Algemene info
 
Graad en kwalificatie : master in de rechten
Graad en specificatie : Master of Laws (LL.M)
Onderwijstaal : Nederlands
Soort opleiding : masteropleiding
Studieomvang in studiepunten : 120
Afstudeerrichtingen
 


Rechten - private of corporate track

Overheid en Recht

Profilering opleiding
 

De masteropleiding in de rechten beoogt de initiële juridische kennis en vaardigheden van de bachelor verder te verdiepen en te verruimen. De studenten worden daarbij verder bewust gemaakt van de internationale en vooral de Europese context waarbinnen het recht functioneert. In de masteropleiding komt een bijzondere plaats toe aan onderhandeling en bemiddeling. In de beide afstudeerrichtingen komen resultaatsgerichte en faciliterende strategieën bij het oplossen van juridische problemen aan bod in het kader van een afzonderlijk opleidingsonderdeel. Tegelijk wordt ook in verschillende andere opleidingsonderdelen van het masterprogramma gewezen op de mogelijkheden die er bestaan voor onderhandeling en bemiddeling. De opleiding heeft tevens tot doel de studenten te brengen tot een gevorderd niveau van kennis en competenties eigen aan het wetenschappelijk functioneren in het algemeen en aan het domein van de rechtswetenschappen in het bijzonder. Dit is noodzakelijk voor de autonome beoefening van de wetenschap of voor de aanwending van wetenschappelijke kennis in de zelfstandige uitoefening van juridische beroepen.

Met de afstudeerrichting 'rechten' wordt beoogd studenten een grondige kennis van de grondslagen, structuren, methodologie en systematiek van het Belgische recht, in samenhang met het Europese en het internationale recht, bij te brengen. Met de afstudeerrichting  'overheid en recht' wordt beoogd studenten de mogelijkheid te geven zich te specialiseren in het ruime publiekrecht.

Toelatingsvoorwaarden en bijkomend advies
 


Toelatingsvoorwaarden
 
Vooropleidingen en toegangsvoorwaarden Masteropleiding

Rechtstreeks
De master in de rechten is rechtstreeks toegankelijk vanuit een Vlaamse academische bachelor in de rechten.

Schakelprogramma
Het schakelprogramma is bedoeld voor afgestudeerden van Vlaamse professionele bacheloropleidingen in het bedrijfsmanagement met optie of afstudeerrichting rechtspraktijk en is expliciet gericht op het aanreiken van de minimale basiskennis, -vaardigheden en attitudes die vereist zijn om te voldoen aan de begintermen van de Hasseltse Master in de rechten (tUL - KU Leuven).

Na het succesvol afleggen van het schakelprogramma heeft de student toegang tot de Hasseltse Master in de rechten (tUL - KU Leuven).
Het schakelprogramma omvat voor studenten die vanaf academiejaar 2018-2019 inschrijven in het schakelprogramma 90 studiepunten. De studenten volgen samen met de andere studenten opleidingsonderdelen in zowel het 1ste, 2de als 3de bachelorjaar. Als schakelstudent neem je naast je verplichte curriculum ook 2 keuzevakken op naargelang je interesse. Je kiest aan het einde van het schakelprogramma enerzijds voor Personen-, familie- en familiaal vermogensrecht of Ondernemingsrecht, m.i.v. het vennootschapsrecht en anderzijds voor Law of the International Market of Fiscaal recht.

 
Modeltraject 1ste faseTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
1883 Strafrecht en strafprocesrechtN2701027010
1881 Methodologie 3: RechtsvergelijkingN10841084
3843 StaatsrechtN16261626
1892 RechtsfilosofieN16261626
1875 VerbintenissenrechtN2701027010
1880 Internationaal en Europees rechtN3241232412
 
Modeltraject 2de faseTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2122 Gerechtelijk rechtN16261626
2125 Goederen- en bijzondere overeenkomstenrechtN3241210821612
1889 Law of the Internal MarketE16261626
2121 Personen-, familie- en familiaal vermogensrechtN21682168
1890 Fiscaal rechtN16261626
1888 Ondernemingsrecht, met inbegrip van het vennootschapsrechtN21682168
 

Overgangsregeling: zie Blackboard

 

 

Gelijktijdige inschrijving met bacheloropleiding / schakelprogramma
Studenten die de bacheloropleiding rechten nog niet voltooid hebben, mogen enkel inschrijven voor de Hasseltse masteropleiding Rechten indien ze voor 136 studiepunten credits / reeds getolereerde onvoldoendes / ingezette tolereerbare onvoldoendes / vrijstellingen behaald hebben in de bacheloropleiding. Voor de studenten die het Hasseltse schakelprogramma rechten (tUL - KU Leuven) nog niet voltooid hebben, geldt een analoge regeling.

Verkort bachelorprogramma
Zie hiervoor de studiegids "bachelor in de rechten" onderdeel "Modeltraject verkort bachelorprogramma".

Equivalentieprogramma
Zie onderdeel "Equivalentieprogramma" studiegids Master in de Rechten.

 

 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Competentieprofiel
 
VOLGNREINDCOMPETENTIE
1

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: kan de verschillende belanghebbenden en hun specifieke belangen in een complexe probleemstelling identificeren en deze integreren in zijn eigen redenering en aanpak.

2

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: onderkent ethische en sociaal maatschappelijke aspecten in een juridische context, kan er kritisch over reflecteren en kan op basis van ethische aspecten en met in acht neming van zijn verantwoordelijkheden als jurist richting geven aan zijn oordeelsvorming.

3

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: kan in teamverband op een actieve en constructieve manier bijdragen aan een gemeenschappelijke doelstelling in een multidisciplinaire context.

4

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: is in staat om eigen ideeën, standpunten en oplossingen zowel schriftelijk als mondeling op een adequate manier te communiceren en te presenteren in diverse contexten. Hij is in staat om presentaties te geven en daarbij gebruik te maken van de Engelse en Franse (rechts)taal.

5

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: is zich bewust van het belang van onderhandeling en bemiddeling; heeft inzicht in diverse onderhandelings- en bemiddelingstechnieken en weet de basistechnieken adequaat toe te passen.

6

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: is in staat om zijn eigen aanpak en leerprocessen zelfstandig en zelfgestuurd te plannen en te evalueren.

7

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: toont een ingesteldheid tot levenslang leren.

8

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: toont een kritische attitude en is in staat het recht en de verschillende juridische standpunten in kaart te brengen, kritisch te benaderen en zo te komen tot een eigen juridisch onderbouwd oordeel.

9

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemene competentie: is in staat om de verschillende elementen en de relevante rechtsregels in een complexe probleemstelling te detecteren en een of meerdere adequate oplossingsstrategieën te selecteren, zijn keuze te verantwoorden en de gekozen oplossingstrategie(ën) toe te passen.

10

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemeen wetenschappelijke onderzoekscompetentie: kan kritisch en op zelfstandige wijze omgaan met verschillende (digitale) bronnen van het juridische vakgebied, zowel Nederlandstalige, Franstalige als Engelstalige bronnen.

11

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemeen wetenschappelijke onderzoekscompetentie: kan wetgevingen, rechtspraak, rechtsleer en andere juridische teksten analyseren, interpreteren en verantwoord aanwenden.

12

De afgestudeerde master in de rechten heeft volgende algemeen wetenschappelijke onderzoekscompetentie: kan zelfstandig wetenschappelijk onderzoek verrichten op het niveau van een beginnend onderzoeker, hierover kritisch reflecteren en rapporteren.

13

De afgestudeerde master in de rechten heeft de volgende wetenschappelijk-disciplinaire kennis: hij heeft een inleidende en uitdiepende wetenschappelijk-disciplinaire kennis van en inzicht in de leerstukken en systematiek van de rechtsgebieden behorende tot de truncus communis van de masteropleiding, mede vanuit Europees en rechtsvergelijkend perspectief. Hij kan deze kennis, inzichten en systematiek(en) toepassen, mede vanuit Europees en rechtsvergelijkend perspectief.

14

De afgestudeerde master in de rechten heeft de volgende wetenschappelijk disciplinaire kennis: hij heeft een gespecialiseerde wetenschappelijk disciplinaire kennis van en inzicht in de leerstukken en systematiek van de rechtsgebieden behorende tot de gekozen afstudeerrichting van de masteropleiding, mede vanuit Europees en rechtsvergelijkend perspectief. Hij kan deze kennis, inzichten en systematiek(en) toepassen, mede vanuit Europees en rechtsvergelijkend perspectief.

15

De afgestudeerde master in de rechten heeft de volgende wetenschappelijk-disciplinaire kennis: hij heeft inzicht in de voortdurende interactie tussen nationaal, supranationaal en internationaal recht.

16

De afgestudeerde master in de rechten heeft de volgende wetenschappelijk-disciplinaire kennis: hij heeft inzicht in de problematiek van eenmaking van het recht, in het bijzonder binnen de Europese context.

17

De afgestudeerde master in de rechten heeft de volgende wetenschappelijk-disciplinaire kennis: heeft inzicht in de recente maatschappelijke ontwikkelingen en het wetenschappelijk onderzoek in het vakgebied.

Naar het buitenland tijdens je studies
 

In het kader van Erasmus kan je in je masterjaren een semester of zelfs een volledig academiejaar aan een buitenlandse partneruniversiteit doorbrengen. Zo heeft de faculteit onder meer uitwisselingsakkoorden met universiteiten in Valencia, Firenze, Athene, Ankara, Rennes, Marburg, Lublin, Tenerife, Brno, enzovoort. Tijdens de zomer tussen je eerste en tweede masterjaar kan je ook op internationale stage naar de Law Clinics van de universiteiten in Pretoria en Stellenbosch.  

Meer info? Contacteer: ingrid.vrancken@uhasselt.be

Organisatie onderwijs/evaluatie
 

Bepaalde onderwijs- en/of evaluatie activiteiten van de opleidingsonderdelen in de opleiding kunnen via digitale communicatiekanalen en online tools plaatsvinden. Je volgt deze onderwijsactiviteiten dus van op afstand en/of legt examen af vanop afstand. Voor deze activiteiten dient een student te beschikken over een laptop en een webcam.
Welke activiteiten op de campus en welke vanop afstand dienen gevolgd te worden, wordt gecommuniceerd via het elektronisch leerplatform van de opleiding (Blackboard/Toledo) en/of via het lessenrooster.  

Op grond van haar gerechtvaardigd belang om blended onderwijs te organiseren, behoudt UHasselt zich het recht voor om onderwijsactiviteiten op te nemen en later of gelijktijdig via de elektronische leeromgeving voor educatieve doeleinden ter beschikking te stellen aan de betrokken studenten en onderwijspersoneel. Studenten die aan deze onderwijsactiviteiten deelnemen, kunnen daarbij worden geportretteerd voor opnames en verspreiding van deze opnames binnen het elektronisch leerplatform, wanneer zij in beeld zouden komen. Uiterlijk bij aanvang van de opname informeert de lesgever de studenten over het feit dat de onderwijsactiviteit wordt opgenomen. In de regel zijn opnames beschikbaar voor de duur van het academiejaar waarin de student is ingeschreven voor het opleidingsonderdeel.

Modeltraject 1ste masterjaar
 

Gemeenschappelijke opleidingsonderdelen (truncus communis): verplichte opleidingsonderdelen


 
1ste masterjaarTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2156 Private International LawEV16261626
2157 Recht en samenlevingNV16261626
2158 Onderhandelen en bemiddelenNV162681816
4395 Methodologie 1 voor masterproef: Interdisciplinaire onderzoeksmethodenNV162681816
2154 InsolventierechtNV16261626
3880 Methodologie 2 voor masterproef: LogicaNV813813
4137 StageNV813202020213
2155 Rechtsbescherming tegen de overheidNV16261626
4265 International internshipES16261626
 

 
Afstudeerrichting Overheid en Recht: verplichte opleidingsonderdelen

 
Overheid en Recht - verplichte vakkenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
3914 VermogensfiscaliteitNV16261626
2162 Grondige studie bestuursrechtNV16261626
 


Afstudeerrichting Rechten, specialisatietrack Private: verplichte opleidingsonderdelen

 
Rechten, specialisatietrack Private: verplichte vakkenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
3914 VermogensfiscaliteitNV16261626
2240 SchadevergoedingsrechtNV16261626
 


Afstudeerrichting Rechten, specialisatietrack Corporate: verplichte opleidingsonderdelen


 
Rechten, specialisatietrack Corporate: verplichte vakkenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP12
2242 Advanced Employment LawEV16261626
2240 SchadevergoedingsrechtNV16261626
 


Keuzeopleidingsonderdelen

Studenten complementeren hun curriculum met een keuze ten belope van minimaal 24 studiepunten over de 2 masterjaren heen. Zij kunnen kiezen uit onderstaande lijsten. De keuzeopleidingsonderdelen zijn in dit overzicht geclusterd opdat de student zijn of haar keuze kan maken op basis van interessegebieden.Studenten zijn vrij om keuzeopleidingsonderdelen op te nemen uit verschillende interessegebieden.

 

Studenten die een of meerdere keuzeopleidingsonderdelen opnemen aan een andere faculteit van de UHasselt, vallen voor alle onderwijsgerelateerde aangelegenheden onder de regelgeving van de betreffende faculteit van de UHasselt. Deze onderwijsgerelateerde aangelegenheden betreffen onder meer de academische kalender(s), de les- en examenroosters en de deelname aan en inzage van evaluaties.

Studenten die een of meerdere keuzeopleidingsonderdelen opnemen aan de KU Leuven en/of de UM, vallen voor alle onderwijsgerelateerde aangelegenheden onder de regelgeving van de KU Leuven en/ of de UM. Deze onderwijsgerelateerde aangelegenheden betreffen onder meer de academische kalender(s), de les- en examenroosters en de deelname aan en inzage van evaluaties.


De aanvraag tot opnemen van keuze-opleidingsonderdelen voor het eerste semester van de KU Leuven dient uiterlijk te gebeuren begin oktober 2023. Voor het tweede semester van de KU Leuven dient dit uiterlijk te gebeuren midden februari 2024.

De limietdatum voor het indienen van een aanvraag tot opnemen van keuzeopleidingsonderdelen van de UM is afhankelijk van de periode (volgens de academische kalender van de UM) waarin het opleidingsonderdeel georganiseerd wordt.
Periode 1: 23 juli 2023
Periode 2: 17 september 2023
Periode 3: 12 november 2023
Periode 4: 3 december 2023
Periode 5: 25 februari 2024
Periode 6: 21 april 2024

De examenresultaten behaald aan de KU Leuven worden door de administratie van de KU Leuven bezorgd aan de studentenadministratie van de UHasselt, die deze resultaten invoert in de desbetreffende studentendossiers aan de UHasselt.

De examenresultaten behaald aan de UM worden door de administratie van de UM bezorgd aan de studentenadministratie van de UHasselt, die deze resultaten omzet volgens een vastgestelde tabel en vervolgens de omgezette examenresultaten invoert in de desbetreffende studentendossiers aan de UHasselt.
Een student kan deze vastgestelde omzettingstabel raadplegen via zijn studieloopbaanbegeleider.

Meer info over de keuzeopleidingsonderdelen van de KU Leuven: https://onderwijsaanbod.kuleuven.be 
Meer info over de keuzeopleidingsonderdelen van de UM: https://curriculum.maastrichtuniversity.nl/education/master

 
Overheid en Recht - keuzevakken UHasseltTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2421 Studium GeneraleNK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectNK813813
1955 Globalization and sustainable developmentEK813813
4043 Publieke financiënNK813813
3185 Governance en accountabilityNK813813
3945 Business PlanningNK813813
1698 FamiliebedrijvenNK16261626
3838 BTW en vennootschapsbelastingNK16261626
3239 European environmental lawEK16261626
2164 Strafrecht in actieNK16261626
2241 Familie en vermogenNK16261626
3253 OndernemerszinNK813813
1282 Juridische aspecten van informaticaNK813813
2864 Fiscaal recht van de ondernemingNK813813
3764 Bouwstenen van ondernemerschapNK813813
2937 Methoden en statistiekNK10841084
2163 ConsumentenrechtNK16261626
3921 Privaatrecht van de overheidNK16261626
2242 Advanced Employment LawEK16261626
2239 VermogensrechtNK16261626
4759 Fiscale EthiekNK813813
2240 SchadevergoedingsrechtNK16261626
2165 International Business LawEK16261626
2278 Jeugdrecht en KinderrechtenNK16261626
4397 Ethische rechtspraktijkNK162681816
4610 Street LawNS162681816
 
Rechten - Private - keuzevakken UHasseltTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2421 Studium GeneraleNK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectNK813813
1955 Globalization and sustainable developmentEK813813
4043 Publieke financiënNK813813
3185 Governance en accountabilityNK813813
3945 Business PlanningNK813813
1698 FamiliebedrijvenNK16261626
3838 BTW en vennootschapsbelastingNK16261626
3239 European environmental lawEK16261626
2161 Law and EconomicsEK16261626
3920 Fiscaal en economisch straf(proces)rechtNK16261626
3253 OndernemerszinNK813813
1282 Juridische aspecten van informaticaNK813813
2864 Fiscaal recht van de ondernemingNK813813
3764 Bouwstenen van ondernemerschapNK813813
2937 Methoden en statistiekNK10841084
2234 OmgevingsrechtNK16261626
3921 Privaatrecht van de overheidNK16261626
2242 Advanced Employment LawEK16261626
2160 Grondige studie staatsrechtNK16261626
4759 Fiscale EthiekNK813813
2162 Grondige studie bestuursrechtNK16261626
2165 International Business LawEK16261626
2237 Law and PowerEK16261626
4397 Ethische rechtspraktijkNK162681816
4610 Street LawNS162681816
 
Rechten - corporate - keuzevakken UHasseltTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2421 Studium GeneraleNK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectNK813813
1955 Globalization and sustainable developmentEK813813
4043 Publieke financiënNK813813
3185 Governance en accountabilityNK813813
3945 Business PlanningNK813813
1698 FamiliebedrijvenNK16261626
3838 BTW en vennootschapsbelastingNK16261626
3239 European environmental lawEK16261626
2164 Strafrecht in actieNK16261626
2241 Familie en vermogenNK16261626
3253 OndernemerszinNK813813
1282 Juridische aspecten van informaticaNK813813
2864 Fiscaal recht van de ondernemingNK813813
3764 Bouwstenen van ondernemerschapNK813813
2937 Methoden en statistiekNK10841084
2234 OmgevingsrechtNK16261626
3921 Privaatrecht van de overheidNK16261626
3914 VermogensfiscaliteitNK16261626
2160 Grondige studie staatsrechtNK16261626
4759 Fiscale EthiekNK813813
2162 Grondige studie bestuursrechtNK16261626
2278 Jeugdrecht en KinderrechtenNK16261626
2237 Law and PowerEK16261626
4397 Ethische rechtspraktijkNK162681816
4761 Academic Consultancy Training in an interdisciplinary context (ACTi)NS81354273
4610 Street LawNS162681816
 
Overheid en Rechten/Rechten - keuzevakken KU LeuvenTaalSBUSP
2280 European Contract Law, including discussion sessionsEK1626
2281 European Criminal Law, including discussion sessionsEK1626
2283 The Court of Justice and the Emerging Common Law of EuropeEK813
2284 Humanitarian and Security Law from a European PerspectiveEK813
2285 Bank- en effectenrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2286 Intellectuele rechten en digitalisering, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2287 Vennootschapsrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2288 Vreemdelingenrecht, m.i.v. discussiecollegesNK813
2291 WelzijnsrechtNK813
2292 Economisch bestuursrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2293 Belasting over toegevoegde waarde, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2295 Fiscale ProcedureNK813
2296 Fiscale vermogensorganisatie, met inbegrip van erfbelasting en registratierechtenNK813
2298 PersonenbelastingNK813
2299 Law and AnthropologyEK813
2300 DeontologieNK813
2302 International and European Legal TheoryEK813
2306 Medisch RechtNK813
2307 ICT- rechtNK813
2991 Economisch, fiscaal en sociaal strafrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
3254 Boekhoud- en jaarrekeningenrechtNK813
3255 Aanvullende sociale verzekeringenEK813
3256 Verkeers- en lokaal strafrechtNK813
3257 BewijsrechtNK813
3258 Rechtspersonen en familieNK813
3259 SportrechtNK813
3260 Kunst- & cultureel- erfgoedrechtNK813
3261 History of International LawEK813
3802 Comparative Constitutional LawEK813
3803 Hoogste RechtscollegesNK813
4136 Onderwijsrecht, m.i.v. discussiecollegesNK813
 
Overheid en Rechten/Rechten - keuzevakken UMTaalSBUSP
2487 European Property LawEK1626
2490 International Criminal LawEK1626
2491 International Dispute SettlementEK1626
2492 Intellectual Property LawEK1626
2493 Comparative Company LawEK1626
2495 Corporate Social ResponsibilityEK1626
2498 Internal Market Law & GovernanceEK1626
2499 Comparative Corporate GovernanceEK1626
2501 Comparative Corporate TaxationEK1626
2502 International and European Tax LawEK1626
2505 Psychology and LawEK1626
2510 International Investment LawEK1626
2996 European Competition LawEK1626
3000 European Migration Law and CitizenshipEK1626
3001 External Relations of the EUEK1626
3002 Family Law in EuropeEK1626
3003 Issues of European IntegrationEK1626
3004 State Aid and Public Procurement (Jean Monnet Module)EK1626
3005 Advanced Criminal ProcedureEK1626
3006 Criminological PerspectivesEK1626
3009 Human Rights and Human DevelopmentEK1626
3010 International Humanitarian LawEK1626
3011 International Human Rights LawEK1626
3012 International Trade LawEK1626
3015 Cross - Border Taxation of Human CapitalEK1626
3018 Verdieping Sociale ZekerheidNK1626
4398 The good lawyerEK1626
4400 Advocaat en EthosNK1626
4401 European Data Protection and Privacy LawEK1626
4402 Medische aansprakelijkheidNK1626
4403 Customs LawEK1626
4404 Advanced Customs LawEK1626
4612 European Labour and Social Security LawEK1626
4613 Human Rights of WomenEK1626
4614 The Law of the Economic and Monetary UnionEK1626
4615 Geschillen in de ondernemingNK1626
4616 International Commercial LawEK1626
4617 Advanced European LawEK1626
4760 European and National Constitutional LawNK1626
4941 Public International LawEK1626
Modeltraject 2de masterjaar
 
2de masterjaarTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
 


Afstudeerrichting Overheid en Recht: verplichte opleidingsonderdelen

 
Overheid en Recht - verplichte opleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2161 Law and EconomicsEV16261626
3920 Fiscaal en economisch straf(proces)rechtNV16261626
2234 OmgevingsrechtNV16261626
2160 Grondige studie staatsrechtNV16261626
2237 Law and PowerEV16261626
2233 Methodologie 3 voor masterproef: MasterscriptieNV324128181818112
 

Afstudeerrichting Rechten, specialisatietrack Private: verplichte opleidingsonderdelen


 
specialisatietrack Private: verplichte opleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP12
2164 Strafrecht in actieNV16261626
2241 Familie en vermogenNV16261626
2163 ConsumentenrechtNV16261626
2239 VermogensrechtNV16261626
2278 Jeugdrecht en KinderrechtenNV16261626
2233 Methodologie 3 voor masterproef: MasterscriptieNV324128181818112
 

Afstudeerrichting Rechten, specialisatietrack Corporate: verplichte opleidingsonderdelen


 
specialisatietrack Corporate: verplichte opleidingsonderdelenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2161 Law and EconomicsEV16261626
3920 Fiscaal en economisch straf(proces)rechtNV16261626
2163 ConsumentenrechtNV16261626
2239 VermogensrechtNV16261626
2165 International Business LawEV16261626
2233 Methodologie 3 voor masterproef: MasterscriptieNV324128181818112
 


Keuzeopleidingsonderdelen

Studenten complementeren hun curriculum met een keuze ten belope van minimaal 24 studiepunten over de 2 masterjaren heen. Zij kunnen kiezen uit onderstaande lijsten. De keuzeopleidingsonderdelen zijn in dit overzicht geclusterd opdat de student zijn of haar keuze kan maken op basis van interessegebieden. Studenten zijn vrij om keuzeopleidingsonderdelen op te nemen uit verschillende interessegebieden.

 

Studenten die een of meerdere keuzeopleidingsonderdelen opnemen aan een andere faculteit van de UHasselt, vallen voor alle onderwijsgerelateerde aangelegenheden onder de regelgeving van de betreffende faculteit van de UHasselt. Deze onderwijsgerelateerde aangelegenheden betreffen onder meer de academische kalender(s), de les- en examenroosters en de deelname aan en inzage van evaluaties.

Studenten die een of meerdere keuzeopleidingsonderdelen opnemen aan de KU Leuven en/of de UM, vallen voor alle onderwijsgerelateerde aangelegenheden onder de regelgeving van de KU Leuven en/ of de UM. Deze onderwijsgerelateerde aangelegenheden betreffen onder meer de academische kalender(s), de les- en examenroosters en de deelname aan en inzage van evaluaties.


De aanvraag tot opnemen van keuzeopleidingsonderdelen voor het eerste semester van de KU Leuven dient uiterlijk te gebeuren begin oktober 2023. Voor het tweede semester van de KU Leuven dient dit uiterlijk te gebeuren midden februari 2024.

De limietdatum voor het indienen van een aanvraag tot opnemen van keuzeopleidingsonderdelen van de UM is afhankelijk van de periode (volgens de academische kalender van de UM) waarin het opleidingsonderdeel georganiseerd wordt.
Periode 1: 23 juli 2023
Periode 2: 17 september 2023
Periode 3: 12 november 2023
Periode 4: 3 december 2023
Periode 5: 25 februari 2024
Periode 6: 21 april 2024

De examenresultaten behaald aan de KU Leuven worden door de administratie van de KU Leuven bezorgd aan de studentenadministratie van de UHasselt, die deze resultaten invoert in de desbetreffende studentendossiers aan de UHasselt.

De examenresultaten behaald aan de UM worden door de administratie van de UM bezorgd aan de studentenadministratie van de UHasselt, die deze resultaten omzet volgens een vastgestelde tabel en vervolgens de omgezette examenresultaten invoert in de desbetreffende studentendossiers aan de UHasselt. 
Een student kan deze vastgestelde omzettingstabel raadplegen via zijn studieloopbaanbegeleider.

Meer info over de keuze-opleidingsonderdelen van de KU Leuven: https://onderwijsaanbod.kuleuven.be
Meer info over de keuze-opleidingsonderdelen van de UM: https://curriculum.maastrichtuniversity.nl/education/master

 
Overheid en Recht - keuzevakken UHasseltTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2421 Studium GeneraleNK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectNK813813
1955 Globalization and sustainable developmentEK813813
4043 Publieke financiënNK813813
3185 Governance en accountabilityNK813813
3945 Business PlanningNK813813
1698 FamiliebedrijvenNK16261626
3838 BTW en vennootschapsbelastingNK16261626
3239 European environmental lawEK16261626
2164 Strafrecht in actieNK16261626
2241 Familie en vermogenNK16261626
3253 OndernemerszinNK813813
1282 Juridische aspecten van informaticaNK813813
2864 Fiscaal recht van de ondernemingNK813813
3764 Bouwstenen van ondernemerschapNK813813
2937 Methoden en statistiekNK10841084
2163 ConsumentenrechtNK16261626
3921 Privaatrecht van de overheidNK16261626
2242 Advanced Employment LawEK16261626
2239 VermogensrechtNK16261626
4759 Fiscale EthiekNK813813
2240 SchadevergoedingsrechtNK16261626
2165 International Business LawEK16261626
2278 Jeugdrecht en KinderrechtenNK16261626
4397 Ethische rechtspraktijkNK162681816
4610 Street LawNS162681816
 
Private - keuzevakken UHasseltTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2421 Studium GeneraleNK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectNK813813
1955 Globalization and sustainable developmentEK813813
4043 Publieke financiënNK813813
3185 Governance en accountabilityNK813813
3945 Business PlanningNK813813
1698 FamiliebedrijvenNK16261626
3838 BTW en vennootschapsbelastingNK16261626
3239 European environmental lawEK16261626
2161 Law and EconomicsEK16261626
3920 Fiscaal en economisch straf(proces)rechtNK16261626
3253 OndernemerszinNK813813
1282 Juridische aspecten van informaticaNK813813
2864 Fiscaal recht van de ondernemingNK813813
3764 Bouwstenen van ondernemerschapNK813813
2937 Methoden en statistiekNK10841084
2234 OmgevingsrechtNK16261626
3921 Privaatrecht van de overheidNK16261626
2242 Advanced Employment LawEK16261626
2160 Grondige studie staatsrechtNK16261626
4759 Fiscale EthiekNK813813
2162 Grondige studie bestuursrechtNK16261626
2165 International Business LawEK16261626
2237 Law and PowerEK16261626
4397 Ethische rechtspraktijkNK162681816
4610 Street LawNS162681816
 
Corporate - keuzevakken UHasseltTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP12
2421 Studium GeneraleNK813813
3454 Young Planet Ambassadors-projectNK813813
1955 Globalization and sustainable developmentEK813813
4043 Publieke financiënNK813813
3185 Governance en accountabilityNK813813
3945 Business PlanningNK813813
1698 FamiliebedrijvenNK16261626
3838 BTW en vennootschapsbelastingNK16261626
3239 European environmental lawEK16261626
2164 Strafrecht in actieNK16261626
2241 Familie en vermogenNK16261626
3253 OndernemerszinNK813813
1282 Juridische aspecten van informaticaNK813813
2864 Fiscaal recht van de ondernemingNK813813
3764 Bouwstenen van ondernemerschapNK813813
2937 Methoden en statistiekNK10841084
2234 OmgevingsrechtNK16261626
3921 Privaatrecht van de overheidNK16261626
3914 VermogensfiscaliteitNK16261626
2160 Grondige studie staatsrechtNK16261626
4759 Fiscale EthiekNK813813
2162 Grondige studie bestuursrechtNK16261626
2278 Jeugdrecht en KinderrechtenNK16261626
2237 Law and PowerEK16261626
4397 Ethische rechtspraktijkNK162681816
4761 Academic Consultancy Training in an interdisciplinary context (ACTi)NS81354273
4610 Street LawNS162681816
 
Overheid en Rechten/Rechten - keuzevakken KULeuvenTaalSBUSP
2280 European Contract Law, including discussion sessionsEK1626
2281 European Criminal Law, including discussion sessionsEK1626
2283 The Court of Justice and the Emerging Common Law of EuropeEK813
2284 Humanitarian and Security Law from a European PerspectiveEK813
2285 Bank- en effectenrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2286 Intellectuele rechten en digitalisering, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2287 Vennootschapsrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2288 Vreemdelingenrecht, m.i.v. discussiecollegesNK813
2291 WelzijnsrechtNK813
2292 Economisch bestuursrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2293 Belasting over toegevoegde waarde, m.i.v. discussiecollegesNK1626
2295 Fiscale ProcedureNK813
2296 Fiscale vermogensorganisatie, met inbegrip van erfbelasting en registratierechtenNK813
2298 PersonenbelastingNK813
2299 Law and AnthropologyEK813
2300 DeontologieNK813
2302 International and European Legal TheoryEK813
2306 Medisch RechtNK813
2307 ICT- rechtNK813
2991 Economisch, fiscaal en sociaal strafrecht, m.i.v. discussiecollegesNK1626
3254 Boekhoud- en jaarrekeningenrechtNK813
3255 Aanvullende sociale verzekeringenEK813
3256 Verkeers- en lokaal strafrechtNK813
3257 BewijsrechtNK813
3258 Rechtspersonen en familieNK813
3259 SportrechtNK813
3260 Kunst- & cultureel- erfgoedrechtNK813
3261 History of International LawEK813
3802 Comparative Constitutional LawEK813
3803 Hoogste RechtscollegesNK813
4136 Onderwijsrecht, m.i.v. discussiecollegesNK813
 
Overheid en Rechten/Rechten - keuzevakken UMTaalSBUSP
2487 European Property LawEK1626
2490 International Criminal LawEK1626
2491 International Dispute SettlementEK1626
2492 Intellectual Property LawEK1626
2493 Comparative Company LawEK1626
2495 Corporate Social ResponsibilityEK1626
2498 Internal Market Law & GovernanceEK1626
2499 Comparative Corporate GovernanceEK1626
2501 Comparative Corporate TaxationEK1626
2502 International and European Tax LawEK1626
2505 Psychology and LawEK1626
2510 International Investment LawEK1626
2996 European Competition LawEK1626
3000 European Migration Law and CitizenshipEK1626
3001 External Relations of the EUEK1626
3002 Family Law in EuropeEK1626
3003 Issues of European IntegrationEK1626
3004 State Aid and Public Procurement (Jean Monnet Module)EK1626
3005 Advanced Criminal ProcedureEK1626
3006 Criminological PerspectivesEK1626
3009 Human Rights and Human DevelopmentEK1626
3010 International Humanitarian LawEK1626
3011 International Human Rights LawEK1626
3012 International Trade LawEK1626
3015 Cross - Border Taxation of Human CapitalEK1626
3018 Verdieping Sociale ZekerheidNK1626
4398 The good lawyerEK1626
4400 Advocaat en EthosNK1626
4401 European Data Protection and Privacy LawEK1626
4402 Medische aansprakelijkheidNK1626
4403 Customs LawEK1626
4404 Advanced Customs LawEK1626
4612 European Labour and Social Security LawEK1626
4613 Human Rights of WomenEK1626
4614 The Law of the Economic and Monetary UnionEK1626
4615 Geschillen in de ondernemingNK1626
4616 International Commercial LawEK1626
4617 Advanced European LawEK1626
4760 European and National Constitutional LawNK1626
4941 Public International LawEK1626
 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Modeltraject van 30 SP per studiejaar en geïndividualiseerd traject
 

Voor een geïndividualiseerd traject: zie Onderwijs- en examenregeling

Equivalentieprogramma
 

Inschrijven voor het equivalentieprogramma is mogelijk mits het hebben van een buitenlands diploma bachelor en master in de Rechten (of gelijkwaardig) behaald in een land dat deel uitmaakt van de Europese Hoger Onderwijsruimte. 

Aanvragers die een Belgisch bachelordiploma rechten behaald hebben aan een Nederlandstalige universiteit, gevolgd door een buitenlands masterdiploma rechten, die een Belgisch bachelor- en masterdiploma behaald hebben aan een Franstalige universiteit of die een masterdiploma rechten behaald hebben in een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Hoger Onderwijsruimte, nemen contact op met de studieloopbaanbegeleider van de opleiding rechten.


Het equivalentieprogramma bevat aan de UHasselt onderstaande opleidingsonderdelen. Indien voor het behalen van het masterdiploma in de Rechten geen masterproef werd ingediend, wordt het programma uitgebreid met de opleidingsonderdelen “4395 Methodologie 1 voor masterproef: Interdisciplinaire onderzoeksmethoden”, “3880 Methodologie 2 voor masterproef: Logica”, en "2233 Methodologie 3 voor masterproef: Masterscriptie”. Ook het opleidingsonderdeel  “4137 Stage” maakt deel uit van dit pakket. Indien voor het behalen van het masterdiploma in de Rechten geen opleidingsonderdeel mensenrechten werd opgenomen, wordt het programma uitgebreid met het opleidingsonderdeel "2119 Rechten van de mens". 

Verplichte opleidingsonderdelen:
 

 
Equivalentieprogramma - verplicht deelTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
2122 Gerechtelijk rechtNV16261626
1883 Strafrecht en strafprocesrechtNV2701027010
3843 StaatsrechtNV16261626
1875 VerbintenissenrechtNV2701027010
 

 

Keuze-opleidingsonderdelen (tenminste vier opleidingsonderdelen te kiezen uit de keuze-opleidingsonderdelen):

 
Equivalentieprogramma - keuzevakkenTaalSBUSPP1 SBUP1 SPP2 SBUP2 SPP3 SBUP3 SPP4 SBUP4 SPP5 SBUP5 SP
3845 BestuursrechtN10841084
2121 Personen-, familie- en familiaal vermogensrechtN21682168
2124 Arbeidsrecht en sociale zekerheidsrechtN3241232412
1890 Fiscaal rechtN16261626
1888 Ondernemingsrecht, met inbegrip van het vennootschapsrechtN21682168
2125 Goederen- en bijzondere overeenkomstenrechtN3241210821612
 
Legende
SBU : studiebelastingsuren
SP : studiepunten
B : Verbreding
E : Extra-curriculair
F : Facultatief
K : Keuze
KH : 2-jaarlijks keuze (huidig academiejaar)
KV : 2-jaarlijks keuze (volgend academiejaar)
O : Overgangscurriculum
S : Na selectie
T : Tweejaarlijks
V : Verplicht
VH : 2-jaarlijks verplicht (huidig academiejaar)
VV : 2-jaarlijks verplicht (volgend academiejaar)
N : Nederlands
E : Engels
Academische kalender en belangrijke data
Examencommissie
Reglementen
Overgangsregeling
 

Zie Blackboard