De elektronische studiegids voor het academiejaar 2025 - 2026 is onder voorbehoud.





Masterproef - Elektronica-ICT (2857)

  
Coördinerend verantwoordelijke :Prof. dr. Kris AERTS 
  
Co-titularis :Prof. dr. ir. Nele MENTENS 
  
Lid van het onderwijsteam :dr. Bart DREESEN 
 Prof. dr. ir. Jan GENOE 


Onderwijstaal : Nederlands


Studiepunten: 20,0
  
Periode: semester 1 (0sp)semester 2 (20sp)
  
2de Examenkans1: Ja
  
Eindcijfer2: Numeriek
 
Examencontract: niet mogelijk


 
Volgtijdelijkheid
 
   Verplichte volgtijdelijkheid op niveau van de opleidingsonderdelen
 
 

Inhoud

De masterproef bestaat uit een theoretische en praktische benadering van een technologische probleemstelling in één of meer leerdomeinen.

De student(e) moet vanuit een specifieke onderzoeksvraag zelfstandig naar oplossingen zoeken en alternatieven afwegen. Dit omvat het opzetten van een onderzoeksplan met eigen keuzes en ontwerpbeslissingen. Het begrip onderzoeksvraag moet geïnterpreteerd worden als een toepassingsgerichte probleemstelling in een bedrijfscontext of in een ingenieurscontext binnen (toegepast) wetenschappelijk onderzoek. De masterproef kan dan ook zowel binnen een bedrijf plaats vinden als binnen een onderzoeksinstelling, en kan een stage op de werkvloer omvatten.

De masterproef vormt het sluitstuk van de opleiding tot industrieel ingenieur, waarin activiteiten zoals het onderzoeken en toepassen van nieuwe domeinspecifieke wetenschappelijke vindingen of recente technologieën en technieken, maar ook het concipiëren, plannen en projectmatig uitvoeren van de onderzoeksstrategie centraal staan. De eventuele stage brengt de toekomstige ingenieur in contact met de bedrijfsrealiteit, en dit met het oog op het toekomstige beroepsleven. Tenslotte beoogt de masterproef ook de verdere ontwikkeling van mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden worden niet alleen via het proefschrift en de publieke verdediging van de masterproef verworven, maar ook via allerlei leverbaarheden doorheen de volledige looptijd van de masterproef.

De masterproef is een zelfstandig werkstuk van de student (voornamelijk individueel en soms in teams van twee (interdisciplinaire) studenten) onder begeleiding van (co)promotoren en met begeleiding op het gebied van de communicatie-leverbaarheden.

Onderwerpkeuze en toekenning.

In de loop van het voorgaande academiejaar ontvangt de student een lijst van mogelijke onderwerpen vanuit volgende bronnen:

  • geformuleerd door een onderzoeksgroep van een van beide universiteiten (UHasselt en KU Leuven) vanuit eigen onderzoeksprojecten;
  • geformuleerd door de industrie of een externe onderzoeksinstelling;
  • door de student zelf aangebracht.

Het onderwerp dient door de coördinerend verantwoordelijke MP goedgekeurd te worden.

De student dient een top drie van voorkeuren in en op basis van zowel de voorkeur van de student als van de opdrachtgever krijgt de student een onderwerp toegewezen.

Begeleiding en planning

Elke masterproef wordt begeleid door een team van (co)promotoren en, in voorkomend geval, dagelijkse begeleiders. Indien de masterproef in samenwerking met een bedrijf of externe onderzoeksinstelling gebeurt, is er naast de externe promotor(en) ook een interne promotor van de universiteit. Het OMT bepaalt wie dat is.

Studenten en promotoren bakenen het onderwerp duidelijk af en maken gedetailleerde werkafspraken. Afhankelijk van de selectie van keuzevakken kan de nadruk meer in het eerste of tweede semester liggen, maar sowieso wordt gevraagd om de onderzoeksopzet in het eerste semester te finaliseren.

Er wordt op regelmatige tijdstippen mondeling en/of schriftelijk gerapporteerd over de vordering van de masterproef. Tijdens de geplande contactmomenten wordt de werkplanning en de vordering geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

Er worden ondersteunende sessies georganiseerd rond onderzoeksmethodologie en communicatie, onder de titel Masterproefseminarie.

Verdere details omtrent de organisatie en het masterproefseminarie worden verspreid via een leidraad, het elektronisch leerplatform en de website masterproef.be.

Administratie

Het tijdig afhandelen van alle administratieve verplichtingen i.v.m. de masterproef, in het bijzonder het tijdig laten ondertekenen van stagecontract en aanverwante document vòòr het begin van de masterproef, is de individuele verantwoordelijkheid van de student. Meer info opmasterproef.be.




Organisatie- / Werkvormen
Organisatievormen  
Individueel begeleidingsmoment  
Masterproef  
Werkvormen  
Presentatie  


Evaluatie

Semester 2 (20,00sp)

Evaluatievorm
Andere evaluatievorm tijdens onderwijsperiode100 %
Andere:De punten worden als volgt toegekend: 1. proces, methodiek en realisatie (35%), 2. tekstuele en visuele output (25%), 3. mondelinge verdediging (30%), 4. masterproefseminarie (10%)
Behoud van deelcijfer in academiejaar
Voorwaarde behoud van deelcijfer in academiejaarGeen enkel (deel)cijfer van de eerste examenkans blijft behouden, uitgezonderd slaagcijfers toegekend op taken voor masterproefseminarie met dien verstande dat abstract, poster en scriptie in tweede examenkans worden beoordeeld.
Mogelijke externe locatie
Extra infoDe punten worden als volgt toegekend: Proces, methodiek en realisatie masterproef (35%): Deze beoordeling gebeurt door de interne en externe promotoren. De beoordeling heeft o.a. betrekking op: probleembehandeling, opdracht volbracht, zelfstandig werken, wetenschappelijk denken, regelmaat en orde, inzet en sociaal en professioneel gedrag. De eindbeoordeling wordt vastgelegd in een evaluatieformulier.  Tekstuele en visuele output (25%): Ook deze beoordeling gebeurt door de interne en externe promotoren, eventueel aangevuld met geïnteresseerde of gevraagde deskundigen die de scriptie lezen. Zowel de inhoud, de vormgeving als reflectie zijn essentiële onderdelen. Mondelinge verdediging (30%): De mondelinge verdediging vindt plaats voor een jury met docenten, professoren en academici, experts uit wetenschappelijke instellingen en deskundigen uit het bedrijfsleven. Aandachtspunten bij de beoordeling van de verdediging zijn: structuur, inhoud en de kwaliteit van het geleverde werk; duidelijkheid; gebruik van didactisch materiaal; taalvaardigheid; spreken voor een groep; contactvaardigheid en overtuigingskracht; inzicht en beantwoorden van vragen. Masterproefseminarie (10%): Beoordeling via permanente evaluatie van proces, opbouw van de scriptie en voorbereiding van mondelinge verdediging met aandacht voor o.a. onderzoeksopzet, abstract, wetenschappelijke poster door de docent masterproefseminarie.

Tweede examenkans

Evaluatievorm tweede examenkans verschillend van eerste examenkans
Neen
Toelichting evaluatievorm Geen enkel (deel)cijfer van de eerste examenkans blijft behouden, uitgezonderd punten >= 10/20 toegekend op taken voor masterproefseminarie behalve voor de abstract, poster en visuele output die sowieso in de tweede examenkans worden beoordeeld.
 

Verplicht studiemateriaal
 
  • Via de website masterproef en het elektronisch leerplatform wordt alle informatie (planning, deadlines, slides van de lessen masterproefseminarie, ...) aan de studenten bezorgd.
  • Vakliteratuur, boeken, tijdschriften, e-informatie, ... zijn ter beschikking via de bibliotheken (op de campus, op andere locaties en/of digitaal).
  • Afhankelijk van het onderwerp en de opdrachtgever wordt extra materiaal aangeboden.
 

Aanbevolen studiemateriaal
 

Vademecum, richtlijnen voor academische communicatie, zoals eerder aangekocht in de opleiding (i.e. Vademecum IIW, Wim Deferme, Bart Dreesen, Karine Evers, Jeroen Lievens, Bram Vandoren, 978VADEMECUMIIW

 

Opmerkingen
 

De student kan zijn masterproef ook afleggen in een vreemde taal of in het buitenland in het kader van een uitwisselingsprogramma.

Relatie met onderzoek

De masterproef wordt gecoördineerd en begeleid door onderzoekers van de opleiding. De studenten kiezen uit onderwerpen voorgesteld door het werkveld of de onderzoeksgroepen zelf. De academische begeleiding zorgt voor een sterke link met onderzoeksactiviteiten.

Relatie met werkveld

De onderwerpen in samenwerking met bouwbedrijven worden begeleid door zowel een begeleider van het respectievelijke bedrijf, als een onderzoeker van de opleiding, die waakt over het academische niveau van het onderwerp.



Eindcompetenties
master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT
  •  EC 
  • EC1 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT kan in eigen professioneel denken en handelen -- met een gepaste ingenieursattitude en met continue aandacht voor de eigen vorming -- adequaat communiceren, effectief samenwerken, en rekening houden met de duurzame, economische, ethische, maatschappelijke en/of internationale context en is zich hierbij bewust van de impact op de omgeving.

     
  •  DC 
  • DC-M9 - kan mondeling en schriftelijk (grafisch) communiceren. (communiceren)

     
  •  DC 
  • DC-M8 - kan kennis en vaardigheden kritisch evalueren om op basis hiervan eigen denken en handelen bij te sturen. (kritisch reflecteren)

      
  •  BC 
  • De student geeft blijk van een kritische ingesteldheid en kan het onderwerp situeren in een groter geheel. De student formuleert waar nodig zelf voorstellen voor gelijkwaardige of betere alternatieven.

    The student shows a critical attitude and is able to situate the topic in its wider context. When opportune, the student suggests equivalent or superior alternatives.

    De student geeft blijk van een kritische ingesteldheid en kan het onderwerp situeren in een groter geheel. De student formuleert waar nodig zelf voorstellen voor gelijkwaardige of betere alternatieven.

    The student shows a critical attitude andis able to situate the topic in its wider context. When opportune, the student suggests equivalent or superior alternatives.

  •  EC 
  • EC2 - De Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT beheerst een geheel van kennis en vaardigheden omtrent het ontwerpen van software en analoge en digitale systemen en kan deze creatief concipiëren, plannen en uitvoeren als geïntegreerd deel van een methodologisch en projectmatig geordende reeks van handelingen binnen een multidisciplinair project met een belangrijke onderzoeks- en/of innovatiecomponent

 

  EC = eindcompetenties      DC = deelcompetenties      BC = beoordelingscriteria  
Aangeboden inTolerantie3
master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT N



1   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 12.2, lid 2.
2   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 15.1, lid 3.
3   Onderwijs-, examen- en rechtspositieregeling art. 16.9, lid 2.