren en kritisch reflecteren over eigen werk en/of onderzoek.
  • De student kan voor gestructureerde gegevensopslag en -overdracht ER-schema's opstellen en omzetten in een database, en de bijhorende applicatie ontwerpen volgens het 3-lagen model.
  • De student bezit relevante academische en professionele communicatieve vaardigheden in Engels of Frans.
  • De student kan een robotsimulatie, een beeldverwerking of een experimenteel onderzoeksopzet ontwerpen.

MASTERPROEF (20 SP)

De masterproef vormt het sluitstuk van de masteropleiding. Zij omvat de toepassing van de meest recente technologieën en technieken, onderzoekt de nieuwste domeinspecifieke wetenschappelijke vindingen of past deze op creatieve wijze toe. Met de masterproef toont de student deze technieken en technologieën niet enkel te beheersen, maar te kunnen concipiëren, plannen en uitvoeren als geïntegreerd deel van een methodologisch en projectmatig geordende reeks van handelingen, om innovatieve hypotheses te formuleren en te toetsen, om innovatieve studies of ontwerpen uit te voeren en om vernieuwende oplossingen te realiseren voor vakdomeinspecifieke problemen. De masterproef omvat alle 12 kernelementen. De student

  • kan zijn vaktechnische kennis en inzichten verbreden en verdiepen;
  • neemt initiatief, kan zijn taken zelfstandig plannen en volgt een systematische aanpak;
  • kan het onderwerp (de opdracht) correct formuleren en vertalen in een reeks van technisch-wetenschappelijke eisen (probleemstelling, doelstelling en onderzoeksvraag);
  • kan informatie verzamelen, relevante informatie selecteren en synthetiseren;
  • kan een persoonlijke creatieve inbreng leveren bij de analyse en/of het ontwerp en is technisch vaardig in de implementatie;
  • kan zijn kritisch-reflecterende ingesteldheid overbrengen;
  • is communicatief vaardig, respecteert deadlines en kan in (multidisciplinair) teamverband buiten de vertrouwde omgeving werken;
  • heeft aandacht voor zorgsystemen i.v.m. veiligheid, hygiëne, kwaliteit en duurzaamheid en voor bedrijfseconomische, socio-economische en milieutechnische aspecten;
  • kan zijn masterproef op kritische wijze met hedendaagse presentatietechnieken verdedigen.

AUTOMATISERING en MECHANISCH ONTWERPEN (beide opties)

2708 Robotics & sensor technology (4SP)

De student kent de sleutelcomponenten, principes en toepassingen van een (mobiel) robot(systeem) en van computervisie en kan hun onderlinge relaties toelichten, kan een gemotiveerde keuze maken voor het robotsysteem in relatie met de taak, kan een robot modelleren door middel van (positie- en snelheids-) coördinatentransformaties en kan elementaire visiealgoritmes toepassen.

4529 Eindige-elementenmethode (4SP)

De student heeft geavanceerde kennis van, inzicht en elementaire vaardigheid in de basiswetmatigheden, de structuur en de methodologische aanpak, toepassingen en beperkingen van de eindige elementen methode (EEM). De student begrijpt verschillen in gebruikte elementen en methodes en de gevolgen van deze verschillen. De student is zich bewust van de mogelijke fouten bij toepassing van de methode om deze te herkennen en te vermijden.

Optie ONTWERP en PRODUCTIE

4540 Trillingsleer (4SP)

De student kent de meest voorkomende begrippen voor geluid in open en gesloten ruimtes en kan aan de hand van eenvoudige modellen het effect van geluidwerende oplossingen inschatten. De student kent de meest voorkomende begrippen en basismodellen voor trillingen in structuren en kan de invloed van demping, in het bijzonder bij de isolatie van machines, verklaren. De student kan de resonantiefrequentie(s) en de beweging van een eenvoudig systeem berekenen, dominante frequenties nameten, mechanische trillingen analyseren en interpreteren, bewust van de praktische beperkingen en afwijkingen.

4536 Materials selection and forming processes (5SP)

De student kan op een efficiënte en wetenschappelijk verantwoorde wijze materialen selecteren voor bestaande of nieuwe toepassingen, en een inschatting maken van de CO2-voetafdruk van een materiaal tijdens de ganse levenscyclus. De student heeft inzicht in de technologie en het simuleren van omvormprocessen van kunststoffen en metalen, evenals in de wisselwerkingen tussen materiaal, productieproces en eigenschappen van het eindproduct.

4537 Toegepaste mechanica CNC (5SP)

De student kent de basisbegrippen, constructie en werking van een CNC-machine. De student heeft inzicht in de toepassing van gereedschapscompensaties, kan nulpuntverplaatsingen opmeten en gebruiken, kan verspaningsparameters uitrekenen in functie van het gereedschap en het te verspanen materiaal en kan een CNC-programma, d.m.v. ISO-codes en machinespecifieke codes opstellen en verantwoorden. De student heeft ook inzicht in de verschillende soorten simulaties.

Optie ONTWERP en PRODUCTIE - KEUZE

4538 Computer ondersteunde productie en matrijsontwerp (4SP)

De student kan een verantwoorde keuze maken van een CAM-systeem voor een bedrijf, een naar bewerkingskwaliteit en -snelheid geoptimaliseerde gereedschapsbaan aanmaken met high-end CAD/CAM software en een elementaire postprocessor configureren in een postprocessorgenerator. De student kent de elementaire ontwerpvoorwaarden voor de opbouw van een spuitgietmatrijs (computerondersteund matrijsontwerp), kan een spuitgietproduct splitsen in zijn vormdelen en verwerken in een matrijsopbouw van DME of HASCO vertrekkende van een CAD-model door gebruik te maken van de modules van Creo, kan een basisvloeisimulatie uitvoeren m.b.v. de Creo module Plastic Advisor om een eerste selectie te maken van mogelijke product layouts in de matrijs bij meervoudige matrijzen en mogelijke aanspuitalternatieven, kent het verschil tussen een basisvloeisimulatie m.b.v. Plastic Advisor en een uitgebreider pakket als Moldex3D.

4539 Industrial design of polymer products (4SP)

De student heeft grondige kennis van en inzicht in het spuitgieten van kunststoffen: materiaalgedrag, procesvarianten, productontwerp, machine- en matrijsopbouw, het modelleren van proces en product, en aanvullende aspecten zoals nabewerking, kostprijs en recyclage. De student kan deze inzichten toepassen.

4533 Electric vehicles (4SP)

De student begrijpt het concept van elektrische en hybride aandrijflijnen in elektrische voertuigen (auto's, vliegtuigen, bussen, treinen, enz.) en hun componenten (batterijen, motoren, stroomconvertoren, enz.). De student kan elektrische voertuigen en hun aandrijflijnen ontwerpen voor verschillende profielen, ladingen en randvoorwaarden. De student kan de mobiliteitstransitie van conventionele benzinevoertuigen naar meer elektrisch en autonoom vervoer inschatten en heeft kennis en inzicht in het bedrijfsmodel en de vereiste infrastructuur voor elektrische mobiliteit.

4485 Innovation in materials technology (4SP)

De student heeft gevorderde kennis van en inzichten in innovaties in materiaaltechnologie, van verschillende productiemethodes en materiaalonderzoeksinfrastructuur voor geavanceerde materialen, van vacuümtechnieken en technische gassen, van de veiligheidsaspecten van materiaalonderzoek. De student kent de doelstellingen van betrouwbaarheidsonderzoek en verschillende methoden om dit soort onderzoek uit te voeren en kan zelfstandig en in groep, vanuit de wetenschappelijke praktijk, een productieproces of meetmethode uit het materiaalonderzoek analyseren, een automatisatieproject ontwerpen en/of uitvoeren en/of een uitgebreide analyse maken op het vlak van state of the art material engineering topics. De student kan het project op een 'agile' manier managen en hierover rapporteren.

2722 Mechatronisch ontwerpen (4SP): zie optie automatisering.

Optie AUTOMATISERING

2720 Geïntegreerde automatisering 2 (6SP)

De student kan op een methodologisch correcte wijze complete, geavanceerde, autonome besturingseenheden en geïntegreerde netwerkgebaseerde processturingen met gedistribueerde intelligentie,  en interfacing voor industriële applicatie efficiënt analyseren, ontwerpen en realiseren, gebruikmakend van actuele hard- en software, rekening houdend met normen voor veiligheid en ergonomie, efficiëntie en maatschappelijke relevantie. Hiertoe bezit de student de nodige kennis van en inzichten in een zeer brede range aan componenten en methodieken binnen geïntegreerde automatisering (Communicatiemogelijkheden, LAN netwerken (PROFIBUS, ASI, Industrial Ethernet, PROFINET, e.a.), IEC 61131 norm, foutzoekmethodes, SCADA, PC, PLC, remote IO, HMI, Machine-Visie, aandrijvingen).

2722 Mechatronisch ontwerpen (4SP)

De student kan, in groepsverband een zelf te kiezen mechatronisch systeem modelleren, (waar nodig) identificeren en bouwen, een gepaste controle uitwerken en implementeren, dit met inbegrip van de nodige interfacing. Het geheel wordt onderbouwd met een degelijk verslag en uitgevoerd volgens een correcte methodiek van projectmatig werken. De student toont hierbij aan in staat te zijn zichzelf te vormen en een creatieve bijdrage te leveren en geeft blijk van een kritische ingesteldheid.

4483 Machine Learning (4SP)

De student kan de courante technieken in machine learning zoals classificatie, regressie, clusteren, anomaliedetectie en aanbevelingssystemen toelichten en verklaren, kan een zelfgekozen machine learning toepassing implementeren en de bevindingen rapporteren in de vorm van een verslag en posterpresentatie. De student kan kritisch reflecteren over de beperkingen van de implementatie. 

Optie AUTOMATISERING - KEUZE

4541 Capita selecta industriële automatisering (4SP)

De student kent de installatievoorwaarden, opstartprocedures en werking van netwerken, machinevisie, robots en safetysystemen en kan in groepsverband een compleet automatiseringsproject in dit domein (met programmatie, visualisatie, beveiliging en netwerkconfiguratie van de volledige automatische sturing) uitvoeren.

4540 Trillingsleer (4SP): zie optie ontwerp en productie.

4533 Electric vehicles (4SP): zie keuze optie ontwerp en productie.

4485 Innovation in materials technology (4SP): zie keuze optie ontwerp en productie. 

Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 

Voldoen aan de algemene eindcompetenties van de bachelor industriële wetenschappen en meer specifiek beschikken over:

  • verdiepende kennis van en vaardigheden in wiskunde;
  • kennis van en reflectievermogen (denkkaders)  in chemie, fysica, thermodynamica, mechanica;
  • kennis van, inzicht en vaardigheden op inleidend niveau in Elektronica-ICT, Ingenieur en maatschappij, ondernemen, onderzoek en communicatie;
  • kennis van, inzicht en vaardigheden op verdiepend niveau in toegepaste thermodynamica, elektrotechniek, productietechniek en materiaalkunde;
  • kennis van, inzicht en vaardigheden op verdiepend of tot op gespecialiseerd niveau in automatisering en mechanisch ontwerpen.
 

Toelatingsvoorwaarden

Rechtstreeks:

  • De bachelor in de industriële wetenschappen, afstudeerrichting elektromechanica, met optie ontwerp en productie in het derde bachelorjaar stroomt rechtstreeks door naar de master in de industriële wetenschappen: elektromechanica, optie ontwerp en productie.
  • De bachelor in de industriële wetenschappen, afstudeerrichting elektromechanica, met optie automatisering in het derde bachelorjaar stroomt rechtstreeks door naar de master in de industriële wetenschappen: elektromechanica, optie automatisering.

Via een schakelprogramma:

Het doel van het schakelprogramma is om professionele bachelors op instapniveau te brengen van de masteropleiding. Instromende studenten moeten beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie. Tijdens het schakelprogramma volg je opleidingsonderdelen die specifiek voor schakelstudenten worden georganiseerd, maar ook opleidingsonderdelen samen met studenten uit het eerste, tweede en derde bachelorjaar industriële wetenschappen.

Ben je een professionele bachelor in de elektromechanica (opties elektromechanica en onderhoudstechnologie of automatisering) of heb je een diploma op zak in een gelijkwaardige richting? Dan bieden wij standaard schakelprogramma’s aan van 75 studiepunten.

Gelijkwaardige diploma’s zijn professionele bachelors in de autotechnologie, luchtvaarttechnologie afst. luchtvaart, scheepswerktuigbouwkunde, mechanica en ontwerp- en productietechnologie.

  • Het schakelprogramma voor EM: ontwerp en productie bereidt voor op de master elektromechanica optie ontwerp en productie.
  • Het schakelprogramma Automatisering, voor instroom vanuit professionele bachelor in de elektromechanica optie automatisering bereidt je voor op de master elektromechanica optie automatisering.

Een lang schakelprogramma is verspreid over 2 jaren. Mits gunstige studievoortgang, kun je je laatste jaar van je  schakelprogramma reeds combineren met opleidingsonderdelen uit het masterprogramma.

Instroom in het verkorte schakelprogramma (59 studiepunten) is enkel toegestaan mits het behalen van een gemiddeld percentage van minimum 70% over de 3 professionele bachelorjaren én het slagen in de bekwaamheidstoets voor een selectie opleidingsonderdelen (overeenkomstig met 7 à 9 STP) in de augustus/september examenzittijd.

Het afronden van een verkort schakelprogramma in één academiejaar is echter niet evident. Meer info kan je vinden op www.uhasselt.be/bekwaamheidsonderzoek.

Professionele bachelors elektromechanica afstudeerrichting klimatisatie of professionele bachelors elektrotechniek of energietechnologie volgen best een schakelprogramma naar de master energie. De details ervan staan in de opleidingsbeschrijving van de master energie. (Andere) Professionele bachelors met interesse in de master elektromechanica kunnen een aanvraag indienen bij de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: elektromechanica, via de studieloopbaanbegeleider (studieloopbaanbegeleidingIIW@uhasselt.be). Voor hen kan er mogelijk een geïndividualiseerd studietraject opgesteld worden.

 

Schakelprogramma IW ELEKTROMECHANICA - ONTWERP en PRODUCTIE

Dit schakelprogramma is optimaal afgestemd op studenten die instromen vanuit de professionele bachelor in de elektromechanica (afstudeerrichtingen elektromechanica en onderhoudstechnologie), autotechnologie, luchtvaart (afstudeerrichting luchtvaarttechnologie), scheepswerktuigbouwkunde, mechanica en ontwerp- en productietechnologie.

Standaard schakelprogramma – 75 studiepunten:

  • eerste academiejaar: deel 1+2 samen voor 57 studiepunten
  • tweede academiejaar: deel 3 dat nog 18 studiepunten bevat

Verkort schakelprogramma – 59 studiepunten: deel 1 + deel 3. De studenten ontvangen op basis van het slagen op de bekwaamheidstoets een vrijstelling op deel 2 van het programma.

 
Deel 1TaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4373 Materiaalkunde schakelNV813813
4293 Coding & Scripting schakelNV813813
4086 ThermodynamicaNV10841084
2821 Mechanica schakelNV10841084
2829 Wiskunde 1 schakelNV13551355
2658 Toegepaste materiaalkundeNV813813
2828 Wiskunde 2 schakelNV813813
2915 Statistiek schakelNV813813
4051 Stromingsmechanica en -machinesNV10841084
2830 Chemie schakelNV10841084
4064 Gevorderde sterkteleer EMNV13551355
 
Deel 2TaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4085 Elektromagnetisme en wisselstroomNV813813
4697 Basic Engineering Skills schakelNV813813
4087 SterkteleerNV13551355
4061 Elektrische machinesNV13551355
 
Deel 3TaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
2660 Machine onderdelenNV813813
2822 Fysica schakelNV813813
4353 Electric drivesEV813813
3570 Geïntegreerd project - Ontwerp en productieNV24391081359
 

Schakelprogramma IW ELEKTROMECHANICA - AUTOMATISERING

Dit schakelprogramma is optimaal afgestemd op studenten die instromen vanuit de professionele bachelor in de elektromechanica afstudeerrichting (proces)automatisering.

Standaard schakelprogramma – 75 studiepunten:

  • eerste academiejaar: deel 1+ deel 2 samen voor 57 studiepunten
  • tweede academiejaar: deel 3 dat nog 18 studiepunten bevat

Verkort schakelprogramma – 59 studiepunten: deel 1 + deel 3. De studenten ontvangen op basis van het slagen op de bekwaamheidstoets een vrijstelling op deel 2 van het programma.

 
Deel 1LanguageSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4293 Coding & Scripting schakelNV813813
2821 Mechanica schakelNV10841084
4086 ThermodynamicaNV10841084
4295 RegeltechniekNV10841084
2829 Wiskunde 1 schakelNV13551355
2828 Wiskunde 2 schakelNV813813
2915 Statistiek schakelNV813813
4726 Sterkteleer schakelNV813813
2830 Chemie schakelNV10841084
4051 Stromingsmechanica en -machinesNV10841084
4347 Meetsystemen en interfacingNV10841084
 
Deel 2LanguageSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4085 Elektromagnetisme en wisselstroomNV813813
4697 Basic Engineering Skills schakelNV813813
4058 Mechanisch ontwerpen 2NV13551355
4061 Elektrische machinesNV13551355
 
Deel 3LanguageSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
2822 Fysica schakelNV813813
4356 Electric drives +EV16261626
4700 Geïntegreerd project - AutomatiseringNV24391081359
 

   

Via een voorbereidingsprogramma:

Het doel van het voorbereidingsprogramma is om de betrokken student op instapniveau te brengen van de beoogde masteropleiding. Instromende studenten in het voorbereidingsprogramma dienen te beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie.

Het voorbereidingsprogramma naar de master in de industriële wetenschappen: elektromechanica kan gevolgd worden door academische bachelors of masters van aanverwante opleidingen.

De omvang en de samenstelling van het voorbereidingsprogramma is afhankelijk van de gevolgde vooropleiding. Er bestaat geen standaard voorbereidingsprogramma voor de master elektromechanica. Aanvragen, ook voor vrijstellingen, worden ingediend bij de studieloopbaanbegeleider via studieloopbaanbegeleidingIIW@uhasselt.be en worden beoordeeld door de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: elektromechanica.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

EC1 - De Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica kan in eigen professioneel denken en handelen -- met een gepaste ingenieursattitude en met continue aandacht voor de eigen vorming -- adequaat communiceren, effectief samenwerken, en rekening houden met de economische, ethische, maatschappelijke en/of internationale context en is zich hierbij bewust van de impact op de omgeving.

2

EC2 - De Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica beheerst een geheel van elektromechanische (ontwerp en productie of automatiserings-) technieken en technologieën en kan deze creatief concipiëren, plannen en uitvoeren als geïntegreerd deel van een methodologisch en projectmatig geordende reeks van handelingen binnen een multidisciplinair project met een belangrijke onderzoeks- en/of innovatiecomponent.

3

EC3 - De Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica heeft kennis van, inzicht en vaardigheid in denkkaders, analysemethodes en beslissingstools binnen bedrijfs- en productiemanagement, kwaliteit, gegevensbeheer en projectmatig werken en kan actief participeren in de organisatie.

4

EC4 - De Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica heeft gevorderde kennis van en inzicht in principes en toepassingen binnen automatisering, elektrotechniek, mechanisch ontwerp en materiaal en productie en kan hierin complexe, praktijkgerichte ontwerp- of optimalisatieproblemen autonoom herkennen, kritisch analyseren, en methodisch oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met aandacht voor de actuele technologische ontwikkelingen.

5

EC5 - De Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica heeft gespecialiseerde kennis van en inzicht in principes en toepassingen binnen de domeinen materiaalkunde, productie  en mechanisch ontwerp of het domein automatisering en kan hierin niet-vertrouwde, complexe ontwerp- of optimalisatieproblemen autonoom herkennen, kritisch analyseren, en methodisch en gefundeerd oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met behulp van numerieke simulatietechnieken of geavanceerde tools, bewust van mogelijke fouten, praktische beperkingen en met aandacht voor de actuele technologische ontwikkelingen. 

Naar het buitenland tijdens je studies
 

Tijdens je masterjaar heb je de mogelijkheid om gedurende een semester opleidingsonderdelen, eventueel in combinatie met je masterproef, te volgen aan een buitenlandse partneruniversiteit. Er is ook de mogelijkheid om je masterproef in een buitenlands bedrijf of onderzoeksinstelling te doen.

Als je geen lang studieverblijf in het buitenland wenst, maar toch graag een internationale ervaring wil opdoen, kan je deelnemen aan een internationale summerschool, workshop of wedstrijd en dit valideren in het curriculum via het opleidingsonderdeel 'Internationale module EM en Energie'. 

Meer info contacteer karine.evers@uhasselt.be of greet.raymaekers@kuleuven.be.

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt examen af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject
 

De masteropleiding bestaat uit een basispakket met verplichte opleidingsonderdelen (deel 1) en dient aangevuld te worden met een pakket van opleidingsonderdelen naargelang de gekozen optie (deel 2). Het totale masterprogramma omvat 60 studiepunten (SP).

Het basispakket met gemeenschappelijke opleidingsonderdelen (DEEL 1) bevat 18 studiepunten (SP).

Er bestaan 2 optiegebonden pakketten (DEEL 2) met telkens:

  • voor 34 SP verplichte opleidingsonderdelen, waaronder de masterproef;
  • voor 8 SP opleidingsonderdelen naar eigen keuze/interesse.

Voor de optie ontwerp en productie is er pakket DEEL 2a.

Voor de optie automatisering is er pakket DEEL 2b.

DEEL 1 - basispakket

 
Deel 1: EM gemeenschappelijkTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
3209 BedrijfsmanagementNV813813,0
2708 Robotics & sensor technologyEV10841084,0
4527 Capita selecta ingenieursvaardighedenNV10841084,0
4529 Eindige-elementenmethodeNV10841084,0
4528 Industrieel beleid en LLLNV813813,0
4528 Industrieel beleid en LLLNS10841084,0
 

  

DEEL 2a – pakket voor de optie ONTWERP en PRODUCTIE

Naast de verplichte opleidingsonderdelen in dit pakket, dient elke student zijn/haar programma aan te vullen met opleidingsonderdelen naar eigen keuze/interesse en dit voor 8 studiepunten (SP).

 
DEEL 2a: EM - optie ontwerp en productieLanguageSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4536 Material selection and forming processesEV13551355
4537 Toegepaste mechanica CNCNV13551355
4540 TrillingsleerNV10841084
2719 Masterproef ontwerp en productieNV5402013540520
2722 Mechatronisch ontwerpenNK10841084
4485 Innovation in materials technologyEK10841084
4533 Electric vehiclesEK10841084
4538 Computer ondersteunde productie en matrijsontwerpNK10841084
4539 Industrial design of polymer productsEK10841084
4535 International module EM and ENES10841084
 

     

DEEL 2b – pakket voor de optie AUTOMATISERING

Naast de verplichte opleidingsonderdelen in dit pakket, dient elke student zijn/haar programma aan te vullen met opleidingsonderdelen naar eigen keuze/interesse en dit voor 8 studiepunten (SP).

 
DEEL 2b: EM - optie automatiseringTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4483 Machine learningEV10841084,0
2720 Geïntegreerde automatisering 2NV16261626,0
2722 Mechatronisch ontwerpenNV10841084,0
3573 Masterproef automatiseringNV5402018935120,0
4485 Innovation in materials technologyEK10841084,0
4533 Electric vehiclesEK10841084,0
4540 TrillingsleerNK10841084,0
4541 Capita selecta industriële automatiseringNK10841084,0
4535 International module EM and ENES10841084,0
 

Extracurriculaire opleidingsonderdelen

De student die zijn horizon wil verbreden, heeft de mogelijkheid om bovenop zijn studiepakket één (of meerdere) van de volgende multidisciplinaire opleidingsonderdelen vrijwillig op te nemen.

Aan UHasselt

Met focus op ondernemerschap|innovatie

Met focus op maatschappelijk bewustzijn|culturele diversiteit

Naast de info op de ECTS-fiches van de verschillende opleidingsonderdelen, kan je extra inhoudelijke informatie terugvinden op de website bij de instellingsbrede opleidingsonderdelen.

Aan KU Leuven

De student kan ook zelf een voorstel indienen bij de voorzitter van de examencommissie.

Belangrijk is dat de student hiervoor telkens een afzonderlijk creditcontract afsluit (naast zijn diplomacontract voor de opleiding) zodat slagen op deze extra opleidingsonderdelen geen invloed heeft op slagen voor de opleiding.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
 

Voor een geïndividualiseerd traject: zie Onderwijs-, Examen- en Rechtspositieregeling

Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Reglementen
  zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement