De elektronische studiegids voor het academiejaar 2025 - 2026 is onder voorbehoud.





Cultuurwetenschappen 1B (3681)

  
Coördinerend verantwoordelijke :Prof. dr. Koenraad VAN CLEEMPOEL 
  
Co-titularis :dr. Marie MOORS 
  
Lid van het onderwijsteam :Mevrouw Isa LEEMANS 


Onderwijstaal : Nederlands


Studiepunten: 4,0
  
Periode: semester 2 (4sp)
  
2de Examenkans1: Ja
  
Eindcijfer2: Numeriek
 
Volgtijdelijkheid
 
   Geen volgtijdelijkheid

Begincompetenties

Deze cursus bouwt verder op de leerstof gezien in het vak Cultuurwetenschappen 1A. Kennis van die leerstof strekt tot aanbeveling.



Inhoud

Deze cursus behandelt het brede veld van architectuur – gebouwen, interieurs, kunstwerken en stedelijke ruimtes - doorheen de tijd. Het is een inleidende cursus voor de studenten architectuur en interieurarchitectuur. Het opleidingsonderdeel vormt samen met Cultuurwetenschappen 1A twee delen:

  • Deel 1 (semester 1) biedt een uitgebreid overzicht van de kunst en architectuur vanaf de klassieke oudheid tot en met de verspreiding van de Renaissance.
  • Deel 2 (semester 2) behandelt de geschiedenis van de kunst en architectuur van de Renaissance tot de 19e eeuw en bevat enkele thematische lessen handelend over de opkomst van publieke ruimte en het idee van ‘privacy’, koloniale transities en de scenografie van de stad en architectuur. Tijdens themalessen komen actuele vraagstukken aan bod.

Hoewel de lessen chronologisch zijn opgebouwd en het zwaartepunt ligt bij de West-Europese kunst- en architectuurproductie, benadrukt deze lessenreeks vooral de connecties, interacties en uitwisseling op een globale schaal. Tijdens activerende hoorcolleges worden studenten uitgenodigd om te reflecteren over de intellectuele, historische, politieke en sociale context waarin architectuur tot stand komt en een eigen standpunt in te nemen.

Aan de hand van gedetailleerde analyses van het ontwerp – via grondplannen, doorsnedes, axonometrieën, foto’s en bewegend beeld – staan we stil bij aspecten van ruimtelijkheid en beleving, functie, constructie, gebruik en context. Naast het standpunt van de ontwerper, worden dus ook de eisen van de opdrachtgever en de beleving van de gebruiker in rekening gebracht.

De chronologische opbouw van de cursus staat het refereren naar moderne en hedendaagse voorbeelden niet in de weg. Deze cursus heeft een grote aandacht voor aspecten van doorleving en stimuleert studenten om verbanden te leggen over de verschillende periodes heen.



Organisatie- / Werkvormen
Organisatievormen  
Collectief feedback moment  
Hoorcollege  
Werkzittingen  
Werkvormen  
Discussies /debat  
Huiswerktaken  
Oefeningen  
Onderwijsleergesprek  
Paper  


Evaluatie

Periode 3    Studiepunten 4,00

Evaluatievorm
Schriftelijke evaluatie tijdens onderwijsperiode25 %
Behoud van deelcijfer in academiejaar
Voorwaarde behoud van deelcijfer in academiejaarIndien een student minstens 10/20 behaalt voor de schrijfopdracht, wordt het deelcijfer van deze opdracht overgedragen naar de 2de examenkans. Er is dan geen herkansing mogelijk.
Peer review
Schriftelijk examen75 %
Behoud van deelcijfer in academiejaar
Voorwaarde behoud van deelcijfer in academiejaarIndien een student minstens 10/20 behaalt voor het schriftelijk examen, wordt - zonder tegenbericht van de student - het deelcijfer van het examen standaard overgedragen naar de 2de examenkans.
Gesloten-boek
Evaluatievoorwaarden (deelname en/of slagen)
VoorwaardenDe schrijfopdracht dient tijdig en volgens de aangegeven richtlijnen op Blackboard ingeleverd te worden. De student dient zowel voor de schrijfopdracht als het examen minimum 10/20 te behalen om voor het totale opleidingsonderdeel te kunnen slagen.
GevolgIndien de schrijfopdracht niet tijdig en volgens de aangegeven richtlijnen wordt ingeleverd, krijgt de student een 0 voor dit onderdeel. Wanneer de student op een deel van dit opleidingsonderdeel (schrijfopdracht of examen) minder dan 10/20 behaalt, wordt dit laagste cijfer het eindcijfer van dit opleidingsonderdeel voor de betreffende examenkans, en moet hij/zij dit deel sowieso hernemen.

Tweede examenkans

Evaluatievorm tweede examenkans verschillend van eerste examenkans
Neen
 

Verplicht studiemateriaal
 

De lessen worden gegeven op basis van powerpointvoorstellingen die op Blackboard ter beschikking gesteld worden.

 

Aanbevolen literatuur
  A Global History of Architecture,Ching, Jarzombek and Prakash,2,John Wiley and Sons,2010

Architecture, from Prehistory to Postmodernity,Trachtenberg and Hyman,Harry N. Abrams,2002

Bouwkundige termen verklarend woordenboek van de westerse architectuur en bouwhistorie,E.J. Haslinghuis,Primavera Pers,9789059970335,Het boek is beschikbaar in de bibliotheek en is slechts bedoeld als verklarend woordenboek voor (en ter herinnering van) sommige termen die tijdens de les gebruikt worden.

Architecture since 1400,Kathleen James-Chakraborty,University of Minnesota Press,2014
 

Opmerkingen
 

Dit vak overlapt grotendeels met het vak Inleiding tot de Kunst en Architectuurgeschiedenis II. Het verschil in studiepunten wordt opgevangen met een extra taak doorheen het semester.



Eindcompetenties
bachelor in de architectuur
  •  EC 
  • De student heeft inzicht in de rol en betekenis van architectuur in de samenleving en kan via architectuur in dialoog treden over ethische, culturele, maatschappelijke en esthetische kwesties.

  •  EC 
  • De student kan kritisch, onderbouwd en met een sterke beeldende en ruimtelijke gevoeligheid reflecteren over de bestaande omgeving en ingrepen hierin.

 

  EC = eindcompetenties      DC = deelcompetenties      BC = beoordelingscriteria  
Aangeboden inTolerantie3
1ste bachelorjaar in de architectuur J



1   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 12.2, lid 2.
2   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 15.1, lid 3.
3   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 16.9, lid 2.