Onderwijstaal : Nederlands |
Volgtijdelijkheid
|
|
Adviserende volgtijdelijkheid op niveau van de opleidingsonderdelen
|
|
|
|
Volgende opleidingsonderdelen worden geadviseerd ook opgenomen te zijn in uw studieprogramma tot op heden.
|
|
|
Kunststoffen (3084)
|
3.0 stptn |
|
|
Verpakkingsmaterialen en fysische karakterisatietechnieken (4339)
|
5.0 stptn |
|
|
| Studierichting | | Studiebelastingsuren | Studiepunten | P1 SBU | P1 SP | 2de Examenkans1 | Tolerantie2 | Eindcijfer3 | |
| master in de industriële wetenschappen: chemie optie farma en fijnchemie | Verplicht | 108 | 4,0 | 108 | 4,0 | Ja | Ja | Numeriek | |
master in de industriële wetenschappen: chemie optie kunststoffen en packaging | Verplicht | 108 | 4,0 | 108 | 4,0 | Ja | Ja | Numeriek | |
master in de industriële wetenschappen: chemie optie voeding en packaging | Verplicht | 108 | 4,0 | 108 | 4,0 | Ja | Ja | Numeriek | |
|
| Eindcompetenties |
- EC
| EC1 - De Master in de industriële wetenschappen: chemie kan in eigen professioneel denken en handelen -- met een gepaste ingenieursattitude en met continue aandacht voor de eigen vorming -- adequaat communiceren, effectief samenwerken, en rekening houden met de economische, ethische, maatschappelijke en/of internationale context en is zich hierbij bewust van de impact op de omgeving. | | - DC
| DC8 - De student kan kennis en vaardigheden kritisch evalueren om op basis hiervan eigen denken en handelen bij te sturen. (kritisch reflecteren) | | | - BC
| kan zich op korte tijd inwerken in actuele thema's zoals circulaire economie, packaging waste, innovaties in packaging (bv. actieve en intelligente verpakkingen), migratie van potentieel toxische stoffen uit food contact materialen, container closure integrity testing (farma), etc. Hij/zij kan hierover informatie opzoeken in wetenschappelijke literatuur, en deze informatie analyseren, kritisch beoordelen en toelichten aan medestudenten. | | - DC
| DC9 - De student kan mondeling en schriftelijk (grafisch) communiceren. (communiceren) | | | - BC
| kan zich op korte tijd inwerken in actuele thema's zoals circulaire economie, packaging waste, innovaties in packaging (bv. actieve en intelligente verpakkingen), migratie van potentieel toxische stoffen uit food contact materialen, container closure integrity testing (farma), etc. Hij/zij kan hierover informatie opzoeken in wetenschappelijke literatuur, en deze informatie analyseren, kritisch beoordelen en toelichten aan medestudenten. | | - DC
| DC11 - De student handelt maatschappelijk verantwoord en binnen een internationaal kader. (internationaal gericht en maatschappelijk verantwoord handelen) | | | - BC
| heeft een basiskennis van de Europese regelgeving betreffende verpakking en verpakkingsafval; indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen (CLP-verordening, ADR, REACh); materialen bestemd om in contact te komen met levensmiddelen, kindveilige verpakkingen, etc. | - EC
| EC3 - De Master in de industriële wetenschappen: chemie heeft gevorderde of gespecialiseerde kennis van en inzicht in principes, apparatuur, toepassingen en actuele technologische ontwikkelingen binnen het domein van de uitvoering, ontwikkeling en validatie van elektrochemische, chemische, materiaalkundige, oppervlakte analysetechnieken en/of verpakkingsgerelateerde technieken en kan hierin complexe, niet-vertrouwde stalen en materialen kritisch analyseren en praktijkgerichte problemen verbonden aan de analyse en apparatuur autonoom herkennen, kritisch analyseren en methodisch oplossen met oog voor dataverwerving en implementatie, bewust van mogelijke fouten en praktische beperkingen. | | - DC
| DC2 - De student heeft inzicht in de basisbegrippen en methodes. (begrijpen) | | | - BC
| heeft inzicht in analysemethoden om migratie of leaching te evalueren. | | | - BC
| heeft inzicht in testmethoden om de integriteit van een (farmaceutische) verpakking te evalueren. | | | - BC
| heeft inzicht in testmethoden om chemische stoffen in te delen op basis van fysisch-chemisch gevaren, gezondheidsgevaren en milieugevaren. | - EC
| EC4 - De Master in de industriële wetenschappen: chemie heeft gevorderde of gespecialiseerde kennis van en inzicht in de principes, opbouw en gebruikte technologieën van diverse chemische industriële processen en kan hierin complexe, multidisciplinaire, niet-vertrouwde, praktijkgerichte ontwerp- of optimalisatieproblemen autonoom herkennen, kritisch analyseren en methodisch en gefundeerd oplossen met oog voor selectie van materialen, verpakking, duurzaamheid,veiligheid, milieu en kringloopsluiting, bewust van praktische beperkingen en met aandacht voor de actuele technologische ontwikkelingen. | | - DC
| DC1 - De student heeft kennis van de basisbegrippen, structuur en samenhang. (kennis bezitten) | | | - BC
| heeft kennis van potentieel toxische monomeren en additieven die gebruikt worden in kunststoffen en waarvan het gebruik in plastic food contactmaterialen gereguleerd is. | | | - BC
| heeft kennis van actieve en intelligente verpakkingsconcepten die respectievelijk de houdbaarheid van een verpakt product kunnen verlengen en productinformatie kunnen monitoren of communiceren. | | - DC
| DC2 - De student heeft inzicht in de basisbegrippen en methodes. (begrijpen) | | | - BC
| heeft inzicht in visies op een circulaire economie en de SDG's (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) en begrijpt hoe internationale strategieën, actieplannen en regelgeving tot stand komen om hieraan te werken. | | | - BC
| heeft inzicht in de risicobeoordeling van chemische stoffen die gebruikt worden in food contactmaterialen (hazard characterization/exposure estimation) en begrijpt hoe hieruit regelgeving volgt. | | - DC
| DC4 - De student kan informatie opzoeken, meten of verzamelen en correct refereren. (data verwerven) | | | - BC
| kan informatie opzoeken i.v.m. duurzaamheidsaspecten van packaging; potentiële toxiciteit én functionaliteit van stoffen gebruikt in packaging; container closure integrity testing; functionaliteit van actieve en intelligente packaging concepten; Europese en nationale regelgeving i.v.m. de besproken topics, etc. | - EC
| EC6 - De Master in de industriële wetenschappen: chemie heeft gevorderde of gespecialiseerde kennis van, inzicht en vaardigheden binnen een (bio)chemisch procestechnologisch, materiaalkundig of verpakkings- en voedingsgerelateerd specialisatiedomein naar keuze. | | - DC
| DC2 - De student heeft inzicht in de basisbegrippen en methodes. (begrijpen) | | | - BC
| heeft inzicht in de verschillende aspecten waaraan packaging voor voedings-, farmaceutische of chemische producten moet voldoen om optimaal functioneel te zijn om het product in de best mogelijke staat te bevatten, bewaren en transporteren, met oog voor de veiligheid van mens en milieu en rekening houdend met duurzaamheid en regelgeving. | | - DC
| DC8 - De student kan kennis en vaardigheden kritisch evalueren om op basis hiervan eigen denken en handelen bij te sturen. (kritisch reflecteren) | | | - BC
| kan de verschillende topics uit de cursus toepassen om duurzame, veilige en/of slimme verpakkingen te selecteren, evalueren en optimaliseren voor een voedings-, chemisch of farmaceutisch product. |
|
| EC = eindcompetenties DC = deelcompetenties BC = beoordelingscriteria |
|
De student heeft een basiskennis van materialen die gebruikt worden om voeding, farmaceutische of andere producten te verpakken.
Hij/zij kan de chemische samenstelling, het productieproces, en analysemethoden om bepaalde materiaaleigenschappen te meten opzoeken.
|
|
|
De cursus focust op 3 aspecten van packaging
1. Duurzame materialen
Visie op kunststoffen en packaging in een circulaire economie? Hoe kan packaging bijdragen aan verschillende SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen)? Relatie tussen grondstoffen, end-of-life scenario (hergebruik, chemische, mechanische of organische recyclage) en functionaliteit van packaging (bv. multilayer versus monolayer materialen). Europese strategieën en actieplannen voor een circulaire economie om de doelen in de Europese Green Deal te behalen?
2. Veilige materialen
Materialen die in contact komen met levensmiddelen moeten voldoen aan de Europese Verordening EG nr. 1935/2004 die voorschrijft dat food contact materialen moeten geproduceerd worden volgens goede fabricagemethoden (GMP), zodat zij bij normaal gebruik geen bestanddelen afgeven aan levensmiddelen in hoeveelheden; die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens, die tot een onaanvaardbare wijziging in de samenstelling van het levensmiddel kunnen leiden, of die tot een aantasting van de organoleptische eigenschappen van het levensmiddel kunnen leiden. De risicobeoordeling van zulke stoffen wordt uitgebreid besproken aan de hand van enkele actuele migratiecases (o.a. bisfenol A, ftalaten, PFAS, minerale oliën, NIAS, etc.). Hieruit volgt dan risicomanagement en regelgeving.
Chemische producten kunnen omwille van potentiële toxische eigenschappen, fysico-chemische gevaren en/of milieutoxische eigenschappen risico’s inhouden indien geen adequate conditionering en verpakking wordt toegepast om deze producten veilig te bewaren. De indeling in gevarenklassen, de etikettering en verpakking van chemische stoffen in de EU komt aan bod (REACh, CLP-verordening, ADR, etc.)
Tenslotte wordt de verpakking van farmaceutische producten bestudeerd. Diverse testmethodes die de integriteit van de verpakking evalueren komen aan bod (bv. lekdetectiemethoden) alsook de testmethoden voor kindveilige verpakkingen.
3. Slimme materialen
Innovatieve verpakkingen integreren actieve concepten die door interactie met het verpakte product de houdbaarheid kunnen verlengen. Andere innovaties integreren intelligente concepten voor het monitoren van de toestand van het verpakte product (bv. indicatoren of sensoren) en/of het communiceren van bepaalde productinformatie (bv. RFID labels).
Tenslotte kunnen gastlessen en/of een bedrijfsbezoek ter illustratie van deze aspecten in de praktijk worden toegevoegd.
|
|
|
|
|
|
|
Applicatiecollege ✔
|
|
|
|
|
|
Groepswerk ✔
|
|
|
Huiswerktaken ✔
|
|
|
|
Periode 1 Studiepunten 4,00
Evaluatievorm | |
|
Schriftelijke evaluatie tijdens onderwijsperiode | 10 % |
|
|
|
|
|
|
Evaluatievoorwaarden (deelname en/of slagen) | ✔ |
|
Voorwaarden | Deelname aan bedrijfsbezoeken, gastsprekerssessies en evaluatiemomenten is verplicht. |
|
|
|
Gevolg | Indien ongewettigd afwezig bij bedrijfsbezoeken, gastsprekerssessies en/of evaluatiemomenten krijgt de student 0 voor dit onderdeel op het examen. |
|
|
|
Tweede examenkans
Evaluatievorm tweede examenkans verschillend van eerste examenkans | |
|
Toelichting evaluatievorm | 1) punten PE (20%) van de 1e zittijd blijven behouden; 2) punten PE zijn niet overdraagbaar naar een volgend academiejaar. |
|
|
|
|
 
|
Verplichte cursussen (gedrukt door boekhandel) |
|
Sustainable, smart & safe packaging |
|
 
|
Verplicht studiemateriaal |
|
Hand-outs, reviews, papers, opdrachten, regelgeving, weblinks en andere relevantie informatie worden aan de cursus toegevoegd en via het elektronisch leerplatform ter beschikking gesteld. |
|
 
|
Opmerkingen |
|
Situering binnen het curriculum Dit vak is onderdeel van de subleerlijn Materiaaltechnologie binnen de leerlijn (bio)chemische processen en maakt deel uit van de optie voeding en packaging, de optie kunststoffen en packaging en de optie farma en fijnchemie. Het bouwt verder op Kunststoffen 1, en is een aanvulling op Verpakkingsmaterialen en fysische materiaalkarakterisatie.
Relatie met onderzoek Via de link met het Instituut voor Materiaalonderzoek IMO-IMOMEC (MPR&S) kan de student kennismaken met onderzoek op smart packaging, bioplastics en migratie.
Relatie met het werkveld Functionaliteit, kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van packaging zijn belangrijke aspecten voor alle industrietakken (voeding, farma, chemie, …) die hun producten optimaal willen beschermen en transporteren om hen veilig en in de beste conditie bij de consument te brengen. In dit vak wordt dit aspect geïllustreerd door een bedrijfsbezoek en/of een gastspreker uit de industrie. |
|
|
|
|
|
1 Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 12.2, lid 2. |
2 Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 16.9, lid 2. |
3 Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 15.1, lid 3.
|
Legende |
SBU : studiebelastingsuren | SP : studiepunten | N : Nederlands | E : Engels |
|