Algemene info
 
Graad en kwalificatie : master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie
Graad en specificatie : Master of Science (MSc)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : masteropleiding
Studieomvang in studiepunten : 60
Afstudeerrichtingen
 
  1. Milieu
  2. Nucleair & Medisch
Profilering opleiding
 

De opleiding beoogt de vorming van een industrieel ingenieur die breed inzetbaar is in de industrie en in de maatschappij. De industrieel ingenieur is een creatieve probleemoplosser en/of ontwikkelaar. Hij kan technologie vertalen en technologische vernieuwingen procesmatig implementeren. Hierdoor vormt hij een essentiële schakel in de innovatieketen.

De industrieel ingenieur combineert op evenwichtige wijze abstractievermogen en concrete praktijkcompetenties. Hij kan niet alleen het overzicht bewaren en denken in termen van systemen maar ook praktijksituaties gericht aanpakken.

De industrieel ingenieur kan bijdragen tot onderzoek enerzijds en heeft voeling met technisch management anderzijds, steeds met oog voor de belanghebbenden, voor duurzaamheid, veiligheid en respect voor de omgeving.

De industrieel ingenieur is teamgericht met potentieel tot leidinggeven, is in staat zich zelfstandig (verder) te vormen en heeft een kritische houding ten opzichte van zijn eigen handelen, het technologisch ideaalbeeld en zijn bijdrage naar de maatschappij. De industrieel ingenieur is communicatief vaardig en kan functioneren in een internationaal kader.

De hoofddoelstelling van de master in de industriële wetenschappen, nucleaire technologie is het vormen van veelzijdige nucleaire experten (naast een nucleaire focus kan de oriëntatie van de expert ook medisch of milieutechnologisch zijn) met een toegepaste wetenschappelijke vorming en de nodige beroepscompetenties om te starten als beginnend onderzoeker of als beginnend 'professional' in een (inter)nationale context.

De opleiding Nucleaire technologie wordt aangeboden in samenwerking van UHasselt/KU Leuven met het Studiecentrum voor kernenergie SCK CEN.

Om ingenieurs op te leiden die voldoen aan de specifieke vereisten van het nucleair technologisch werkveld zijn er twee afstudeerrichtingen:

  • Milieu
  • Nucleair & Medisch

(1) Gezamenlijke stam tussen afstudeerrichtingen ‘Milieu’ en ‘Nucleair & Medisch’

Welke afstudeerrichting u ook kiest, binnen de opleiding nucleaire technologie (ba en ma NT) verwerft u een sterke nucleaire basis en de nodige opleidingsvereisten met het oog op het aanvragen van een certificaat ‘stralingsdeskundige’ (Klasse 2). U verwerft hierbij een toepassingsgerichte wetenschappelijke ingenieursvorming in specifieke specialisaties zoals kern- en stralingsfysica, nucleaire meettechniek, dosimetrie, radiobiologie, radiochemie, stralingsbescherming en de hiermee verbonden regelgeving voor verschillende industriële sectoren. De opleiding behandelt de technologie, veiligheidsinfrastructuur en de gehanteerde veiligheidscultuur/aanpak voor verschillende typen installaties die gebruik maken van ioniserende straling. De aanpak van nucleaire incidenten en ongevallen, maatregels voor ongevalspreventie en nucleaire noodplanning worden behandeld. Het opleidingsonderdeel ‘nuclear materials’ behandelt de functionele vereisten van materialen voor gebruik in nucleaire omgeving en de stralingsgeïnduceerde effecten op materialen. Naast de hardware verbonden aan nucleaire meettechnologieën komt ook de signaalverwerking/achterliggende elektronica aan bod.

De reactortechnologie en de werking van kerncentrales, deeltjesversnellers, en kernfusiereactoren komen in detail aan bod. Inhouden gaande van de productie tot de opwerking van gebruikte brandstof (‘nuclear fuel cycle’), de ontmanteling van nucleaire installaties en de verwerking/conditionering van radioactief afval worden behandeld.

(2) Specifiek voor afstudeerrichting ‘Milieu’

Een ingenieur uit de afstudeerrichting Milieu is gespecialiseerd in nucleaire en chemische karakterisatietechnieken voor recyclage/hergebruik. Ingenieurs in de nucleaire technologie ontwikkelen milieutechnologische oplossingen voor het voorkomen van de verspreiding van chemische en/of radioactieve verontreinigingen naar de omgeving, de verwerking van chemisch en/of radioactief afval en de chemische en/of radiologische decontaminatie van verontreinigde sites. Een belangrijke milieutechnologische uitdaging vormt het veilig ontmantelen van nucleaire installaties, de gecontamineerde materialen zoveel mogelijk recycleren/hergebruiken en de verontreinigde terreinen saneren.

Hiertoe komen gespecialiseerde opleidingsonderdelen verbonden aan milieuanalyse (met behulp van radiologische en chemische (instrumentele) analysetechnieken), milieuchemie (fysische/chemisch gedrag van componenten in het milieu), radio-ecologie (impact van radioactieve stoffen op organismen en omgeving), ‘circulaire milieutechnologie’ (recyclage, hergebruik en voorkomen/minimaliseren van afvalproductie) uitgebreid aan bod.

Radioactiviteit is van nature in ons leefmilieu aanwezig: grondstoffen voor staal, chemicaliën, fosfaten, keramieken, steenkool, olie en gas bevatten natuurlijk voorkomende radioactieve materialen. Bij de verwerking van deze materialen in industriële processen geeft dit aanleiding tot afvalstromen en gecontamineerde sites met een verhoogd gehalte aan natuurlijke radioactiviteit en andere vormen van chemische contaminatie. Binnen de afstudeerrichting milieu wordt een brede ingenieur opgeleid die geschikte milieutechnologische maatregels kan inzetten om zowel radiologische als chemische aspecten van afvalstromen en milieuverontreinigingen (bodem, lucht en water) aan te pakken of te voorkomen dat dergelijke afvalstromen gegenereerd worden.

(3) Specifiek voor afstudeerrichting ‘Nucleair & Medisch’

Een specialist uit de afstudeerrichting Nucleair & Medisch moet de nodige stralingsdeskundigheid uitbouwen voor de medische en de nucleaire sector.

Enerzijds focust deze afstudeerrichting zich op medisch-nucleaire toepassingen binnen radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en de hiermee verbonden  stralingsfysica, dosimetrie, elektronica en reactortechnologie. Een zeer breed scala aan medisch-nucleaire technieken komt aan bod binnen deze afstudeerrichting. Het ontwikkelen en de kwaliteitscontrole van nieuwe geavanceerde methoden voor radiotherapie (bv cyberknife, tomotherapie, protontherapie) en medische beeldvorming vormen complexe ingenieursuitdagingen die in dit kader behandeld worden.

Anderzijds, richt deze afstudeerrichting zich naar reactorfysica en de nucleaire elektronica, kern- en stralingsfysica verbonden aan nucleaire reactoren.

Sterk uitgebouwde internationale dimensie opleiding Nucleaire Technologie.

Nucleaire technologie is een kleine opleiding met een zeer sterk uitgebouwde internationale dimensie. De opleiding nucleaire technologie participeert in en coördineert, samen met internationale partners, Erasmus projecten en stages in het buitenland, veelal in het kader van ons Europese CHERNE-netwerk (Cooperation on Higher Education in Radiological and Nuclear Engineering) maar ook binnen het zeer uitgebreide internationale onderzoeksnetwerk (o.a. structurele internationale samenwerking met Joint Research Centre (JRC); in kader van ‘European NORM Associatie’ en ‘IAEA Environet voor NORM’) van de eigen onderzoeksgroep NuTeC (Nucleair Technologische Centrum).

Studenten kunnen participeren in de verschillende intensieve internationale training schools die ingericht worden door het CHERNE netwerk en dit binnen verschillende opleidingsonderdelen of in het kader van het specifieke opleidingsonderdeel ‘internationaal leren’ dat aangeboden wordt in de master Nucleaire Technologie. De masterproef van Nucleaire technologie ligt in belangrijke mate in het tweede semester wat een internationaliseringsvenster biedt aan de studenten om dan naar het buitenland te gaan.

