Algemene info
 
Graad en kwalificatie : master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT
Graad en specificatie : Master of Science (MSc)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : masteropleiding
Studieomvang in studiepunten : 60
Profilering opleiding
 

De opleiding beoogt de vorming van een industrieel ingenieur die breed inzetbaar is in de industrie en in de maatschappij. De industrieel ingenieur is een creatieve probleemoplosser en/of ontwikkelaar. Hij kan technologie vertalen en technologische vernieuwingen implementeren. Hierdoor vormt hij een essentiële schakel in de innovatieketen.

De industrieel ingenieur bezit een gezond evenwicht tussen abstractievermogen en concrete praktijkcompetenties. Hij kan niet alleen het overzicht bewaren en denken in termen van systemen maar ook praktijksituaties gericht aanpakken.

De industrieel ingenieur kan bijdragen tot onderzoek enerzijds en heeft voeling met technisch management anderzijds, steeds met oog voor de belanghebbenden, voor duurzaamheid, veiligheid en respect voor de omgeving.

De industrieel ingenieur is teamgericht met potentieel tot leiding geven, is in staat zich zelfstandig (verder) te vormen en heeft een kritische houding ten opzichte van zijn eigen handelen, het technologisch ideaalbeeld en zijn bijdrage naar de maatschappij. De industrieel ingenieur is communicatief vaardig en kan functioneren in een internationaal kader.

De master in de industriële wetenschappen, elektronica-ICT zal diepgaande vorming verstrekken op gebied van elektronica en zijn toepassingen zoals elektronische sensortechnologie, analoge en digitale schakelingen en systemen, elektronische ICT-ontwerpmethodieken en meettechnieken, communicatie-technologie, embedded systems, component-, circuit- en systeemontwikkeling en computertechnieken. Dit omvat zowel analoge als digitale systemen alsook de hardware- als software-aspecten ervan. Hij beschikt over een duidelijke toegepaste wetenschappelijke vorming met de nodige beroepscompetenties om te starten als beginnend onderzoeker of als beginnend professional in een nationale of internationale context.

Tijdens de masteropleiding ligt de nadruk onder meer op chipdesign, embedded systemen en andere opkomende domeinen zoals nano-elektronica en E-health. De nieuwste technologieën en onderzoeksresultaten van de ondersteunende onderzoeksgroepen rond elektronica-ICT vormen hiervoor een belangrijke basis. Daarnaast verwerft hij meer gespecialiseerde kennis rond een aantal ICT-onderwerpen, DSP en netwerken. In de loop van de studie komt hij via allerlei projecten, casestudies, stages en bedrijfsbezoeken ook in contact met de praktijk. 

De master in de industriële wetenschappen, elektronica-ICT sluit zijn opleiding af met een masterproef in samenwerking met het werkveld waar hij een omvattend technologisch project uitwerkt in een bedrijf of onderzoeksinstelling.

Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 

Begincompetenties

De kandidaat voor de masteropleiding in de industriële wetenschappen: elektronica - ICT moet voldoen aan de algemene eindcompetenties van de bachelor industriële wetenschappen en meer specifiek beschikken over:

  • verdiepende kennis van en vaardigheden in wiskunde;

  • kennis van en reflectievermogen (denkkaders) in chemie, fysica, mechanica;

  • kennis van, inzicht en vaardigheden op inleidend niveau in automatisering en elektrotechniek, ingenieur en maatschappij, ondernemen, onderzoek en communicatie;

  • kennis van, inzicht en vaardigheden op verdiepend niveau in analoge elektronica, digitale elektronica, datacommunicatie, computertechniek en microcontrollers, programmeertechnieken, systeemtheorie en signaalverwerking

 

Toelatingsvoorwaarden:

Rechtstreeks:

Bachelor in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT

 

Via een schakelprogramma:

Het doel van het schakelprogramma is om professionele bachelors op instapniveau te brengen van de masteropleiding. Instromende studenten moeten beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie. Tijdens het schakelprogramma volg je opleidingsonderdelen die specifiek voor schakelstudenten worden georganiseerd, maar ook opleidingsonderdelen samen met studenten uit het tweede en derde bachelorjaar industriële wetenschappen.

Ben je een professionele bachelor in elektronica-ICT? Dan bieden wij een standaard schakelprogramma van 89 studiepunten (SP). Andere professionele bachelors kunnen een aanvraag indienen bij de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: elektronica-ICT via de studieloopbaanbegeleider (studieloopbaanbegeleidingIIW@uhasselt.be).

Een standaard schakelprogramma is verspreid over 2 jaren. Mits gunstige studievoortgang, kun je je laatste jaar van je schakelprogramma reeds combineren met opleidingsonderdelen uit het masterprogramma.

Instroom vanuit de professionele bachelor in elektronica-ICT in het verkorte schakelprogramma (60 studiepunten) is enkel toegestaan mits het behalen van een gemiddeld percentage van minimum 70% over de 3 professionele bachelorjaren én het slagen in de bekwaamheidstoets voor een selectie opleidingsonderdelen (overeenkomstig met 9 STP) in de augustus/september examenzittijd. Het afronden van een verkort schakelprogramma in één academiejaar is echter niet evident. Een behoorlijk resultaat bij je vorig diploma, studiemarge en veel inzet zijn dus essentieel. Meer info kan je vinden op www.uhasselt.be/bekwaamheidsonderzoek.

Standaard schakelprogramma – 89 studiepunten:

  • eerste academiejaar: deel A + deel B samen voor 60 studiepunten
  • tweede academiejaar: deel C dat nog 29 studiepunten bevat

Verkort schakelprogramma – 60 studiepunten: deel A + deel C. De studenten ontvangen op basis van het slagen op de bekwaamheidstoets een vrijstelling op deel B van het programma.

 
Deel ATaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
2822 Fysica schakelNV813813
4295 RegeltechniekNV10841084
2821 Mechanica schakelNV10841084
2829 Wiskunde 1 schakelNV13551355
2828 Wiskunde 2 schakelNV813813
2915 Statistiek schakelNV813813
2830 Chemie schakelNV10841084
4083 Software Engineering SkillsNV13551355
 
Deel BTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4697 Basic Engineering Skills schakelNV813813
3435 Computer architecturesEV16261626
4081 Digitale elektronische schakelingenNV10841084
4291 DSPEV10841084
4082 Besturingssystemen en CNV16261626
2600 Analoge elektronische schakelingenNV16261626
 
Deel CTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
3317 Toegepaste analoge elektronicaNV10841084
3434 Micro- en nanotechnologieNV16261626
3099 ChipontwerpNV10841084
3314 System-on-Chip design and experimentationEV16261626
3432 Basisafstudeerproject - Elektronica-ICTNV2439541899
 

Via een voorbereidingsprogramma:

Het voorbereidingsprogramma naar de master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT kan gevolgd worden door academische bachelors en masters van aanverwante opleidingen. Het doel van het voorbereidingsprogramma is om de betrokken student op instapniveau te brengen van de beoogde masteropleiding industriële wetenschappen. lnstromende studenten in het voorbereidingsprogramma dienen te beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie. De omvang en de samenstelling van het voorbereidingsprogramma is afhankelijk van de gevolgde vooropleiding. Aanvragen, ook voor vrijstellingen, worden ingediend bij de studieloopbaanbegeleider (studieloopbaanbegeleidingiiw@uhasselt.be) en worden beoordeeld door de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: elektronica-ICT.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

EC1 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT kan in eigen professioneel denken en handelen -- met een gepaste ingenieursattitude en met continue aandacht voor de eigen vorming -- adequaat communiceren, effectief samenwerken, en rekening houden met de economische, ethische, maatschappelijke en/of internationale context en is zich hierbij bewust van de impact op de omgeving.

2

EC2 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT beheerst een geheel van kennis en vaardigheden omtrent het ontwerpen van software en analoge en digitale systemen en kan deze creatief concipiëren, plannen en uitvoeren als geïntegreerd deel van een methodologisch en projectmatig geordende reeks van handelingen binnen een multidisciplinair project met een belangrijke onderzoeks- en/of innovatiecomponent

3

EC3 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT heeft gevorderde kennis en inzicht in principes en toepassingen van automatisering en sensortechnologie en signaalverwerking, en kan hierin complexe, praktijkgerichte ontwerp- of optimalisatieproblemen autonoom herkennen, kritisch analyseren en methodisch oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met aandacht voor de actuele technologische ontwikkelingen.

4

EC4 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT heeft gevorderde kennis en inzicht in principes en toepassingen van hedendaagse draadloze en mobiele communicatienetwerken, en kan hierin autonoom initiëren, plannen, kritisch analyseren en gefundeerd oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met behulp van simulatietechnieken of geavanceerde tools, met de nodige aandacht voor actuele technologische ontwikkelingen.

5

EC5 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT heeft gespecialiseerde kennis en inzicht in principes en toepassingen binnen de domeinen van de digitale elektronica, en kan hierin autonoom initiëren, plannen, kritisch analyseren en gefundeerd oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met behulp van simulatietechnieken of geavanceerde tools, bewust van mogelijk fouten, praktische beperkingen en met aandacht voor actuele technologische ontwikkelingen.

6

EC6 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT heeft gespecialiseerde kennis en inzicht in principes en toepassingen binnen de domeinen van de analoge elektronica, en kan hierin autonoom initiëren, plannen, kritisch analyseren en gefundeerd oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met behulp van simulatietechnieken of geavanceerde tools, bewust van mogelijk fouten, praktische beperkingen en met aandacht voor actuele technologische ontwikkelingen.

7

EC7 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT heeft gespecialiseerde kennis en inzicht in principes en toepassingen binnen de domeinen van computertechnieken en algoritmen van programmeertalen, en kan hierin  initiëren, plannen, kritisch analyseren en gefundeerd oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie en met behulp van simulatietechnieken of geavanceerde tools, bewust van mogelijk fouten, praktische beperkingen en met aandacht voor actuele technologische ontwikkelingen.

Naar het buitenland tijdens je studies
 

Tijdens je masterjaar heb je de mogelijkheid om gedurende een semester je masterproef te doen bij een buitenlandse partneruniversiteit (eventueel gecombineerd met het volgen van een aantal opleidingsonderdelen) of in een buitenlands bedrijf of onderzoeksinstelling. Om dit te faciliteren zijn er in semester 2 geen verplichte opleidingsonderdelen gepland en kan je je keuzevakken in semester 1 plannen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om tijdens het eerste semester opleidingsonderdelen te gaan volgen bij een buitenlandse partneruniversiteit. 

Als je geen lang studieverblijf in het buitenland wenst, maar toch graag een internationale ervaring wil opdoen, kan je deelnemen aan een internationale summerschool, workshop of wedstrijd en dit valideren in het curriculum via het opleidingsonderdeel 'International module Electronics - Software Systems'.  

Meer info contacteer karine.evers@uhasselt.be of greet.raymaekers@kuleuven.be.

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt examen af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject
 
Verplichte opleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
3209 BedrijfsmanagementNV1084813,0271,0
4483 Machine learningEV13551355,0
4914 Coding theory and cryptologyEV13551355,0
4915 TelecommunicatieNV13551355,0
4482 IoTEV16261626,0
2857 Masterproef - Elektronica-ICTNV5402027027020,0
 

Om het masterdiploma in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT te behalen, moet elke student credits behalen voor een totaal van minimaal 60 studiepunten van het modeltraject. In deze trajectschijf worden twee keuzepaden voorzien. Dit geeft de mogelijkheid aan de student om zijn eigen studietraject te bepalen in functie van zijn interesses en latere carrièreplanning.

1.       ANDERSTALIGE COMMUNICATIE

Het eerste keuzepad van 3 studiepunten betreft anderstalige communicatie. Dit kadert binnen de leerlijn 'ingenieursvaardigheden' waarbij de student een keuze kan maken tussen drie vreemde talen (Duits, Engels of Frans). De bedoeling is dat de student zijn talenkennis verder opfrist zowel op het gebied van algemene communicatie als van het vakjargon. In een moderne bedrijfscontext is meertaligheid immers een must voor een ingenieur.

De drie mogelijke opleidingsonderdelen zijn:

 
TalenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
2655 Internationale toegepaste communicatie: DuitsNK81340413,0
2908 Internationale toegepaste communicatie: FransNK81340413,0
2909 Internationale toegepaste communicatie: EngelsNK81340413,0
 

2.       SPECIALISATIE

Het tweede keuzepad van minstens 12 studiepunten betreft een specialisatie binnen de master industriële wetenschappen: elektronica-ICT. 

 
KeuzevakkenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
3467 Chip Design and VerificationEK10841084,0
3472 Nano-elektronicaNK10841084,0
3473 E-HealthNK10841084,0
3474 Fundamentals of battery engineeringEK10841084,0
2169 Image ProcessingNK16261626,0
2722 Mechatronisch ontwerpenNK10841084,0
3466 Advanced analog designEK10841084,0
3468 HW/SW co-designEK10841084,0
4091 Functioneel programmerenNK10841084,0
4485 Innovation in materials technologyEK10841084,0
4891 Full Stack Web DevelopmentNK10841084,0
 

Studenten die geselecteerd zijn voor een internationale wedstrijd, summerschool of uitwisselingsproject kunnen dit valideren in het curriculum door het opleidingsonderdeel 'International module Electronics - Software Systems' van 3 of 4 studiepunten te kiezen.

