Inleiding tot biotechnologie (4805)

  
Coördinerend verantwoordelijke :dr. ir. Kristel SNIEGOWSKI 


Onderwijstaal : Nederlands


Studiepunten: 5,0
  
Periode: semester 2 (5sp)
  
2de Examenkans1: Ja
  
Eindcijfer2: Numeriek
 
Examencontract: niet mogelijk


 
Volgtijdelijkheid
 
   Geen volgtijdelijkheid

Begincompetenties

De student kent de bouw, fysische en chemische eigenschappen van organische moleculen.

De student heeft kennis van het begrip reactiesnelheid en chemisch evenwicht.

De student kan voor een eenvoudig chemisch experiment een planning opstellen.

De student kan een eenvoudig chemisch experiment veilig, milieubewust en zelfstandig uitvoeren.

De student kan een rapport schrijven over een eenvoudig chemisch experiment.



Inhoud

Dit is een opleidingsonderdeel ingericht voor zij-instromers van KU Leuven. De inhoud komt overeen met een deel van het opleidingsonderdeel 4467 Inleiding tot biotechnologie en het volledige opleidingsonderdeel 4468 Practicum voedingsanalyse en biotechnologie beiden van 2de bachelor chemie. De planning van de te volgen delen uit 4467 Inleiding tot biotechnologie wordt ter beschikking gesteld van de student. De eindcompetenties, deelcompetenties en beoordelingscriteria kunnen geraadpleegd worden in de ECTS-fiches van 4467 Inleiding tot biotechnologie en 4468 Practicum voedingsanalyse en biotechnologie.

De cursus bestaat uit twee delen:

1. Enzymen en enzymkinetica (2 SP):

Toepassingsdomeinen van enzymen, enzymklassen, werking op moleculaire schaal, invloed van reactieomstandigheden op reactiesnelheid, Michaelis Menten kinetica zonder en met inhibitie, enzymatische activiteit, allosterische enzymen, oefeningen.

2. Praktische vaardigheden (3 SP):

Theoretische begrippen worden vertaald naar eenvoudige experimenten waardoor de student praktische basislabovaardigheden aanleert, zoals analytisch zuiver, nauwkeurig en zelfstandig werken en opstellingen bouwen. De experimenten gebeuren in de vorm van kleine projecten rond het uitvoeren van analyses binnen drie topics:

  • Microbiologie:
    Tellen van micro-organismen, microscopie, isoleren en identificeren van micro-organismen, aseptisch werken

  • Biomoleculen:
    Kwantificeren van reducerende suikers via Luff Schoorl, karakteriseren van vetten/oliën, potentiometrische titratie AZ

  • Enzymkinetica:
    optimale pH of temperatuur van een enzym bepalen, Michaelis-Menten curve opstellen, eiwitbepaling met biureet, ijklijn glucose


Organisatie- / Werkvormen
Organisatievormen  
Hoorcollege  
Practicum  
Werkzittingen  
Werkvormen  
Oefeningen  
Verslag  


Evaluatie

Semester 2 (5,00sp)

Evaluatievorm
Schriftelijke evaluatie tijdens onderwijsperiode48 %
Behoud van deelcijfer in academiejaar
Verslag
Mondelinge evaluatie tijdens onderwijsperiode6 %
Behoud van deelcijfer in academiejaar
Praktijkevaluatie tijdens onderwijsperiode6 %
Behoud van deelcijfer in academiejaar
Schriftelijk examen40 %
Gesloten-boek
Open vragen
Gebruik studiemateriaal tijdens evaluatie
Toelichtingrekentoestel (geen grafische rekentoestel nodig, maar mag gebruikt worden op voorwaarde dat het geheugen leeg is)
Evaluatievoorwaarden (deelname en/of slagen)
Voorwaarden

Voor het labo geldt een verplichte aanwezigheid.

Gevolg

Bij ongewettigde afwezigheid tijdens practica of het niet inhalen van practica waar de student gewettigd afwezig was, krijgt de student geen eindscore, maar code A (ongewettigd afwezig).

Extra info

Per dag dat een verslag te laat wordt ingeleverd, wordt de score van dat verslag met 10 % verminderd, tenzij uitzonderlijke omstandigheden kunnen ingeroepen worden.

Overdracht van cijfer naar volgend academiejaar is mogelijk voor het deel permanente evaluatie vanaf 12.0/20 en voor het examen tijdens de examenperiode vanaf 10.0/20.


Tweede examenkans

Evaluatievorm tweede examenkans verschillend van eerste examenkans
Neen
Toelichting evaluatievorm De punten van de evaluatie behaald tijdens de onderwijsperiode (totaal
60%), blijven behouden voor de tweede examenkans.
 

Verplicht studiemateriaal
 

Elektronisch leerplatform (Toledo/Blackboard ultra)

  • PowerPoints van de theorielessen
  • Extra ondersteunende documenten voor Microbiologie en Enzymkinetica

Andere: 

  • Nota's en bordschema's
  • Vrijblijvend om te oefenen: extra oefeningen (vooral Engelstalig) in theoriecursus Enzymkinetica
 

Opmerkingen
 

Enzymen en enzymkinetica

Situering in het curriculum
Het vak behoort tot de leerlijn industriële biochemische processen en is een inleidende cursus binnen deze leerlijn.
In 2 Ba worden enkele theoretische aspecten uit deze cursus toegepast tijdens het practicum voedingsanalyse en biotechnologie.
In 3 Ba worden de basisprincipes van zowel de theorie als de praktijk gebruikt binnen dezelfde leerlijn waarbij studenten zelfstandiger rond meer geavanceerde biotechnologische topics werken in het vak industriële biotechnologie. 

Relatie met onderzoek
Onderzoek in een biotechnologische context vereist het kunnen analyseren en ontrafelen van de biochemische en microbiologische processen. Dit is enkel mogelijk bij kennis en inzicht in het functioneren van biomoleculen in vivo en in vitro op moleculaire schaal. Er wordt bv. aangeleerd hoe een kinetica-experiment opgezet wordt, hoe gegevens verwerkt en geanalyseerd worden met de bedoeling maximaal rendement te halen uit labowerk in een onderzoekcontext. Als een directe verwijzing naar de onderzoeksmethoden worden voorbeelden uit de praktijk gebruikt en gekoppeld aan de inhoud van dit vak.

Relatie met werkveld
Relaties met het werkveld zijn te vinden in alle aspecten van industriële biochemie en microbiologie, maar ook in de chemische procestechnologie en milieutechnologie is kennis van deze materie noodzakelijk. Enzymkinetica is nodig voor het inschatten van enzymatische processen in een industriële context en overal waar het nodig is om één welbepaald eiwit, niet noodzakelijk een enzym, op te meten via zijn unieke biologische activiteit. Ook het bestuderen van heel wat geneesmiddelen en allerlei toxines (zoals pesticiden) vereist kennis van enzymkinetica.

 

Practicum

Situer ing in het curriculum

Het practicum behoort tot de leerlijn analyse en monitoring. Door het zelfstandig uitvoeren van aanvankelijk eenvoudige opdrachten uit het vakgebied microbiologie, biochemie en enzymkinetica onder intensieve begeleiding bij de uitvoering van de proeven verwerft de student inzicht en vaardigheden in het opstellen van een werkplan, timemanagement, samenwerken, zelfwerkzaamheid, kritische zelfreflectie, correct rapporteren, nauwkeurigheid, reproduceerbaarheid, aandacht voor BC's, verantwoordelijkheidszin, milieubewust werken, veiligheid in het labo, ...  . De juiste analyse van meetgegevens (met meetfouten erop) is echt wel nodig om het maximum aan informatie te halen uit het praktisch werk.

Deze verworven basisvaardigheden zijn nodig om in het vervolgtraject grotere projecten zoals bachelorproef, onderzoekslabo, ... en labo's waarbij complexere apparatuur gebruikt wordt kwaliteitsvol en veilig uit te voeren zodat daar gefocust kan worden op andere vaardigheden. 

Relatie met onderzoek

In het practicum leert de studenten de praktische vaardigheden die leiden tot kwaliteitsvol en betrouwbare analyses met enzymen, biomoleculen en micro-organismen die nodig zijn bij het uitvoeren van biotechnologische onderzoeksprojecten. 

Relatie met werkveld

Thema's uit de biotechnologische industrie worden aangeraakt. Enzymkinetica is nodig voor het inschatten van enzymatische processen in een industriële context en overal waar het nodig is om één welbepaald eiwit, niet noodzakeijk een enzym, op te meten via zijn unieke biologische activiteit.



Eindcompetenties
  EC = eindcompetenties      DC = deelcompetenties      BC = beoordelingscriteria  
Aangeboden inTolerantie3
opleidingsonderdelen industriële wetenschappen J



1   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 12.2, lid 2.
2   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 15.1, lid 3.
3   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 16.9, lid 2.