Link tussen onderwijs en onderzoek

Er is een nauwe verwevenheid tussen het onderwijs in de beide afstudeerrichtingen en het onderzoek binnen NuTeC.

Via de structurele samenwerking met Studiecentrum voor Kernenergie SCK CEN en de participatie van verschillende SCK CEN docenten in de opleiding is er ook een nauwe connectie tussen het onderwijs en het onderzoek binnen het SCK CEN.

Levenslang leren

Om het levenslang leren te ondersteunen richt de opleiding nucleaire technologie ook post-initiële opleidingen in op het gebied van de stralingsbescherming. Ze organiseert als enige in Vlaanderen, samen met het SCK CEN in Mol, een postgraduaat opleiding 'stralingsdeskundige'. Specifieke bedrijfsgerichte opleidingen worden door NuTeC op maat aangeboden.

Na de opleiding Nucleaire Technologie kunnen studenten verder studeren in de master-na-master ‘medische stralingsfysica’ om als medische stralingsfysicus aan de slag te gaan in ziekenhuizen en gespecialiseerde centra.

Na de opleiding Nucleaire Technologie is verder studeren ook mogelijk in de master-na-master BNEN (Belgian Nuclear higher Education Network). 

Nucleaire ingenieurs werkzaam in alle sectoren

Afgestudeerden van de opleiding nucleaire technologie komen terecht in volgende bedrijven en sectoren: nucleaire sector, niet-nucleaire industrie, medische sector en ziekenhuizen (diagnose en therapie), erkende instellingen voor fysische controle, diensten voor dosimetrie, overheid, wetenschappelijk onderzoek, elektronische industrie, scheikundige industrie, bouwnijverheid, staalindustrie, nucleaire en klassieke milieutechnologie, afvalverwerking en recyclage, ontmanteling van kerncentrales,...

  • Nucleaire ingenieurs kunnen ingezet worden in de medische nucleaire sector (radiotherapie, radiologie, nucleaire geneeskunde) voor ontwikkeling van nieuwe technologieën voor kankerbestrijding en medische beeldvorming. Ze kunnen terecht komen bij producenten van deeltjesversnellers en bestralingsapparatuur voor medische maar ook voor niet-medische toepassingen. Ze ontwikkelen software voor (medische en niet-medische) beeldvorming of radiotherapie, kwaliteitscontrole en treatment planning.
  • Ingenieurs ontwikkelen milieutechnologische toepassingen voor het voorkomen van verspreiding van polluenten (rekening houden met chemische en radiologische eigenschappen) naar de omgeving, de verwerking van radioactief afval en de decontaminatie van verontreinigde sites.
  • Verschillende ingenieurs komen terecht binnen industrieën die zich concentreren op de ontwikkeling en verfijning van nieuwe nucleaire meettechnologie.
  • Ingenieurs kunnen ingeschakeld worden bij de opstart, operatie en modificatie van (nieuwe generatie) kerncentrales (bv ook voor productie medische radionucliden), kernfusiereactoren en bij aanverwant onderzoek bv naar de aanpak van radiologisch afval. Een zeer complexe operatie is de afbouw (ontmanteling) van een kerncentrale dit genereert langdurige werkgelegenheid (100den jaren).
  • Als stralingsdeskundige (klasse 2) zijn ingenieurs verantwoordelijk voor radiologische en nucleaire veiligheid in bedrijven (bv voor fysische controle, sterilisatie van voedingswaren), ziekenhuizen en voor de bescherming van het milieu.
  • Ingenieurs ontwikkelen verschillende vormen van materiaalonderzoek (X-stralen activeringsanalyse, werken met tracers,...) en werken voor verschillende labo's die deze technieken gebruiken en de producenten van dergelijke toestellen.
  • In de niet-nucleaire sector (metalen, staal, steenkool, fosfaten, olie en gas verwerkende industrieën en in de milieusector kunnen industrieel ingenieurs in de nucleaire technologie ingezet worden om een totaal aanpak van de zware metalen en verhoogde natuurlijke radioactiviteit van (afval)residuen te bekomen. In toenemende mate is men zich op Europees gebied bewust van deze problematiek en worden er maatregelen verwacht van bedrijven.

Grote nationale onderzoekscentrum, zoals het SCK CEN en JRC, en internationale instituten op het gebied van kernfusie, deeltjesversnellers (CERN), ontwikkeling van nieuwe generatie medische bestralingstoestellen kerncentrales bieden onderzoeksgerichte beroepsmogelijkheden aan ingenieurs in de nucleaire technologie.

Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 

RECHTSTREEKSE TOELATING:

Bachelor in de industriële wetenschappen, afstudeerrichting nucleaire technologie (optie milieu) wordt rechtstreeks toegelaten tot de master industriële wetenschappen: nucleaire technologie afstudeerrichting milieu.

De kandidaat voor de masteropleiding in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie, afstudeerrichting milieu, moet een brede kennis hebben in de basiswetenschappen. De student moet voldoende kennis, inzicht en vaardigheden hebben in de belangrijkste wiskundige, fysische en chemische begrippen in de technologische problematiek. Bovendien moet de kandidaat een duidelijke basis hebben in nucleaire en milieutechnologische kennis en vaardigheden (radiochemie, kernfysica, nucleaire meettechniek, radiobiologie, stralingsbescherming, chemische analyses) en zelfstandig probleemoplossend kunnen denken. De student kan hierover tevens duidelijk rapporteren.

Bachelor in de industriële wetenschappen afstudeerrichting nucleaire technologie (optie nucleair en medisch) wordt rechtstreeks toegelaten tot de master industriële wetenschappen: nucleaire technologie afstudeerrichting nucleair en medisch.

De kandidaat voor de masteropleiding in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie afstudeerrichting nucleair en medisch moet een brede kennis hebben in de basiswetenschappen. De student moet voldoende kennis, inzicht en vaardigheden hebben in de belangrijkste wiskundige, fysische en chemische begrippen in de technologische problematiek. Bovendien moet de kandidaat een duidelijke basis hebben in nucleair technologische kennis en vaardigheden (radiochemie, kernfysica, nucleaire meettechniek, radiobiologie, stralingsbescherming, elektronica, medische en digitale beeldverwerking) en zelfstandig probleemoplossend kunnen denken. De student kan hierover tevens duidelijk rapporteren. 

 

VIA EEN SCHAKELPROGRAMMA:

Het doel van het schakelprogramma is om professionele bachelors op instapniveau te brengen van de masteropleiding. Instromende studenten dienen te beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie.

Het schakelprogramma is toegankelijk voor volgende professionele bachelors:

  • Medische beeldvorming
  • Chemie
  • Agro- en biotechnologie afstudeerrichting biotechnologie
  • Elektronica-ICT

Het schakelprogramma wordt aangeboden in twee delen. In het tweede deel moet er een keuze gemaakt worden voor de optie Milieu of de optie Nucleair en Medisch. Dit is een specialisatie die je voorbereidt op de afstudeerrichtingen binnen de master nucleaire technologie. Mits een goede studievoortgang kan het afwerken van het schakelprogramma in het tweede jaar gecombineerd worden met opleidingsonderdelen uit de master.

Het totaal aantal studiepunten van het schakelprogramma, afhankelijk van de vooropleiding is:

  • voor de optie Milieu:
    • 74 studiepunten voor studenten chemie & agro en biotechnologie
    • 82 studiepunten voor studenten elektronica-ICT
    • 90 studiepunten voor studenten medische beeldvorming
  • voor de optie Nucleaire & medisch:
    • 79 studiepunten voor studenten medische beeldvorming
    • 78 studiepunten voor studenten chemie & agro en biotechnologie
    • 78 studiepunten voor studenten elektronica-ICT

Het afronden van een schakelprogramma in anderhalf academiejaar is niet evident. Een behoorlijk resultaat bij het vorig diploma, studiemarge en veel inzet zijn essentieel. Je volgt opleidingsonderdelen samen met het 2de en 3de bachelorjaar industriële wetenschappen en opleidingsonderdelen die specifiek voor de groep schakelstudenten worden georganiseerd. Bij het opnemen van opleidingsonderdelen uit het schakelprogramma moet de volgorde (begincompetenties) van de opleidingsonderdelen worden gerespecteerd. Vrijstellingen kunnen aangevraagd worden bij de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: nucleaire technologie via de studieloopbaanbegeleider (studieloopbaanbegeleidingiiw@uhasselt.be).

SCHAKELPROGRAMMA naar master industriële wetenschappen nucleaire technologie: DEEL 1

 
DEEL 1 - gemeenschappelijkTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
2822 Fysica schakelNV813813,0
2690 RadiochemieNV10841084,0
2821 Mechanica schakelNV10841084,0
4295 RegeltechniekNV10841084,0
2829 Wiskunde 1 schakelNV13551355,0
2686 Radiobiologie en stralingsbeschermingNV813813,0
2828 Wiskunde 2 schakelNV813813,0
2915 Statistiek schakelNV813813,0
2592 Kernfysica 1NV10841084,0
4312 Elektriciteit schakelNV16261626,0
4480 Nucleaire meettechniekNV18971897,0
 
DEEL 1 – aanvulling voor studenten pba medische beeldvormingTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4293 Coding & Scripting schakelNV813813
2830 Chemie schakelNV10841084
 
DEEL 1 – aanvulling voor studenten pba chemie & agro en biotechnologieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4293 Coding & Scripting schakelNV813813
 
DEEL 1 – aanvulling voor studenten pba elektronica-ICTTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
2830 Chemie schakelNV10841084
 

SCHAKELPROGRAMMA naar master industriële wetenschappen nucleaire technologie: DEEL 2

 
DEEL 2 - gemeenschappelijkTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4075 ReactortechnologieNV813813
4273 Kernfysica 2NV813813
4274 Stralingsfysica 1NV813813
3846 Geïntegreerd project - Nucleaire technologieNV108454544
4291 DSPEV10841084
 

Specifieke opleidingsonderdelen voor de optie Milieu:

 
DEEL 2 – aanvulling voor studenten pba medische beeldvormingTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4071 Chemische analysesNV10841084
4668 Instrumentele organische karakterisatieNV10841084
4669 SaneringstechnologieNV813813
4073 Chemische analysetechniekenNV10841084
2601 Fundamentals of sensor systemsNV13551355
 
DEEL 2 – aanvulling voor studenten pba chemie & agro en biotechnologieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
4669 SaneringstechnologieNV813813
2601 Fundamentals of sensor systemsNV13551355
 
DEEL 2 – aanvulling voor studenten pba elektronica-ICTTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4071 Chemische analysesNV10841084
4668 Instrumentele organische karakterisatieNV10841084
4669 SaneringstechnologieNV813813
4073 Chemische analysetechniekenNV10841084
 

Specifieke opleidingsonderdelen voor de optie Nucleair & Medisch:

 
DEEL 2 – aanvulling voor studenten pba medische beeldvormingTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4071 Chemische analysesNV10841084
2601 Fundamentals of sensor systemsNV13551355
 
DEEL 2 – aanvulling voor studenten pba chemie & agro en biotechnologieTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4078 Radiologie en nucleaire geneeskundeNV10841084
4275 RadiotherapieNV813813
2601 Fundamentals of sensor systemsNV13551355
 
DEEL 2 – aanvulling voor studenten pba elektronica-ICTTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4071 Chemische analysesNV10841084
4078 Radiologie en nucleaire geneeskundeNV10841084
4275 RadiotherapieNV813813
 

VIA EEN VOORBEREIDINGSPROGRAMMA:

Het voorbereidingsprogramma naar de master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie afstudeerrichting milieu of nucleair en medisch kan gevolgd worden door academische bachelors of masters van aanverwante opleidingen, zoals wetenschappen (bijvoorbeeld chemie en fysica), industriële wetenschappen (met afstudeerrichting chemie, biochemie, elektronica-ICT,...), bio-ingenieur en ingenieurswetenschappen.

Het doel van het voorbereidingsprogramma is om de betrokken student op instapniveau te brengen van de beoogde masteropleiding. Instromende studenten in het voorbereidingsprogramma dienen te beschikken over basisdenkkaders in de gebieden wetenschappen en technologie. De omvang en de samenstelling van het voorbereidingsprogramma is afhankelijk van de gevolgde vooropleiding.

Vanuit de opleiding academische bachelor fysica en academische bachelor chemie werden de voorbereidingsprogramma’s reeds uitgewerkt.

Het aantal studiepunten van het voorbereidingsprogramma is:

  • voor een student met een diploma academische bachelor in de fysica:
    • 48 studiepunten als hij/zij de keuze maakt voor de optie Milieu
    • 44 studiepunten als hij/zij de keuze maakt voor de optie Nucleair en Medisch
  • voor een student met een diploma academische bachelor in de chemie:
    • 42 studiepunten als hij/zij de keuze maakt voor de optie Milieu
    • 46 studiepunten als hij/zij de keuze maakt voor de optie Nucleair en Medisch

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA vanuit academische bachelor Fysica:

 
Gemeenschappelijke opleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
4075 ReactortechnologieNV813813
2690 RadiochemieNV10841084
4071 Chemische analysesNV10841084
4295 RegeltechniekNV10841084
2686 Radiobiologie en stralingsbeschermingNV813813
4274 Stralingsfysica 1NV813813
4291 DSPEV10841084
2601 Fundamentals of sensor systemsNV13551355
4480 Nucleaire meettechniekNV18971897
 
Optie milieuTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
4668 Instrumentele organische karakterisatieNV10841084
4669 SaneringstechnologieNV813813
4073 Chemische analysetechniekenNV10841084
 
Optie Nucleair & medischTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
4078 Radiologie en nucleaire geneeskundeNV10841084
4275 RadiotherapieNV813813
 

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA vanuit academische bachelor Chemie:

 
Gemeenschappelijke opleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
4075 ReactortechnologieNV813813
4273 Kernfysica 2NV813813
4293 Coding & Scripting schakelNV813813
2690 RadiochemieNV10841084
4295 RegeltechniekNV10841084
2686 Radiobiologie en stralingsbeschermingNV813813
4274 Stralingsfysica 1NV813813
4291 DSPEV10841084
2601 Fundamentals of sensor systemsNV13551355
4480 Nucleaire meettechniekNV18971897
 
Optie MilieuTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
4669 SaneringstechnologieNV813813
 
Optie Nucleair & medischTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP12
4078 Radiologie en nucleaire geneeskundeNV10841084
4275 RadiotherapieNV813813
 

Andere voorbereidingsprogramma’s kunnen, indien mogelijk, uitgewerkt worden op maat. Aanvragen, ook voor vrijstellingen, worden ingediend bij de studieloopbaanbegeleider (studieloopbaanbegeleidingiiw@uhasselt.be) en worden beoordeeld door de voorzitter van de examencommissie industriële wetenschappen: nucleaire technologie.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

EC1 - De Master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie kan in eigen professioneel denken en handelen -- met een gepaste ingenieursattitude en met continue aandacht voor de eigen vorming -- adequaat communiceren, effectief samenwerken, en rekening houden met de economische, ethische, maatschappelijke en/of internationale context en is zich hierbij bewust van de impact op de omgeving.

2

EC2 - De Master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie beheerst een geheel van nucleaire  technieken en technologieën en kan deze creatief concipiëren, plannen en uitvoeren als geïntegreerd deel van een methodologisch en projectmatig geordende reeks van handelingen binnen een multidisciplinair project met een belangrijke onderzoeks- en/of innovatiecomponent.

3

EC3 - De Master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie beschikt over gevorderde toepassingsgerichte deskundigheid in stralingsbescherming en stralingshygiëne.

4

EC4 - De Master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie heeft gespecialiseerde en diepgaande kennis van, inzicht en vaardigheden verworven in nucleaire technologische domeinen zoals reactortechnologie, kernfysica, radiochemie, nucleaire meettechniek, nucleaire elektronica en nucleaire softwaretoepassingen van signaalverwerkende algoritmen en systemen.

5

EC5 - De Master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie (afstudeerrichting "nucleair en medisch"), heeft gespecialiseerde en diepgaande kennis van, inzicht en vaardigheden verworven in medische nucleair domeinen zoals medische dosimetrie, toepassing van straling in geneeskunde, technologie van de radiologie en radiotherapie.

6

EC6 - De Master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie (afstudeerrichting "milieu"),  heeft gespecialiseerde en diepgaande kennis van, inzicht en vaardigheden verworven in milieutechnologische domeinen zoals milieuanalyse, de aanpak en preventie van milieuproblemen, milieuprocestechnologie, milieureglementering en duurzaam materialen- en energiebeheer.

Naar het buitenland tijdens je studies
 

In het tweede semester heb je de mogelijkheid om je masterproef, eventueel in combinatie met opleidingsonderdelen, te doen aan een buitenlandse partneruniversiteit. Er is ook de optie om je masterproef in een buitenlands bedrijf of onderzoeksinstelling te doen.

Als je geen lang studieverblijf in het buitenland wenst, maar toch graag een internationale ervaring wil opdoen, kan je deelnemen aan een van de intensive courses die georganiseerd worden in het CHERNE-netwerk waar de opleiding deel van uit maakt of andere intensive trainings. Je kan dit valideren in het curriculum via het keuzeopleidingsonderdeel '4279 Internationaal leren’.

Meer info, contacteer karine.evers@uhasselt.be of greet.raymaekers@kuleuven.be.

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt examen af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject
 

Om het masterdiploma in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie te behalen, moet elke student credits behalen voor een totaal van minimaal 60 studiepunten van het modeltraject. Dit modeltraject bestaat uit een basispakket met gemeenschappelijke opleidingsonderdelen voor 17 studiepunten en keuzepakket van 6 studiepunten. Verder dient het traject aangevuld te worden met opleidingsonderdelen per afstudeerrichting voor 37 studiepunten.

1. BASISPAKKET – 23 studiepunten

 
Gemeenschappelijke opleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
2801 Stralingsbescherming & dosimetrieNV813813
3209 BedrijfsmanagementNV813813
4276 Nuclear materialsNV813813
4277 Fuel cycle, waste and decommissioningNV813813
4481 Toegepaste radiochemieNV13551355
2169 Image ProcessingNK813813
2655 Internationale toegepaste communicatie: DuitsNK81340413
2908 Internationale toegepaste communicatie: FransNK81340413
2909 Internationale toegepaste communicatie: EngelsNK81340413
4279 Internationaal lerenNK813813
 

In het basispakket dient elke student twee keuzes te maken voor in totaal 6 studiepunten.

Het eerste keuzepad van 3 studiepunten betreft anderstalige communicatie. Dit kadert binnen de leerlijn 'onderzoek en communicatie' waarbij de student een keuze kan maken tussen drie vreemde talen (Duits, Engels of Frans). De bedoeling is dat de student zijn talenkennis verder opfrist zowel op het gebied van algemene communicatie als van het vakjargon. In een moderne bedrijfscontext is meertaligheid immers een must voor een ingenieur.

De drie mogelijke opleidingsonderdelen zijn:

  • Internationale Toegepaste Communicatie: Duits, 3 SP (2655)
  • Internationale Toegepaste Communicatie: Engels, 3 SP (2909)
  • Internationale Toegepaste Communicatie: Frans, 3 SP (2908)

Het tweede keuzepad van minstens 3 studiepunten betreft een specialisatie of verbreding van de master nucleaire technologie. Dit kadert binnen de 'interdisciplinaire' leerlijn waarbij de student de mogelijkheid heeft om zich verder te verdiepen.

De volgende keuze-opleidingsonderdelen worden aangeboden binnen de faculteit industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt:

  • 2169 Image processing
  • 4279 Internationaal leren

De student kan ook zelf op zoek gaan naar een zinvolle verbreding bij de opleiding van industrieel ingenieur in de nucleaire technologie binnen een andere opleiding, aan een andere faculteit of een andere instelling. De student moet zelf uitzoeken of het volgen van deze lessen ook praktisch haalbaar is.

Een opleidingsonderdeel dat in aanmerking kan komen om erkend te worden in het kader van de vrije keuze van de student moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het opleidingsonderdeel telt minimaal 3 studiepunten volgens de ECTS fiche/studiegids.
  • De student moet duidelijk motiveren waarom het gekozen opleidingsonderdeel een zinvolle aanvulling/verbreding is.
  • Het gaat om een opleidingsonderdeel uit een studierichting van academisch niveau (aan een universiteit).

Let bij de keuze op de vereiste begincompetenties voor het opleidingsonderdeel in kwestie! In geval van twijfel vraag je dit best na bij de betrokken opleiding, faculteit of instelling. Indien het gaat om een opleidingsonderdeel aan een andere universiteit, moet de student de inschrijving aan de betreffende universiteit zelf regelen na de goedkeuring van de faculteit om dit opleidingsonderdeel te volgen.

De student bezorgt de aanvraag voor een keuzevak 'vrije keuze van de student' minimum 2 weken voor de aanvang van het semester via mail aan de voorzitter van de examencommissie van master industriële wetenschappen: nucleaire technologie.

De aanvraag bevat volgende elementen:

  • naam student en contactgegevens;
  • de naam en het adres van de instelling/faculteit/opleiding waar je een opleidingsonderdeel wenst te volgen;
  • de ECTS fiche van het opleidingsonderdeel (uit de studiegids van het betreffende academiejaar) als bijlage;
  • de periode waarin het opleidingsonderdeel zich situeert: semester 1 of 2;
  • een korte motivatie waarom je dit opleidingsonderdeel wenst op te nemen (±150 woorden).

2. AFSTUDEERRICHTING – 37 studiepunten

Per afstudeerrichting dient het programma aangevuld te worden met een pakket van specifieke opleidingsonderdelen voor die afstudeerrichting.

 
Afstudeerrichting MilieuTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4280 Radio-ecologieNV813813
4281 Circulaire milieutechnologieNV10841084
4670 MilieuchemieNV10841084
4282 Milieuanalyse: chemisch & radiologischNV16261626
3642 Masterproef - Nucleaire technologie: milieuNV5402018036020
 
Afstudeerrichting Nucleair & medischTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SP
4286 Nucleaire & medische elektronicaNV813813
4843 Stralingsfysica 2NV10841084
4285 ReactorfysicaNV13551355
4842 Radiotherapy and dosimetryEV13551355
2784 Masterproef - Nucleaire technologie: nucleair en medischNV5402018036020
 

3. Extracurriculaire opleidingsonderdelen

De student die zijn horizon wil verbreden, heeft de mogelijkheid om bovenop zijn studiepakket één (of meerdere) van de volgende multidisciplinaire opleidingsonderdelen vrijwillig op te nemen.

Aan UHasselt

Met focus op ondernemerschap|innovatie

Met focus op maatschappelijk bewustzijn|culturele diversiteit

Naast de info op de ECTS-fiches van de verschillende opleidingsonderdelen, kan je extra inhoudelijke informatie terugvinden op de website bij de instellingsbrede opleidingsonderdelen.

Aan KU Leuven

De student kan ook zelf een voorstel indienen bij de voorzitter van de examencommissie.

Belangrijk is dat de student hiervoor telkens een afzonderlijk creditcontract afsluit (naast zijn diplomacontract voor de opleiding) zodat slagen op deze extra opleidingsonderdelen geen invloed heeft op slagen voor de opleiding.

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
 

Voor een geïndividualiseerd traject: zie Onderwijs-, Examen- en Rechtspositieregeling

Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Reglementen
  zie hiervoor het onderwijs- en examenreglement