Studenten die geselecteerd zijn voor een internationale masterproef kunnen een aanvraag doen om het keuze opleidingsonderdeel 'Internationale masterproef optie' van 6 studiepunten op te nemen in hun studieprogramma. Deze aanvraag gebeurt uiterlijk op 22 september 2023 om 12.00 uur via mail aan de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: elektronica-ICT.

 
Na selectieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
3318 International module Electronics - Software SystemsES813813,0
3318 International module Electronics - Software SystemsES10841084,0
3104 Internationale masterproef optieNS16261626,0
 

Anderzijds kan er gekozen worden voor het opleidingsonderdeel 'Capita selecta onderzoekstopics elektronica-ICT (B-KUL-LPI25B) van de andere campi van de KU Leuven. Dit bestaat uit verschillende workshops waarbij bepaalde onderzoekstopics van de verschillende campi behandeld worden. Dit opleidingsonderdeel vindt plaats op de locatie van de betreffende onderzoeksgroep. 

Tot slot kan de student ook zelf op zoek gaan naar een andere zinvolle verbreding bij de opleiding van industrieel ingenieur in de elektronica-ICT binnen een andere opleiding, aan een andere faculteit of een andere instelling.

De student moet zelf uitzoeken of het volgen van deze lessen ook praktisch haalbaar is. Een opleidingsonderdeel dat in aanmerking kan komen om erkend te worden in het kader van de vrije keuze van de student moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

-  Het opleidingsonderdeel telt minimaal 3 studiepunten volgens de ECTS fiche/studiegids.
-  De student moet duidelijk motiveren waarom het gekozen opleidingsonderdeel een zinvolle aanvulling/verbreding is.
-  Het gaat om een opleidingsonderdeel uit een studierichting van academisch niveau (aan een universiteit).

Let bij de keuze op de vereiste begincompetenties voor het opleidingsonderdeel in kwestie! In geval van twijfel vraag je dit best na bij de betrokken opleiding, faculteit of instelling. Indien het gaat om een opleidingsonderdeel aan een andere universiteit, moet de student de inschrijving aan de betreffende universiteit zelf regelen na de goedkeuring van de faculteit om dit opleidingsonderdeel te volgen.

1e student bezorgt de aanvraag voor een keuzevak - vrije keuze van de student  uiterlijk op 22 september 2023 om 12.00 uur via mail aan de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: elektronica-ICT.
De aanvraag (max. 1 A4 + bijlage) bevat volgende elementen:
-  naam student en contactgegevens;
-  de naam en het adres van de instelling/faculteit/opleiding waar je een opleidingsonderdeel wenst te volgen;
-  de ECTS fiche van het opleidingsonderdeel (uit de studiegids van het betreffende academiejaar) als bijlage;
-  de periode waarin het opleidingsonderdeel zich situeert: semester 1 of 2;
-  een korte motivatie waarom je dit opleidingsonderdeel wenst op te nemen (±150 woorden).

 

Extracurriculaire opleidingsonderdelen

De student die zijn horizon wil verbreden, heeft de mogelijkheid om bovenop zijn studiepakket één (of meerdere) van de volgende multidisciplinaire opleidingsonderdelen vrijwillig op te nemen.

Aan UHasselt

Met focus op ondernemerschap|innovatie

Met focus op maatschappelijk bewustzijn|culturele diversiteit

Naast de info op de ECTS-fiches van de verschillende opleidingsonderdelen, kan je extra inhoudelijke informatie terugvinden op de website bij de instellingsbrede opleidingsonderdelen.

Aan KU Leuven

De student kan ook zelf een voorstel indienen bij de voorzitter van de examencommissie.

Belangrijk is dat de student hiervoor telkens een afzonderlijk creditcontract afsluit (naast zijn diplomacontract voor de opleiding) zodat slagen op deze extra opleidingsonderdelen geen invloed heeft op slagen voor de opleiding.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
 

Voor een geïndividualiseerd traject: zie Onderwijs-, Examen- en Rechtspositieregeling

Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Reglementen
  zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement